Våren betyr storbyferie for mange reiseglade nordmenn. Vi har latt oss inspirere av ferske reiseguider, reiseekspert og redaktør Helge Baardseth i magasinet Vagabond til fire fine byer.

Wien, Østerrike

Den østerrikske hovedstaden ved Donau er storslått og staselig. Byen har mange spennende områder som den travle, flotte T-banestasjonen ved Gürtel-veien. Musikk er nøkkelordet sammen med et pulserende natteliv.

— For unge mennesker er området Gürtel Ring avgjort et interessant sted. Og kinoen Bellaria i Museumstrasse er hundre år gammel. Et funn! sier Helge Baardseth, som også er en del av vårt eget reisepanel.

Hans hete tips er Die Liebe-restaurant som han beskriver som veldig fresh i markedsomgivelser , den ligger i det hippe området Burggasse. Det betegnes som Wiens svar på New Yorks East Village – rufsete, fargerikt og energisk. Det ferske guiden «100 unike opplevelser i Wien» anbefaler i tillegg besøk på Das Möbel – Das Café og Espresso Bar Café i det området.

Byen er berømt for søte desserter og god kaffe servert på klassiske kafeer. Det eldste kaffehuset Café Frauenhuber, fra 1788, ligger i en av de fineste gatene i indre by, og er et verdt et besøk, skal vi tro guiden. Her spilte både Mozart og Beethoven taffelmusikk for kafeens gjester.

Reisen dit: Flyforbindelser med diverse flyselskaper fra de fleste storbyer i landet. Direkteruter fra Oslo med Austrian eller Norwegian.

Ikke bli stemplet som en reiseamatør:

WIEN: Wien er en av de mest spennende arkitektonisk blant Europas hovedstad. Dette er Hofburg-palasset på Josefplatz. Foto: Urdahl Olav

Gdansk, Sopot og Gdynia, Polen

Vi slår like godt sammen trekløverbyene langs den polske kysten. Det som er herlig med å kombinere de tre byene Gdansk (hvor en lander), Gdynia og Sopot er at de både byr på storby, strand og god shopping. De ligger ca. 20 minutter fra hverandre med taxi, og de kan også lett nås med tog eller buss.

Gdansk har et yrende liv med gode restauranter, butikker og fortauskafeer. Gå langs de koselige kanalene og langs elven i gamlebyen, og les deg opp på byens sterke krigshistorie. Det var her andre verdenskrig startet.

Disse tipsene gjør reisen litt enklere:

EUROPAS LENGSTE: Den 511 meter lange piren som strekker seg fra stranden i Sopot og ut i Østersjøen, er Europas lengste trepir. Foto: Camilla Flaatten

Sopot, sør for Gdansk, har en flere kilometer lang strand og en av Europas lengste trepirer på over 500 meter. Ærverdige Sofitel Grand Hotel er verdt et besøk – enten som overnatting og spa, eller bare for en drink i baren hvor bilder av hotellets mange berømte gjester henger på veggene. Det er mange koselige og gode restauranter i byen, test gjerne franske Cyrano et Roxane og den polske gastropuben Bulaj.

Havnebyen Gdynia er kjent for sin gode shopping – med flere store shoppingsenter: Centrum Riviera og Klif er blant de mest kjente. Dessuten er det en veldig hyggelig strandpromenade i byen.

Reisen dit: Direkteruter med WizzAir, Norwegian og SAS fra de store norske byene.

Hvor reiser du i år?

GDANSK: Hovedgaten Mariacka i Gdansk må selvsagt besøkes, stikk innom en fortausrestaurant eller rusle langs elven i den livlige byen. Foto: In Green,Shutterstock/NTB scanpix

Rotterdam, Nederland

Reiseeksperten har ingenting vondt å si om den nederlandske hovedstaden, men Baardseth ville heller valgt en by i nærheten.

— Fly gjerne til Amsterdam – en historisk og interessant by, men selv vil jeg dra videre til Rotterdam. Turen tar bare en time fra Schiphol. For her, som i så mange andre industribyer og havnebyer, har det i en årrekke stått ledig en stor bygningsmasse. Noe er revet, men mye er også tatt i bruk. Billedkunstnere, musikere, klubber og designere har fått rimelig husleie. Amsterdam er et flott museum av en by, men det er i Rotterdam det skjer noe nytt og spennende. Virkelig! mener Baardseth.

