Gled deg over utsiktene til en heftig priskrig mellom lavprisselskapene foran årets sommerferie.

Selv om finanskrisen ikke har slått ut nordmenns reiselyst, vil den økte konkurransen skape press på prisene som vil komme forbrukerne til gode.

Ryanair-satsing

Ikke minst gjelder dette den knallharde satsingen fra det irske lavprisselskapet Ryanair, som har gjort Moss Lufthavn Rygge til sin første norske base og som vil plage Norwegian gjennom hele sommeren med denne satsingen.

Ryanair har nemlig startet rute på mange typiske feriedestinasjoner i Spania, Italia, Kroatia og Portugal, reisemål som spesielt Norwegian har hatt markedet for seg selv en stund. Bl.a. gjelder dette Palma de Mallorca, Malaga og også Faro i Portugal. Ofte kritiserer konkurrentene Ryanair for å lande på flyplasser langt utenfor rutemålet, men i alle disse tilfellene kommer Ryanair til å bruke akkurat de samme flyplassene som Norwegian.

Dermed har det norske lavprisselskapet plutselig har fått merke at det er andre selskap som kan steppe inn når konkurransen fra SAS svekkes. At SAS denne våren gjenåpner ruten til populære Malaga, vil sørge for ytterligere prispress på Spania-rutene til sommeren.

Obs: Gebyrer

Ryanair begrenser ikke sin satsing fra Østlandet på Rygge, det byr på flere nye sommerruter også fra Sandefjord Lufthavn Torp. Begge disse flyplassene har en nærhet til Oslo som gjør Ryanair til et attraktivt alternativ.

Pass bare på for Ryanairs beryktede gebyrer for bl.a. bagasje og innsjekk, disse kan i likhet med hos Norwegian gjøre flyreisen vesentlig dyrere enn den prisen selskapene forlanger for selve transporten.

Lederen for nettreisebyrået Restplass.no, Jason Eckhoff, mener det er viktig å kunne en del spilleregler for å finne de laveste prisene:

— Det er helt klart lønnsomt å kunne knepene. For hvem har lyst til å sitte på et fly og finne ut at sidemannen har betalt langt mindre enn deg på samme strekning? spør Eckhoff.

Unødvendig dyr

Med sin årelange erfaring i å lete opp billige billetter for folk, understreker han at det finnes en rekke fallgruber som kan gjøre turen unødvendig dyr. Hvis du for eksempel foretrekker å søke priser på nettreisebyråene, mener Eckhoff at du bør satse på de byråene som har stort volum:

— Skal du til New York, er det kanskje 12 flyselskaper som fra Oslo tilbyr en eller annen rute til New York. Men hva er best for deg og hvor er det rimeligst? Det vil være svært tidkrevende å sjekke alle 12 flyselskapers beste priser, og som oftest er det knapt noen forskjell i pris likevel. Men pass på at du bruker et nettreisebyrå som har stort volum i markedet, og som dermed distribuerer flyselskapenes aller beste priser, sier han.

1. Vær utro! Husk at du kan velge forskjellige selskaper på utreise og hjemreise. Søk hos flere selskaper for å finne billettene med lavest pris.

2. Unngå lavprisfellen. Det er slett ikke alltid de såkalte lavprisselskapene som er billigst. Sjekk også prisene hos nettverksselskapene som SAS, Lufthansa, KLM og British Airways.

3. Flere strekninger. Du kan tjene store penger på å fly via de store lavprisflyplassene i Europa. Legg inn minst 3–4 timer mellom hver flytur hvis du tar flere hopp pr. dag. Husk at du uten gjennomgående billett tar en kalkulert risiko hvis du kommer for sent til neste fly. Da må du i de fleste tilfeller kjøpe helt ny flybillett. (Noen har forsikring mot dette, sjekk om forsikringen dekker utgifter til ny billett.)

4. Velg riktig dag. Unngå å reise på fredag og søndag, reis for eksempel heller ut lørdag og hjem mandag. Et enkelt grep som vil spare deg for penger. Det er forøvrig lettest å finne rimelige billetter i perioden mandag til torsdag. Å reise tidlig fredag er for eksempel billigere enn fredag ettermiddag.

5. Ikke kjøp for tidlig. Spesielt lavprisselskapene har skapt myten om at jo tidligere du bestiller, dess billigere blir billetten. Det stemmer ikke alltid. Prisene som nå ligger ute for sommerferien neste år, er som regel jekket opp noen hakk for å teste folks betalingsvillighet. Mange billetter synker i pris utover vinteren hvis etterspørselen avtar. Spesielt har Ryanair jo-jo-priser.

6. En annen flyplass. Hvis du bor nær flere flyplasser: Finn ut hvilken av dem som har den rimeligste flyreisen til og fra stedet du ønsker å dra til. Kan du reise ut fra en flyplass og tilbake til en annen, øker mulighetene for billigkupp betraktelig. På Østlandet betyr det at både Gardermoen, Rygge og Torp nå er aktuelle alternativer.

7. Bestill nyhetsbrev. Søk opp alle aktuelle flyselskaper, registrer din e-post. Da får du jevnlig tips om billige billetter og kampanjer, ofte før andre kunder får vite noe om dette. Her kan du også få tilbud om svært billige restbilletter bare noen dager før avgang.

8. Kampanjeperioder. Jakt etter kampanjeperiodene. De viktigste tidene for lavpriskampanjer er rett etter nyttår og frem til mars, samt september til midten av desember. Unngå høytidene og fellesferien, som er den absolutt dyreste flytiden. Rett etter påske hvert år er også en gunstig tid.

Merk deg dato og klokkeslett når kampanjebilletter legges ut, og regn med at du i noen tilfeller må sitte oppe midt på natten for å sikre deg de billige billettene. I noen tilfeller kan du søke opp billigbilletter flere timer før selskapenes annonserte kampanjer, hvis du går via de store nettstedene for billettsøk.

9. Bestill på nett. Dropp reisebyrået hvis du ikke skal legge ut på en lang og komplisert reise til et annet kontinent. Hvis reisefølget er 3–4 personer, slipper du fort unna gebyrer i 1000-kronersklassen.

Det er ikke alltid at flyselskapene selv har de billigste billettene. Finn rute og pris på valgte selskap, men sjekk også på nettreisebyråene hva de skal ha for den.

10. Dropp bonus. Det er langt mer å spare på å fly billig uavhengig av selskap enn å knytte deg til ett bestemt flyselskaps bonusprogram.

Hvis du har spart opp nok bonuspoeng