Fredag

Klokken 16

Topptur Ved vindusbenkene i kaffebaren Java på St. Hanshaugen suser Oslo-livet forbi i taktskifte mot helg. Ta med deg kaffen og start byturen med en topptur til parkens tak.

På returen finnes de beste Oslo-souvenirene i delikatesseforretningen Gutta på Haugen: trøffelsalami, hasselnøtter fra Piemonte og den sveitsiske grotteosten Kaltbach.

Klokken 17.30

The Scenic Route Rusle sørover, nedover haugen. Vår Frelsers gravlund er en fin trasé parallelt med travle Ullevålsveien. Her hviler Wergeland og Bjørnson i grønne lunger mellom parkbenker der mange nyter roen. Et levende tegn på at gravlunder tar plass som fremtidens parker i tette byer.

I den sørøstre enden kommer du ut i Damstredet. Den gamle trebebyggelsen er sjeldne sentrumsnære hus fra tidlige 1800-tallet. Sjarmerende og fotogent.

Klokken 19

«Vi har bare god vin» Nektar Vinbar har funnet seg godt til rette i det vesle huset midt i trehusrekken ut mot Fredensborgveien.

Nektar vinbar: Spennende utvalg av gode viner på glass. Men mye mer enn «bare» vinbar – restauranten serverer et godt utvalg av deleretter. Foto: Julie Luneborg

Vinene på glass er spreke beaujolaiser og prisverdige burgundere – kombinert med enkle deleretter. Ansjostoast toppet med fennikel, halloumi fries og saltbakte beter. Nektar Vinbar leverer på stemning og service, og følelsen av å ha oppdaget noe kun for de innviede.

Lun og god stemning på Nektar vinbar. Foto: Julie Luneborg

Klokken 21.30

Løkkavinen Et steinkast unna til neste vinbar: Territoriet. Nederst i Markveien skjenkes det fra et imponerende vinutvalg.

Vinkelnerne utfordrer deg til å utforske nye vinregioner. Hva med å erstatte den klassiske hvite burgunderen med en sémillion fra Alheit Vineyards i Sør-Afrika, eller dykke ned i naturvinene som kan omvende skeptikerne? LP-platen snurrer stemningen. Eventyrbroen utenfor døren kobler Løkka til resten av fredagsnatten i et vrimmel bortover Torggata.

Lørdag

Klokken 10

Vestfra Bruktskatter og skrammel er lørdagstradisjonen som fyller Vestkanttorvet, Oslos eldste marked. Verdifulle vintagevesker og klær til sukkertøyskåler, kopper og antikviteter finnes her.

Tusle nedover Bogstadveien like ved, blant nyhetene er Valkyrien der Moniker og & Other stories har flyttet inn.

Klokken 12

Tullinkvartalet Hold til venstre gjennom Slottsparken for å treffe Kristian August gate – og innta hipsterlunsj på Kafeteria August i det nye Tullinkvartalet. Her har landskapsarkitekter og lysdesignere skapt et nytt byrom.

Myke farger og rene linjer på Kafeteria August. Foto: Julie Luneborg

Kvartalet huser flere favoritter – nye ambisiøse franske Mon Oncle og naturvinbaren Becco. Sammen skaper de et levende uttrykk midt i betongjungelen.

Men tilbake til lunsjen – enkelt, lett og delikat. Hvite bønner i saus av blåmuggost og hjerteskjell i hermetikkboks. Tett om kvelden, perfekt til lunsj.

Kafeteria August er nordisk minimalisme med enkel, lett og delikat servering. Perfekt til lunsj. Foto: Julie Luneborg

Klokken 13.30

Bokbyen To bokmerker på veien. Bokhandelen Tronsmo tvers over veien. Her går du sjelden ut døren uten neste leseopplevelse under armen.

Så kommer utfordringen, fremst oppfordringen: Kom deg nedover til Deichman i Bjørvika uten å lede deg nedover Karl Johan. Garantert bedre. Bruk heller tiden i det imponerende biblioteket som samler en hel by mellom hyllene.

