Kronen har svekket seg mot euro, men det er likevel billigere å feriere i de populære europeiske ferielandene.

— Du både spiser og bor mye billigere i Bulgaria, Tyrkia og Portugal enn i Norge. Euroen har styrket seg med fem prosent mot norske kroner siden i fjor sommer. Det betyr at det er fem prosent dyrere å feriere i Bulgaria i år enn i fjor, men det er fremdeles utrolig mye billigere enn i Norge, sier Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand.

I Bulgiaria har de bulgarsk lev, men denne er låst mot euroen slik at den svinger i takt med euroen, presiserer Picard.

Ferierer du i Storbritannia i sommer vil du oppleve at prisene er omtrent de samme som i Norge, fordi prisnivået allerede er ganske høyt og pundet er styrket med omtrent 20 prosent mot norske kroner.

Her er prisene en fjerdedel av Norges

Tall fra SSB viser at Norge ligger på pristoppen i Europa.

Spesielt alkohol og tobakk har et høyt prisnivå, men vi hadde også Europas høyeste prisnivå på matvarer og alkoholfrie drikkevarer i 2014.

FRANKRIKE, CANNES: Prisnivået på hotell og restaurant i Frankrike lå 35-40 prosent under prisene i Norge i 2014. Foto: Dimitri Surkov, NTB scanpix/Fotolia

Hotell— og restauranttjenester har også et høyt prisnivå i Norge, i motsetning til Makedonia, Albania, Bulgaria og Serbia – prisnivået er på cirka en fjerdedel av Norges.Hotell og restaurant er 27 prosent billigere i Finland, 22 prosent billigere i Sverige og 17 prosent billigere i Danmark.

I Tyrkia og Portugal ligger prisnivået 60 prosent under Norges, i Hellas og Spania på rundt halvparten, og 35–40 prosent under i Frankrike, Storbritannia og Italia.

Billigere sommerferie:

Svak krone – billigere Norges-ferie?

At kronen er svak betyr ikke noe for deg i Norge.

— I tillegg er det er fortsatt veldig dyrt å feriere i Norge, sammenlignet med nordmenns «vanlige» sommerreisemål. Prisnivået i Norge sammenlignet med andre EU-land er veldig høyt, sier Picard.

Norsk prisnivå ligger på 48 prosent mer enn snittet for EU-land. Prisene for hotell og restaurant ligger for eksempel 76 prosent høyere enn snittet i EU-landene.

60 prosent reiser utenlands

— Kostnadsnivået i Norge er nok høyere enn for en del andre ferieland. Man ser imidlertid nå at reiselivet i Norge er hjulpet av en svekket kronekurs og at norsk reiseliv har positive forventninger til årets sommersesong, sier Sverre McSeveny-Åril, direktør Virke Reise Utland.

Det skal en del til før svingninger i kronekursen gir utslag på hvor vi nordmenn velger å feriere, mener han.

— Ved inngangen til året da det var mye snakk om fallende oljepris og svekket kronekurs så man en liten dreining mot at flere nordmenn sa at de ville velge norgesferie, sier McSeveny-Åril.

Ferske tall fra Virke viser at av de 72 prosent nordmenn som tar sommerferie, så skal 60 prosent utenlands.

Det er vekst i salg av pakkereiser til tross for at tidligere befolkningsundersøkelser viser at vi vil være litt mer forsiktige med bruk av penger i årets sommerferie sammenlignet med fjoråret.

Les også:

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Ut og reise? Sjekk vår valutakalkulator