Det knitrer i tørrsnø og solen tar siste magadraget over horisonten. Den kan skimtes i det fiolette lyset langt der borte ved Gaustatoppen. I bakkene opp mot 1495 meter høye Høgevarde, høres et lite rop. En danske sporer av og går ut i spagaten. Han hopper opp igjen som om ingen skulle sett ham.

— Jeg har ikke gått meg bort altså, ler Thomas Sønderjer fra Herning.

Han har hatt hytte nede ved Norefjell Skisenter i åtte år nå, men det er første gangen han beveger seg ut på langrenn over tregrensen.

— Utsikten er superflott, jeg kan ikke skjønne at jeg ikke har tatt med familien hit tidligere, sier Sønderjer.

For Norefjell er kjent som alpindestinasjon, og ikke like mange reiser hit for å gå langrenn. Det til tross for at det er et av Norges aller beste områder med tanke på skispor med utsikt. Fra Høgevarde har du drøyt 40.000 kvadratkilometer med utsiktsflate. På en klar dag kan man se helt til Rondane, 180 kilometer unna.

Valgt av Skiforbundet

Nå har også Norges Skiforbund inngått en samarbeidsavtale med Quality Spa & Resort Norefjell for de fire neste årene. Dette gir forbundet muligheten til å samle alle skidisipliner på et sted. Noe som tilsier at blant annet norgeseliten i langrenn vil bli å se her oftere fremover.

— Den korte avstanden til hovedstaden, flotte treningsmuligheter og god infrastruktur for samlinger gjør at Norefjell dekker behovene til de fleste av våre utøvere, sier kommunikasjonssjef Espen Graff i Skiforbundet.

Det er Jan Sorteberg glad for der han sitter i preppemaskinen og lager brettekanter for langrennsløperne som vil opp i høyden. Som driftssjef hos Norefjell Skisenter tenker han først og fremst på snøen og turgåere når han preparer løypene.

— I fjor var beste sesongen i april og mai. Snøen kom sent. Nå har vi derimot bra med snø inne på fjellet og sporene kjører vi opp så fort det er behov for det. Eliten ønsker ofte litt smalere spor, men vi har likevel mest fokus på turgåere, sier Sorteberg.

Vindstille dager

Oppe ved den ubemannede DNT-hytten på Høgevarde står et par og holder varmen med solbergtoddy og et lite kyss. Latter kan høres på god avstand da vinden er helt fraværende.

Trikkeskinner er innbydende. Du finner dem kanskje ikke så ofte i høyden på Norefjell, men området rundt er variert og byr på andre muligheter om det blåser for mye eller er dårlig sikt. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

— Vi må bare stoppe å nyte dagen og utsikten. Det er ikke ofte det er vindstille og så gode forhold for viddelangrenn her oppe, men Norefjell har gode løyper for et hvert vær, sier Johan Orlin og Karen Buchar fra Snarøya.

De holder seg ofte i løypene rundt Djupsjø på de mer værharde dagene, og med hytte i nærheten er paret fornøyd med utviklingen på og rundt Norefjell de siste årene.

— Vi vokste selv opp med ferier på høyfjellshytter, og det blir man god i jazi av med alt vinterværet her til lands. Her har vi derimot funnet variasjonen av terreng med kombinasjonen av langrenn og alpint. Sammen med hotelltilbud og stadig flere spisesteder, er det perfekt for oss.

10 favoritter for langrenn

I 2012 kåret Visit Norway Norges beste langrennsteder. Juryen bestod av tidligere skiløpere som Trude Dybendahl Hartz, Erling Jevne, Anette Bøe og Hilde Gjermundshaug Pedersen. Her er deres liste for var varierte og gode opplevelser på ski.

1. Sjusjøen, Hedmark

Sjusjøen er kjent som et trenings- og tureldorado med Birkebeinerløypa som en sentral del av området. På Sjusjøen finner du mer en 350 kilometer med meget godt preparerte skiløyper både i skogen og på snaufjellet samt et stort utvalg overnattingsmuligheter.

2. Gålå, Gudbrandsdalen

Her finner du totalt 230 kilometer med oppkjørte løyper i variert terreng. På Gålå finnes det også en langrennstrasé på 2,1 kilometer med kunstsnø der du kan starte sesongen tidlig. Overnattingsmulighetene på Gålå er mange.

3. Holmenkollen, Oslo

Holmenkollen er en av inngangsportene til Nordmarka og utgangspunktet for kilometervis med preparerte langrennsløyper rett utenfor Oslo. Mange av dem er lysløyper. I Nordmarka er du sjelden langt fra en skihytte med servering og det finnes også et utvalg betjente og ubetjente hytter med overnattingsmulighet.

4. Beitostølen, Oppland

På Beitostølen er det 320 kilometer velpreparerte langrennsløyper i høyfjellsterreng. Beitostølen byr også på mange andre aktivitetsmuligheter.

Johan Orlin og Karen Buchar fra Snarøya nyter selskap og utsikt på vei mot Høgevarde. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

5. Geilo Geilo kan tilby 220 kilometer velpreparerte langrennsløyper i variert terreng. Turløypene rundt Ustedalsfjorden passer for barnefamilier mens toppturer til Hallingskarvet tilfredsstiller mer utholdende skigåere. På Geilo finner du overnatting i alle prisklasser og med beliggenhet midtveis mellom Oslo og Bergen er Geilo lett tilgjengelig med tog.

6. Skeikampen

Skeikampen byr på et stort løypenett som også er knyttet sammen med Peer Gynt Skiregion og Kvitfjell. Til sammen gir dette tilgang til over 600 kilometer oppkjørte løyper. Løypene på Skeikampen går gjennom variert skogs— og fjellterreng. Skeikampen ligger under tre timers kjøring fra Oslo og har mange overnattingstilbud.

7. Bymarka, Trondheim

I nærheten av Trondheim ligger Bymarka med 250 kilometer velpreparerte løyper samt lysløype. I Trondheim kan du kombinere skiferie med byliv og du finner du et utvalg overnattingsmuligheter i byen som var Norges første hovedstad.

8. Hovden, Setesdal

Hovden har langrennsløyper i både skogs- og fjellterreng som prepareres daglig. På Hovden finner du også lysløype og opplyst langrennsarena. Her finner du et stort utvalg overnattingsmuligheter fra enkle campinghytter til eksklusive hytter.

9. Norefjell, Buskerud

Oslos nærmeste høyfjell Norefjell ligger kun 1,5 timers busstur fra Oslo og har et velpreparert løypenettverk. På Norefjell har det vært en enorm utbygging og mange typer overnattingsmuligheter er tilgjengelig.

10. Svalbard

På Svalbard er det skisesong fra november til mai og du kan bli med på organiserte skiturer over isbreene eller til en fjelltopp i det uforglemmelige polarlandskapet.