— De reisende blir stadig mer opptatt av hva hotellet har å tilby. Familier er vårt viktigste segment, derfor utvider vi barneklubb-tilbudet fra sommeren av, sier kommunikasjonsansvarlig Nora Aspengren i Star Tour.

Star Tour har helt siden 1980-tallet tilbudt Bamseklubb på mange av sine hoteller. I dag finner man dem på alle Blue Village-hoteller. I april skifter konseptet navn til Blue Village Family Life, antall hoteller øker fra åtte til 17, og Bamseklubben blir gratis.

I dag koster klubben fra 420 til 520 kroner uken, og må dessuten forhåndsbestilles.

— Nytt fra april er også konseptet Baby Club. Det er barnepass for barn fra tre måneder til tre år, og er åpent på dagtid og tre kvelder i uken, sier Aspengren.

ORIGINALEN: Barneklubber omtales ofte som «bamseklubb», selv om det bare er Star Tour som har Bamse som sin klubbmaskot. Foto: Kimme Persson, Star Tour

Hotellene har også egne tilbud for 6-11-åringer og 12-15-åringer.

Årsaken til at det satses på barnepass og barneaktiviteter, er klar:

— Antall besøkende på de hotellene som tilbyr Bamseklubb, har økt med 40 prosent de siste fem årene. Det er også de hotellene som først blir utsolgt, sier Aspengren, som anslår at 15.000 barn vil delta i Bamseklubben til sommeren.

En annerledes familieferie?

Har du tips om denne saken? Send oss en epost!

Tilbud hele dagen

Bamse er ikke den eneste sydenklubbhelten som har eksistert i flere tiår, det har også Vings Lollo & Bernie.

— Barneklubbene har vært med oss nesten hele tiden, men innholdet har utviklet seg i takt med tiden, sier PR-ansvarlig i Ving, Elisabeth Larsen-Vonstett.

— Vi har gjort tilbudet vårt mer fleksibelt, det er viktig for mange foreldre i dag, sier hun.

Der de andre selskapenes klubber gjerne er åpne en økt om formiddagen og en om ettermiddagen (ofte synkronisert med hotellets treningstilbud for voksne), har Vings Sunwing-hoteller tilbud fra morgen til kveld, slik at man kan komme når det passer.

— Barneklubbene er veldig populære. Enkelte er skeptiske og mener familien bør være sammen i ferien. Men mange barn vil jo gjerne bli kjent med andre, sier Larsen-Vonstett.

BARNEPASS: Barneklubbene i Syden gir foreldrene noen timer fri, og barna mulighet til å få noen nye voksne helter – hvis alt fungerer bra. Foto: Frank May, NTB Scanpix
KOSEBAMSE: Bjørnen Bernie og sjiraffen Lollo og har underholdt barn som reiser med Ving siden 1980-tallet. Foto: Viktor Wedell, Ving

Satser på opplevelser

Apollo har også sitt eget barneklubbkonsept, Polly & Mino.

— Det er viktig for oss at klubben ikke bare er et oppholdssted, men at barna også kan lære ting og få fine opplevelser, sier PR- og kommunikasjonsansvarlig i Apollo, Beatriz Rivera.

— Vi har aktiviteter som matlaging, minidisko, skattejakt og mulighet for å lære seg noen ord på det lokale språket, sier hun.

Fra sommeren av blir Apollo det eneste selskapet som tar seg betalt for barneklubben. Men selv om klubbene hos Ving, Star Tour og Solia i utgangspunktet er gratis, har de gjerne enkeltaktiviteter man må betale for.

Se hvordan danskene prøver å selge feriereiser:

FAMILIETID: Noen mener barna har best av rolig kvalitetstid med familien på stranda i ferien. Foto: Johnny Syversen, NTB Scanpix

En del av familiehotellene har også svømmeskole for barn, hvor det koster å være med. Barnepass mot betaling er også mulig på enkelte hoteller, men ingen av charterselskapene har det som en fast del av sine familiekonsepter. Hvor skal du reise? Her får du råd:

Opplevde uengasjerte ansatte

Uansett om barna dine er hos Bamse, Polly & Mino eller Lollo & Bernie, er det alltid en skandinavisktalende vert til stede. Selskapene krever også at de ansatte har erfaring fra arbeid med barn, og de må gjennom selskapenes egne kurs.

EFFEKTER: Bamseklubben har sin egen sekk, caps og trøye. Foto: Stellan Herner, NTB Scanpix

Jannecke Weeden har delte erfaringer med de ansatte på barneklubbene. Hun er reiseglad tobarnsmor og driver nettstedet reismedbarn.no. Hennes barn har prøvd barneklubbene hos to av de største norske charterselskapene.— Første gangen var barna på en klubb på Mallorca. Det var veldig bra! De som jobbet der var utrolig flinke, barna elsket dem. Det ble faktisk et problem at barna likte seg så godt – de ville være med på alle klubbens aktiviteter, og hadde knapt tid til å være med oss foreldrene, sier hun.

Året etter dro de til Tenerife.

– Barneklubben der var elendig. Man merker fort om de som jobber der bare er i Syden for å feste, eller om de er oppriktig interessert i barna. De som jobbet her var i førstnevnte kategori, sier hun. Hun ønsker ikke å sverte selskapet ved å nevne navn.

— De ansatte er det absolutt viktigste for at en barneklubb skal bli en bra opplevelse, legger hun til.

Disse stedene er hotte i vinter:

SVØMMESKOLE: I tillegg til barneklubb har Apollo svømmeskole på sine Apollo Mondo Family Resorts. Foto: Apollo
MASKOTER: Barneklubbenes maskoter blir populære hos barna. Lollo & Bernie er en hit selv på YouTube. Foto: Joakim Borén, NTB Scanpix

Kritisk til klubber

Weedens barn har vært 5–6 og 9–10 år de to gangene de har vært med på en av charterselskapenes barneklubber. Weeden tror ikke hun ville ha levert en baby til barnepass selv om tilbudet var der.

— Da skulle jeg i hvert fall vært hundre prosent sikker på at det var kompetente folk som jobbet der, sier hun.

Vibeke Montero er partner og hovedblogger i reisebloggen Bortebest.no. Hun har ikke vært på charter med barna sine, men på cruise, der barneklubber også er vanlige. Familien har imidlertid valgt å ikke benytte seg av tilbudet.

— Som mamma føler jeg at barna er med på organisert lek store deler av året gjennom barnehage og skole. Når det er ferie, er det viktig for meg å være sammen med dem og oppleve steder sammen, sier hun.

— Tanken på å plassere barna i en klubb med fremmede mennesker er helt fjern for meg. I julen var vi i Uganda, og der er det selvsagt ikke barneklubber. Bare verden, uten filter, slik jeg ønsker at de skal oppleve den.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Les mer om reiser med barn:

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen