Et fotografi fra Vestlandets hovedstad pryder forsiden av Michelins Nordiske Guidefor 2016 som ble lansert onsdag formiddag.

Det har satt i gang spekulasjoner om det for første gang vil versere en bergensk restaurant med stjerne i den ettertraktede guiden, skriver BT.no.

Til tross for en ny guide med bildet av byen, glapp stjernen for bergensrestaurantene.

Norge ble historiske

Klokken ti ble stjernerestaurantene annonsert i København — og Norge ble historisk med sin første tre-stjernesrestaurant: Maaemo i Oslo. Den er sammen med danske Geranium de to første restaurantene i Skandinavia belønnet med tre stjerner.

Kontrast i Oslo fikk sin første stjerne, det samme fikk restaurant Re-Naa i Stavanger. Det er den første restauranten som får en Michelin-stjerne utenfor Oslo i Norge.

Klare for en stjerne

Det varnrk.nosom først meldte om ryktene som hadde oppstått via nettbutikken amazon.com, som skal selge den nye guiden via sin nettbokhandel.

Restaurantene som antas å delta i tetsjiktet er Colonialen, Bare Restaurant, Lysverket og 1877. — Om det skulle bli mulig er vi iallfall klar for å komme inn blant dem som kan henge en stjerne på veggen, sa Colonialen-sjef Laila Skorgei et intervjumed BT søndag.

Hun var ikke klar over at den nye guiden var prydet med et foto fra byen mellom de syv fjell på forsiden.

Godt eller dårlig måltid, men liker nordmenn egentlig å tipse?

SLIK SER DEN UT: Den nye nordiske guiden slippes fredag. Foto: Faksimile Guide Michelin

Hyggelig annerkjennelse

Til nrk.no sier hennes mann Ken Petter Skorge–Krisitiansen, som er den andre Colonialen-sjefen at:

— Vi jobber for å ligge på Michelin-nivået, og det hadde vært kjekt om vi eller andre i byen hadde fått stjerne. Det hadde vært hyggelig å bli nevnt. Bergen har flere gode restauranter som hadde passet inn i en slik matguide, sier Skorge-Kristiansen.

I intervjuet med BT forklarte Laila Skorge hva det betyr med en slik Michelinstjerne.

— Anerkjennelse er en veldig sterk drivkraft i vår bransje. Dermed skal det være krevende å nå opp blant de beste. Samtidig utløser slike utmerkelser ekstra energi, forklarte Skorge.

Matreiser er trendy, og nordmenn er blitt langt mer bevisste enn før:

KLAR:- Anerkjennelse er en veldig sterk drivkraft i vår bransje. Dermed skal det være krevende å nå opp blant de beste. Samtidig utløserutmerkelser som en Michelinstjerne ekstra energi, sier Laila Skorge, innehaver av restauranten Colonialen sammen med mannen Ken Petter Skorge-Kristiansen. De er spente på lanseringen av de nye guiden på fredagl Foto: Jan M. Lillebø

Bedre uten stjerner

Christopher Haatuft som er kjøkkensjef på restauranten Lysverket sier til nrk.no at det er supert om Bergen ikke har en restaurant med Michelinstjerne.

— I dag har vi et bedre klima for konkurranse og samarbeid enn om det var en storebror i byen med stjerne, sier Haatuft.

Michelin gav ut den første nordiske guiden i 2015, men da var detbare Oslo som ble testet i Norge. De holder kortene tett til brystet med tanke på årets utgave.

— I neste uke lanserer vi årets utgave. Vi får se hva nyhetene i den blir, sier PR-ansvarlig Lotta Wrangle for Michelinguiden i Norden.

Les mer om matreiser: