Du har helt sikkert hørt det: Å, det er så dyrt å feriere i Norge. Alt koster så mye! Vi har sjekket hva det koster å feriere en ukes tid i Norge mot «Syden». Resultatet ser du litt lenger ned i teksten.

– Det at det er så dyrt å feriere i Norge er dessverre en seiglivet myte som har fått godt rotfeste, og som underlig nok også gjentas av personer som burde ha visst bedre, sier reisekspert og frilansjournalist Odd Roar Lange.

Frilansjournalist og reiseekspert Odd Roar Lange i The Travel Inspector mener vi må avlive myten om at det er så dyrt å feriere i Norge. Her er han på tur i Henningsvær. Foto: Privat

Sluttet å klage på prisnivået

Før sommeren i fjor skrev Lange et innlegg på sitt eget nettsted The Travel Inspector. Han vil reisemyten til livs. Det er to ting som er dyrere, men det er ikke opphold og aktiviteter.Lange var helt sikkert på at nordmenn i løpet av 2020 kom til å oppdage at Norge ikke er et kostbart ferieland.

– Jeg fikk faktisk rett. Etter sommeren var det stille og folk sluttet å klage på prisnivået, sier han.

Lange mener det er en fin tankevekker for reiselivet og for nordmenn. Han sier nordmenn bare tror det er så dyrt å feriere i landet, mens det egentlig ikke er tilfelle.

– Reiselivet har ikke gått til angrep på myten, men akseptert den. Det er selvsagt ikke vanskelig å finne dyre eksempler, men det samme kan man si om en leter etter bil, kjøleskap eller et dusjhode for den saks skyld. Det er ikke dyrt å reise eller å bo her i landet, mener Lange.

Men det er to ting som er relativt dyrt:

  • Å spise ute på restaurant

  • Å drikke alkohol på utested eller restaurant

– Vi kommer ikke bort fra at det kan være dyrt å spise og drikke ute. Alkohol er dyrere i Norge enn i mange andre ferieland, men det er på grunn av alkoholavgiften. Men du kan få ganske gode måltider til en relativt rimelig penge likevel. I Norge spiser du kanskje et måltid ute, mens du utenlands må spise flere måltider på restaurant. Det er viktig å ha i bakhodet også, sier Lange.

– Men hva med været da? Vi er jo glad i solen, og den kommer ikke alltid frem i juli?

– Nei, det er sant. Strålende vær er bonus, men de fleste aktivitetene i Norge trenger en ikke å makse været heller. Mange ting blir nesten mer spennende med dårlig vær, sier reiseeksperten.

– Hvorfor tror vi fortsatt at det er så dyrt å feriere i Norge? Det er hverken dyrt å bo på hotell, ta offentlig transport eller leie bil i Norge. Men det er dyrt å spise og drikke alkohol på restaurant her i landet, sier reiseekspert Odd Roar Lange. Foto: Marianne Løvland, NTB scanpix

Norge vs. «Syden»

Vi har sjekket hva det koster å feriere en ukes tid i Norge mot «Syden». Flyreise og en uke i juli på hotell eller leilighet – riktignok uten matkostnadene inkludert.

Priseksempler på storbyferie i Norge

Hvem: Familie med to voksne og to barn

Når: En uke i juli

Flyselskap: SAS og Norwegian

Hvor: Et søk for flybilletter i Bergen, Oslo, Stavanger, Trondheim og Tromsø ligger på rundt 500 til 1200 kroner for voksne én vei. Det betyr at en flyreise tur/retur mellom byene kommer på alt fra 5000 til 8500 kroner. Det er avhengig av hvilke dag og tidspunkt en velger å reise.

Bo: Hotell eller leilighet bestilt via eksempelvis booking.com eller direkte med hotellet koster fra 6000 kroner for en uke i de ulike byene.

En uke i en av storbyene kan da koste ca 15.000 kroner for fly og bosted.

NB: Husk å sjekke at det er mulig å avbestille rommet uten gebyr. Mange overnattingssteder og bookingnettsider opererer nå med gratis/inkludert avbestillingsforsikring.

Men en ting kommer vi ikke unna, og det er været. Den norske sommeren er lunefull, så mange ønsker seg solgaranti - derfor er det ikke så farlig hva det koster. Foto: Camilla Flaatten

Priseksempler på pakkereiser til Hellas eller Spania

Hvem: Familie med to voksne og to barn

Når: En uke i juli

Reiseselskap: Apollo og Ving

Hvor: Flyreise og hotellopphold/leilighetsopphold fra Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim til Kreta får du fra 28.000 kroner. Fra Tromsø ligger prisene fra 17.000 kroner. For noen tusenlapper til får en enten med frokost eller all-inklusiv.

Det samme oppholdet til Mallorca koster fra 23.000 kroner.

NB: Det er verdt å merke seg at de fleste reiseselskapene i skrivende stund selger kun pakkereiser for sommeren. Det er fordi det inkluderer avbestillingsforsikring.

Norgesferie blir gjerne forbundet med tur i skog og mark, gjerne i dramatisk natur. Det er en ganske rimelig måte å feriere på. Men det er heller ikke så dyrt å ta seg en tur til en av storbyene. Foto: Shutterstock/NTB scanpix

Lavere feriebudsjett, men flere på hotell

I fjor hadde norske familier et gjennomsnittlig feriebudsjett på rundt 43.000 kroner. I år har budsjettet gått ned for første gang på mange år. Nordmenn beregner å bruke rundt 35.000 kroner på årets ferie, ifølge tall fra den store reiseundersøkelsen til Virke Reiseliv.

Undersøkelsen viser at 2021 kommer til å bli året der nordmenn velger hotellferie i eget land. Hele 46 prosent, 13 prosent flere enn i fjor, sier de vil bo på hotell, leie hytte eller campingplass dette året.

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1 har et inntrykk av at nordmenn generelt var fornøyde med fjorårets ferie i eget land. - I år må en bare huske på å booke tidlig hvis det er et spesielt sted en vil, og kanskje i enda større grad planlegge sommerferien for å få med seg mest mulig i Norge, råder han. Foto: Fotograf Ørnelund AS

Rimelig overnatting er nøkkelen

En av nøklene til å gjøre norgesferien rimelig er overnatting. Det mener forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1.

– En kombinasjon av å bo hjemme, på egen hytte eller leid hytte, hos familie og venner, villcampe eller ligge på campingplass gjør ferien ganske rimelig, sier han.

De tradisjonelle businesshotellene har ganske ok priser om sommeren. Og ofte er frokost inkludert.

– Du kan få rom til en tredjedel av prisen i de store byene. Da begynner det å bli ganske rimelig. Ulempen med hotell er at du ikke kan lage maten selv. Men hvis du har hotellferie noen dager og er på hytte eller annet noen andre dager, så kan du bestemme selv hvor ofte du vil gå ut, sier Gundersen.

Bytte av hus eller hytte har vært stort i utlandet. Det kan også være en mulighet for norske familier i eget land.

– En kan jo bytte med kjentfolk som bor ulike steder i landet. Det er morsomt, sier han.

Bruker du egen bil eller annet fremkomstmiddel, kan en spare penger på det. Og komme seg akkurat dit en ønsker. Teltturer i skog og mark, fjellturer og besøk på badestrender koster som regel lite eller ingenting.

– Å sette opp telt i hagen for barna eller ligge i hengekøye er jo helt topp! «Alle» kjøpte jo hengekøye i fjor, disse må en finne frem igjen til sommeren, sier han.