Intensjonene var i det minste gode. Tanken var: skal man først oppleve et av Europas helligste – og en gang mest utilgjengelige reisemål – bør man gjøre som munkene gjorde i flere hundre år.

Orientere seg til fots, ingen snarveier, med mot i brystet og beina fulle av melkesyre. Sannheten, derimot, treffer meg et sted halvveis opp til første av Meteoras seks gjenværende klostre.

Du skulle leid bil. Selvfølgelig. Eller helikopter. For guideboken hadde som vanlig rett. Det greske fastlandet besøkes best senere på året, når både temperatur og turistmengder minker betydelig.

FOR SEG SELV: Meteoras klostre, ved siden av å tilby fred og isolasjon, var også perfekt beskyttelse fra fiender. Eneste veien opp – før i tiden – gikk via enorme taustiger, som kun ble firt ned for velkomne. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

Nå i juli er det ett, blytungt skritt av gangen i bratt skråning gjennom det solbrente landskapet. Alt jeg kan høre er lyden av egen pust, pulsen i øret og det forlokkende ekkoet fra fjerntliggende kirkeklokker.Og når jeg hever hodet mot horisonten forsvinner igjen kraften fra både ben og lunger, men denne gangen er det ikke utmattelse.

KASTRAKI: En hyggelig landsby på vei til Meteoras klostre. Mange velger å bo her som et alternativ til mer travle Kalambaka. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

Hengende i luftenMeteora er et sted som trosser tid, tyngdekraft og fatteevne.

Navnet – oversatt som hengende i luften fra gresk – gir umiddelbart mening så snart man ankommer den nærliggende byen Kalambaka.

Her, mange hundre meter over Thessalys bølgende sletter, ble 26 klostre sakte, men sikkert bygd over det surrealistiske landskapet, fra så tidlig som 1300 til storhetstiden på 1600-tallet.

Gresk supersommer:

TRAPP: På kort tid har Meteora transformert seg, fra isolert og utilgjengelig til en av fastlandets mest populære attraksjoner. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland
UTSIKT: Meteora ligger ved foten av småbyen Kalambaka, hvor reisende flest har base for å utforske området. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

I dag er Meteora kjent som den nest viktigste ortodokse helligdommen i Hellas, ved siden av Athos-fjellet, hvor generasjoner av munker og nonner fant sjelero og tilflukt fra verden under. Vekk fra støy, fra distraksjoner, fristelser og fiender.

Tilgang til klostrene gikk via enorme (og livsfarlige) taustiger, som holdt uvelkomne på trygg avstand.

Hager ble dyrket og regnvann samlet. Forsyninger brakt fra nærliggende landsbyer. Og slik forble Meteora et sted for stillhet og refleksjon i mange hundre år. Men det var den gang.

VAKKERT: Her i Meteoras seks gjenværende klostre finner man noen av de mest velbevarte religiøse veggmaleriene i Hellas. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland
SKOG: Solen her på det greske fastlandet kan være utmattende, direkte farlig til tider uten rikelig med beskyttelse, men på skogstiene mellom klostrene finnes plenty med skygge. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

I det stien omsider tar slutt og klosteret Vaarlam trer frem fra de omliggende klippene, blir det fort åpenbart hvor mye som har endret seg for Meteora.

Turbusser fyller parkeringsplassen, souvenirbutikker pusher Kina-laget gudebilder og turgruppe etter turgruppe jobber seg sakte og sikkert mot toppen.

Denne har alt:

PITTORESK: For mange er Vaarlam-klosteret det mest pittoreske av de seks gjenværende i Meteora. Oppkalt etter munken med samme navn som klatret opp alene i 1350 og etablerte et av områdets første kirker. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland
OPPOVER. Uten brede og velholdte trapper hadde ikke ankomst til klostrene vært mulig for folk flest. I disse dager er det en kort, men andpusten stigning til toppen. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

Taustigen er forlengst erstattet med veldige trapper – møysommelig hogget inn i fjellet – som gjør tilgangen enkel for tusenvis som besøker hver dag.Det er likevel en hard stigning i den kveldende formiddagsheten, men jeg prøver å minne meg på hvordan det var for bare hundre år siden, da Meteora kun var tilgjengelig for de mest dedikerte pilegrimene.