ROTTERDAM: Det er både fargerikt og surrealistisk langs Oude Hafen, hvor gamle veteranbåter konkurrerer med Piet Bloms forunderlige kubehus anno 1984. om oppmerksomheten. Foto: Uglum Morten

Han anbefaler mathallen Markthal og fotomuseet Kunsthal nede i det gamle kaiområdet.

— Så skal du vel ha en liten lunsjpause? Velg vafler på Sjømannskirken. Da får du med et lite stykke norsk historie, legger han til.

Rotterdam får en femteplass i Lonely Planets lister over steder du bør se i 2016. De anbefaler shopping i Beurstraverse og Meent.

Reisen dit: Direkteruter med KLM fra flere av de store norske byene, litt avhengig av sesong. SAS og Norwegian flyr direkte fra Oslo.

SYKLER: Det er ikke bare Amsterdam som er sykkelbyen, i Rotterdam er det også sykler overalt. Foto: Uglum Morten
EN TIME UNNA: Reiseekspert Helge Baardseth mener Rotterdam er et spennende alternativ til Amsterdam. Kun en halvtime unna Nederlands hovedflyplass, Schiphol, finnes fine fortausrestauranter i brosteinsgatene. Foto: Uglum Morten

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Oslo, Norge

Lyst til å være turist i egen by eller besøke hovedstaden? Oslo blir stadig mer populær, ifølge diverse reisekåringer. Reiseprognosene viser at et økende antall nordmenn legger ferien til eget hjemland.

Dårlig kronekurs får litt av skylden, men æren er det byene og naturen som får. Bergen, Stavanger og Oslo danker ut blant annet Berlin, Barcelona og New York, viser undersøkelser fra reisebyrået Berg-Hansen.

Hva finner du på i Oslo? I vår kommer blant annet en helt ny Oslo-guide i serien «100 unike opplevelser» og den har følgende tips:

Gåturer: Følg Akerselva fra Maridalsvannet og helt ned til Barcode, og opplev både vakker natur, fine badesteder, ny og spennende arkitektur, kulturtilbud og uteservering på samme turen. Eller gå en tur på nye Sørenga Sjøbad eller Tjuvholmen og opplev byen fra mange vinkler – før du hopper i sjøen.

Norge er trendy om dagen:

GÅ ELLER SYKLE: Det er kommet flere bystrender i Oslo de siste årene. Her fra Tjuvholmen hvor det kan vasses eller stupes uti fjorden etter en gå- eller sykkeltur i hovedstaden. Foto: Monica Strømdahl

Kaffetørst? Oslo er en av verdens beste kaffebyer, tro det eller ei. Stockfleths og Kaffebrenneriet er gode klassikere, men stikk innom Java på St. Hanshaugen, Hendrix Ibsen i Mathallen, Supreme Roastworks på Grünerløkka og Fuglen ved St. Olavs plass.

Sulten? Maaemo fikk som første nordiske restaurant tre stjerner i Michelin-guiden i år, mens Kontrast sikret seg en stjerne. Men det finnes mange andre gode (og rimeligere) alternativ. Smalhans på St. Hanshaugen serveres god husmannskost i glade lokaler. For noe helt annet, Pjoltergeist serverer spennende islandsk-japansk fusion og for deilig peruansk gå for: Aymara ved Solli Plass eller Piscoteket ved Torgata.

KUL UTSTILLING: Japanske Yayoi Kusamas kunstverker vises på Henie Onstad i vår. Her er museets direktør Tone Hansen inne i «Mirror Room». Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

Utstillinger: Henie Onstad viser fargerike Yayoi Kusama i vår. Eller stikk innom tønnehvelvet fylt av fresker i Vigelandsmuseet – her holdes det også konserter: www.emanuelvigeland.museum.no.

Shopping: Steen og Strøm i sentrum har pusset opp, og fått en liten «mathall» i kjelleren. Aker brygge har også rustet opp de siste årene med mange fine butikker i nyoppussede industrilokaler.

OSLO: Ta en gåtur i Oslo, start langs Akerselva ved Maridalen og beveg deg ned mot sentrum. Avslutt på Tjuvholmen og ta en is i solen. Foto: Monica Strømdahl

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Lyst på en storbytur? Her får du flere gode tips: