Hvordan finne den gode restauranten i alt mylderet?

Noe av gleden ved å reise er å gå på oppdagelsesferd, og ramle over en kafé, bar eller restaurant. Alt klaffer. Mat, drikke, servitører, atmosfære. Men, det er et men.

Du har barenoen få dager i New York, og du vil helst ha minst to spisesteder i boks før du reiser.

Vi spurte globetrotter og «foodie», norsk-koreanske Tay Young-pak, hva som er så spesielt med restaurantmekkaet.

SPANSK FAVORITT: Casa Mono har åpent kjøkken hvor kokkene jobber metodisk og raskt for å mette sultne gjester. Menyen er sesongbetont med delikatesser fra hav og dyreriket. Sitt i baren, så kan du følge med på kokkene. Foto: Camilla Flaatten/Iphone

— Det som gjør New York til kanskje verdens gourmethovedstad nummer én er byens kulinariske mangfold. Den har flest Michelin-stjerner i verden etter Tokyo, Kyoto, Paris og London, og er unik med tanke på sin bredde med delikatesser fra alle verdens kontinenter, samt dybde med knallhard konkurranse i alt fra street food til fine dining, sier han.

RESTAURANTGUIDE:

CASA MONO

Den spanske restauranten i nærheten av Union Square serverer noe av byens beste mat. Sesongvariert meny tilbredes fra et åpent kjøkken.

Kråkebolle og egg er én, brissel servert med fennikel en annen spennende rett.

Perfekt sted for foodies. Book bord eller håp på et ledig sete ved baren.

Adresse: 52 Irving Place.

Les mer: www.casamononyc.com

1000 I UKEN: Bestemor Rosie Bova ga sin berømte kjøttbolleoppskrift til sønnesønnene som i dag driver Little Owl. Og de går unna. Det selges over 1000 av de saftige slidersene i uken. Foto: Jon Selvey

LITTLE OWL

Den romantiske, lille hjørnerestauranten i Greenwich Village serverer en miks av amerikansk— og middelhavsmat.

Små kjøttbolleburgere (sliders) basert på oppskriften til kokkenes bestemor er signaturrett og svært populære.

Det serveres hele 1000 sliders i uken!

Det lønner seg å reservere bord.

Adresse: 90 Bedford Street.

Les mer: www.thelittleowlnyc.com

SKIKKELIG BIFF: Buenos Aires byr på byens beste argentinske biff. Asado de tira stekt rå (jugoso) er helt perfekt. Foto: Camilla Flaatten

BUENOS AIRES

Det virker kanskje feil å gå på en argentinsk biffrestaurant når amerikanske steakhouses er en stor del av restaurantbildet på Manhattan.

Men denne er rimeligere og bedre enn mange av de kostbare stedene hvor det serveres biff i byen. Kjøttet er fra den argentinske pampasen, og vinkartet har et rikt utvalgt av solide rødviner.

Gå for empanadas eller grillet provolone til forrett. Asado de tira eller lomo til hovedrett.

Adresse: 513 East 6th.

Les mer: www.buenosairesnyc.com

THE RIVER CAFÉ

Du må over elven til Brooklyn for et besøk på en av byens mest ikoniske spisesteder.

Gjenåpnet i vinter etter orkanen Sandys herjinger for et par år siden, er den igjen tilbake i byens restaurant-toppsjikte. Østers og kamskjell ceviche er smaksrike forretter.

Sjokoladekaken bygd som Brooklyn Bridge frister som søt og flott avslutning på måltidet.

Adresse: 1 Water Street.

Les mer: therivercafe.com.

COTENNA

Et bitte lite, italiensk sted er en av de nyeste restaurantene på Manhattan.

Det er noen få bord i lokalet, men du kan sitte langs eller på innsiden av bardisken ved siden av bartenderen.

Litt trangt, men utvilsomt en hyggelig opplevelse. Menyen består av fire hoveddeler på ekte italiensk vis; forrett, en klassisk pastarett og hovedrett, samt dessert.