Dette er lavsesongens lavsesong:

MYE ARBEID: Det er ikke bare synet av Meteoras klostre som fjetrer, det er også tanken på innsatsen som måtte til for å bygge dem. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland
SMALT: Klosteret var en gang et av Europas helligste og mest utilgjengelige steder. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

Nye tiderInne er det trangt. Veldig trangt. Kapell bygget for små og enkle seremonier er nå fullverdige attraksjoner, hvor en samlet verden beveger seg skulder til skulder.

Fra tid til annen får vi øye på en av klosterets ti fastboende munker, svartkledd og skjeggete, som fort forsvinner når kameraene heves. Jeg bestemmer meg etterhvert for at det hele best beundres fra utsiden. Og jeg er ikke alene.

På en høyde med utsikt over Meteoras største kloster, møter jeg det canadiske friskusparet Josh og Megan Bellman, som selv valgte å oppleve området til fots.

— Det er landskapet vi kom for, sier Josh.

— Klostrene er vakre, men kan fort bli folksomme. Og da forsvinner jo noe av poenget, selv om pengene åpenbart er viktig for ivaretagelse.

OVERGRODD: Eføy har funnet perfekte vekstforhold her i Meteora, og gir hele området et overgrodd og mytisk preg. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland
KLOSTRE: Her i Meteoras seks gjenværende klostre finner man noen av de mest velbevarte religiøse veggmaleriene i Hellas. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

Josh har rett. UNESCO-status er ikke nok, og i en sviktende gresk økonomi har mange argumentert for at Meteoras klostre er avhengig av turistbaserte inntekter for å bevares. Uten står mange i fare for å ende opp som de resterende 20: lite mer enn gjengrodde ruiner på ensomme fjell.— Vi kunne godt tenke oss å komme tilbake senere på året, sier Megan.

— Vi har knapt møtt en sjel på turstiene, men det hadde vært godt å oppleve resten uten å føles seg klaustrofobisk.

VANN: Skjønne detaljer finner man overalt. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

Jeg kjenner et sting av anger over å ha reist hit på årets travleste punkt, men selv nå, mens trafikken er på sitt travleste, er det umulig å ikke bli fjetret ved synet av Meteoras gjenværende klostre.Ikke bare hvordan de danner en naturlig del av landskapet, ikke bare ekkoet fra kirkeklokkene som synger nedover dalbunnen, men at de i det hele tatt finnes.

Svetten, blodet og viljestyrken det må ha krevd for å bygge dem. Kulturen og levesettet som en gang fantes her. Det er kanskje noe som nå tilhører fortiden.

Men fortiden – og fantasien – er verdt en reise i seg selv.

VIN: Druer er blitt dyrket og vin produsert her i århundrer. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

FAKTA Meteora:

Område på det greske fastlandet, kjent for sitt unike landskap og ortodokse klostre

Hadde i sin storhetstid 26 klostre, men bare seks finnes i dag.

Ligger ved foten av byen Kalambaka.

For klostrenes åpningstider og annen praktisk informasjon, besøk www.visitmeteora.travel

Reisen dit : Enkleste reise til Meteora fra Norge går via Korfu, som har jevnlige forbindelser med ferge til fastlandet. Fra havnebyen Igoumenitsa er det deretter cirka to timers kjøretur til Kalambaka og Meteora. Området er også lett tilgjengelig med buss og tog fra flere større greske byer som Athen, Thessaloniki og Volos.

Praktisk: Meteora besøkes best før eller etter sommersesongen, når temperaturen er lavere og turbussene færre. Med god tid og normal kondisjon kan man lett se det meste til fots på en dag, men vær forberedt på mange timers vandring i skarpt sollys (rikelig med vann og solbeskyttelse er et must).

Å se templene med transport er null problem, da hver og ett ligger i nærheten av vei. Fra nærliggende byer som Kalambaka og Trikala leier man enkelt bil eller plass på turbuss. Solnedgangsturer er også populært.

Overnatting: Følgende alternativer er alle i Kalambaka, ved foten av Meteora, men det er også verdt å vurdere den svært hyggelige byen Trikala (40 minutter med buss), hvor både pågang og priser er langt lavere.

Budsjett: Host El Greco – Sosialt og imøtekommende herberge. Tilbyr både sovesal og privatrom www.hostelgreco.gr.

Middels: Alsos House – Nyrenovert og velrennomert hotell i mellomsjiktet. www.alsoshouse.gr

Luksus: Dallas Boutique Hotel – Skamrost hotell midt i smørøyet. Et av områdets beste alternativer. www.dellasboutiquehotel.com.

Lyst på mer reiseinspirasjon? Få med deg disse sakene:

Kroatia er en av sommerens vinnere — her får du seks innsidetips