Klokken 15

Munch! Da unge Edvard strevde etter inspirasjon på studieturene i Paris, turte han å drømme at i en fjern futuristisk fremtid skulle selve signalbygget i hans Kristiania være dedikert – ham selv?

Oslo har i løpet av få år endret hele sin fremtoning. Indre Oslofjord er løftet frem til byens sprekeste bydel. Foto: Julie Luneborg

Mektig fra utsiden, lekende lett oppover i etasjene på innsiden. Andy Warhol og Picasso er invitert inn i det celebre selskap, men mest interessant er det nære møtet med Munchs tidlige liv og kunstformene han perfeksjonerte helt til sin død. Et lærerikt museum du vil glede deg til å besøke flere ganger.

Klokken 17.30

Bysauna Rist av deg dagen i Oslobukta. Barcode skimrer i høstsolen. Lei en badstu hos Oslo Badstuforening ute på Sukkerbiten. Kaldt vann, revitalisert kropp – og rett inn i saunaen.

Klokken 19

Bar i verdensklasse The Conservatory er helgens høydepunkt. Dempet, eksklusivt – og forførende deilig med en bar som setter opplevelsen i samspill med kvaliteten på drinkene i perfeksjon. Musikken er til stede, men lunt sløret.

Skyhøyt nivå på drinkene som serveres på The Conservatory, alle med en helt spesiell detalj. Foto: Julie Luneborg

Enkelte lørdager spiller en DJ utover sene timer i høyere takter. Mørkt interiør og tykke gardiner stenger resten ute. Servicen er upåklagelig – det er ulikt noe annet du finner i dette landet. Signaturdrinkene er kunstverk, vakkert mikset i den åpne baren der elegansen strekker seg helt ut til bartenderens løftede lillefinger.

The Conservatory er en cocktailbar med eleganse helt ut i fingerspissene. Foto: Julie Luneborg

Klokken 20.30

Den franske naboen Svipp over til Bislett. Nabolagsrestauranten Kolonialen leverer franske finesser på jordnært vis. Tartar, kamskjell, østers. Entrecôte, perlehøne, kveite. Her skuffer hverken middagen eller stemningen. Et deilig unnagjemt sted der Oslo føles som en levende storby.

Søndag

Klokken 09

Søndagsfrokost Start dagen med surdeigspannekaker med blåbær eller full seksretters frokostmeny hos bakeren Babbo på Guldsmeden Hotel i Parkveien. Er du typen som sjelden rekker hotellfrokosten, serverer Babbo «morgenmad» til langt utpå dagen.

Klokken 11

Nasjonalmuseet Et sted å bruke tid. Her lever kunst og design du har glemt at du kjente – og ikke visste fungerte i så gripende eufoni.

«Albertine i politilegens venteværelse», skjøre kinesiske vaser og stram arkitektur til Peter Dundas’ kjoler som har prydet verdenskjente stjerner. Det er store sprang fra oldtid til samtid, der selve kunsten er stadige overraskelser rundt hvert hjørne – og størrelsen på museet glemt.

Klokken 14

Lunsj på matmarked Til lunsj velger vi siste nykommeren innen foodcourt VIA Village rett bak Nasjonalmuseet. Her er mange bra restauranter samlet på ett sted, med muligheten til å bestille favorittretter fra flere steder. Eller bare for å plukke med seg kongekrabbedumplings fra The Golden Chimp.

Topp 3 restauranter

Flere tips til gode spisesteder i Oslo? Her er tre franske favoritter å fordype seg i – hvis du klarer å karre til deg en bordreservasjon.

Mon Oncle Nykommeren i matuniverset som florerer fra Esben Holmboe Bang. Franske retter på høyt nivå i vakre lokaler i Tullinkvartalet. På nett: mononcle.no

Le Benjamin En klassiker som aldri skuffer. Nederst på Grünerløkka bor det franskeste hovedstaden kan by på. En bistro med lun atmosfære – og følelsen av å være på Oslos beste spisested. På nett: lebenjamin.no

Chez Colin Trehusrekken ved Fredensborg huser flere gode restauranter. Uformell fransk restaurant med klassiske retter og imponerende vinkart. På nett: chezcolin.no