Prøv hummer ravioli og pane e prochetta.

Adresse: 21 Bedford Street.

Les mer: Cotenna/facebook

BÅDE HOTELL OG RESTAURANT: The Mercer er verdt både overnatting og middag. Et romslig, men samtidig lunt sted med spennende og variert amerikansk meny. Foto: Camilla Flaatten

THE MERCER

Restauranten ligger i luksushotellet med samme navn, og har en glimrende beliggenhet i Soho i nærheten av shopping, subway og koselige kafeer. Den er en del av stjernekokken Jean-George Vongerichtens restauranter.

Original mursteinsvegger— og buer preger restaurantdelen i underetasjen.

Moderne amerikansk står på menyen.

Adresse: 99 Prince Street.

Les mer: themercerkitchen.com.

  • Skal du til New York i sommer? Du bør stikke over broen til Brooklyn:

THE DUTCH

Stedet er kjent for sin vri på østers – med diverse hjemmelagde dipper servert på store fat. Nam!

Stor restaurantdel med vinduer som åpnes ut mot gaten når været tillater det. Livlig plass for en festlig kveld.

Adresse: 131 Sullivan Street.

Les mer: www.thedutchnyc.com.

TRENDY FILIPINSK MAT: Enzo Lim driver de filipinske restaurantene Maharlika (bilde) og Jeepney i East Village. Gå for god stemning, nydelig mat og supre drinker. Foto: Camilla Flaatten/Iphone

MAHARLIKA

Filippinske restauranter har inntatt Lower East Side for alvor.

«Kosemat» og gode drinker er det denne plassen er kjent for. Svinekjøtt servert på ulike måter er en del av signaturen, og rettene er til for å deles.

Prøv sprøstekt svineknoke med hvitløksris og bokchoy (kinesisk kål).

Adresse: 111 First Avenue.

Les mer: maharlikanyc.com.

BUDDAKAN

ASIAN FUSION: Moderne kinesisk mat serveres i nesten gotiske omgivelser på Buddakan. Foto: Buddakhan

Med moderne asiatisk mat på menyen har Buddakan i Meatpacking District noe for de fleste. Kom tidlig, det er verdt å ta en drink i fine omgivelser mens du venter på bordet.En enorm matsal med store lysekroner og lange spisebord har plass til flere titalls personer i underetasjen.

Velg flere småretter – det gjør måltidet til en sosial, smaksrik og morsom opplevelse.

Adresse: 75 9th Ave.

Les mer: www.buddakannyc.com

THE SPOTTED PIG

Restauranten i West Village er «kledd» med grønne planter og en liten gris hengende over døren.

Gastropuben serverer en miks av italiensk og britisk kost, og roquefortburgeren er vel verdt besøket.

To etasjer er spekket med planter, grisebilder og annet krimskram. De to barene byr på liv og røre i brunsjtid og utover kvelden. God stemning.

NB: Det er ikke mulig å reservere bord.

Adresse: 314 W. 11th Street.

Les mer: thespottedpig.com.

Visste du dette om New Yorks restauranter?

I New York finnes det omkring 24.000 restauranter i dag.

For noen år siden innførte byen et graderingssystem som måler renslighet på alle serveringssteder, for å gjøre det enklere for gjestene å sikre seg.

A er toppkarakter, så går det nedover til C. Er spisestedet under ettersyn, står det «grade pending» på skiltet.

Skiltene skal være godt synlig i vinduet ved inngangspartiet.

Resultatet av inspeksjonene utføres avNYC Health Department og kan også ses på deres nettsider.

Sjekk restaurantanmeldelser og omtaler påwww.zagat.com/newyork, ny.eater.com,www.nytimes.com/pages/dining,timeoutnewyork.comogtripadvisor.com.

Reservér bord på OpenTable.com eller få hotellet til å bestille for deg.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Artikkelen har stått på trykk i 2015.

Få mer reiseinspirasjon her:

Ti steder du må stoppe på Manhattan