Er det en skrivefeil på den nye seddelen?

Den ferske 200-lappen får folk til å stusse.

Publisert:

SKRIVEFEIL? 200HUNDREKRONER står det med liten, bølgete skrift på de nye sedlene. Men det er ingen feil. Foto: Norges Bank

  • Camilla Flaatten
Denne artikkelen er over tre år gammel

I forrige uke ble to splitter nye sedler lansert av Norges Bank.

For aller første gang er mennesker byttet ut med andre motiver. Kristian Birkeland erstattes med en torsk på 200-lappen, mens Gokstadskipet overtar etter Kirsten Flagstad på 100-lappen.

Den nye seddelserien har fått bred omtale etter at det ble bestemt å skifte ut sedlene for et par år siden.

Men har de en skrivefeil?

Noen få dager etter lanseringen begynte de ferske sedlene å finne veien til sosiale medier. Der var det en del som stusset over en mulig skrivefeil. For i liten, bølgete skrift på forsiden står det blant annet «200hundrekroner».

– Er dette en skrivefeil?

– Dette er en observant iakttagelse, og vi setter pris på publikums interesse for utformingen av selv de minste detaljene på de nye sedlene, sier direktør for kontante betalingsmidler, Leif Veggum, i Norges Bank.

Les også

Skal du reise i sommer? Husk dette kortet.

Et viktig sikkerhetselement

Noe av de aller viktigste med de nye sedlene, er de avanserte sikkerhetselementene.

Veggum forklarer at mikroteksten ikke er ment å skulle leses som meningsbærende tekst.

NYE SEDLER: I forrige uke ble den nye 200-lappen og den nye 100-lappen lansert. Til neste år kommer ny 50-lapp og 500-lapp, og året etter 1000-lappen. Foto: Norges Bank

– Den er et mønster-, design- og sikkerhetselement der det er mikroskriften i seg selv som bidrar til å øke sikkerheten. Denne funksjonen fyller teksten godt. Vi har valgt ulike kombinasjoner av tall og bokstaver i mikroskrift forskjellige steder på de nye sedlene, sier han.

På 200-kroneseddelen kan en lese både «NORGESBANK», «NORGESBANK200», «TOHUNDREKRONER», «TOHUNDRENOK», «200KRONER» og «200HUNDREKRONER».

– Vi ser at den siste kombinasjonen kan oppleves som ulogisk, men det er altså ikke meningen at den skal leses som meningsbærende tekst, sier Veggum.

  • Opptatt av detaljer? Sjekk denne saken:
Publisert:

Les også

  1. Dette er noen av verdens kuleste passtempler

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Norges Bank
  2. Norge
  3. Digital
  4. Bank