DJEVELENS GRYTE: Trappene i Pailon del Diablo (djevelens gryte på norsk) tar deg med til et fossefall ved Pastaza-elven i Ecuador. Bratte og glatte trappetrinn gjør det til spektakulær tur. Foto: Alce/Fotolia,NTB scanpix
IKKE FOR DEN SKVETNE: Trappestige tar deg 120 meter rett opp på toppen av Half Dome med utsikt over Yosemite nasjonalpark i California. Foto: Alminaite/Fotolia,NTB scanpix
GROTTER: 220 trappetrinn tar deg opp til tempelgrotten Batu i Malaysia. Ved inngangen står det en stor gullfarget hindustatue. Grotten er en av de mest populære hinduistiske helligdommene utenfor india. Foto: Diane Robinson/Fotolia,NTB scanpix
TIL HIMMELS: De svært bratte trappene i tempelet Angkor Wat i Kambosja skal ha blitt bygget for å minne folk på at himmelen er vanskelig å nå. Foto: Michael00001/Fotolia,NTB scanpix

Tretrappene i Flørli har 4444 trinn, ifølge reiselivets markedsføring, og er en av Lysefjordens fremste attraksjoner.

Verdens mest skremmende trapp

Nå er den kommet på topp ti-liste av samme type som har gitt Prekestolen berømmelse, skriver Stavanger Aftenblad.

«The world's scariest stairs» er tittelen i den amerikanske nyhetskanalen CNN. Her plasseres Flørli i selskap med bratte og nifse trapper i Kina, Malaysia, Frankrike og andre hjørner av verden.

Slik omtales Lysefjordens trapper:

«Norway's Flørli Power Station is the starting point for the best hikes around the town of Lysefjord—and its stairs will make you gasp for two reasons. First, there are 4444 steps that ascend a staggering 2427 feet from the bottom. Second, it is the longest staircase in the world made entirely out of wood, meaning you should be paying close attention to each mysterious creak and crack you hear.»

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

VERDENS LENGSTE: Flørlitrappene bygget ved kraftstasjonen er en av de lengste i verden bygget i tre. Foto: Fredrik Refvem

God reklame for fylketNå er vel ikke Lysefjorden en småby, og knakingen i tretrappene er kanskje ikke så skremmende som CNN vil ha det til. Men god reklame er det uansett, synes ordfører Ole Tom Guse i Forsand.

— For Prekestolens del har folks deling av bilder på sosiale medier overtatt som den beste markedsføringen, men for mindre kjente attraksjoner som Flørlitrappene er sånne rangeringer og kåringer ufattelig verdifulle, mener ordføreren.

Han mener Lysefjorden har tre hovedattraksjoner. Utenom Prekestolen og Flørlitrappene er det Kjerag (med den berømte Kjeragbolten) han tenker på.

— Om ti år er Kjerag der Prekestolen er i dag. Nå kommer det japanere med fly til Sola, tar drosje til Ryfylke og går til Prekestolen. Så reiser de tilbake med fly samme dag. Jeg tror vi vil se flere turister som har både Prekestolen, Kjerag og Flørlitrappene på sin bucket list; ting de skal oppleve før de dør. Det fine med dette er at de i stedet for å reise hjem samme dag de kom, blir værende i området en dag eller to ekstra. Dette kan gi store ringvirkninger og vil virke selvforsterkende. Vi kan få flere overnattninger og øke inntjeningen i reiselivet, tror Guse.

I fjor sommer besøkte over 40.000 Kjerag.

Gammel kraftstasjon ble turistattraksjon

Den gamle industribygda Flørli ligger på sørsiden av Lysefjorden, og er siste anløpssted med rutebåten før Lysebotn. Den ligger i en bratt li uten veiforbindelse.

Flørlitrappen er 1600 meter lang og går fra sjøen og opp til Ternevatnet, en stigning på 740 meter og på det bratteste heller den 45 grader. Den ble restaurert i 2012, og er blitt en pooulær turistattraksjon.

Kraftstajonen ble bygget på 1920-tallet i jugenstil. På toppen av trappene ligger den gamle kraftstasjonen hvor det på sommerstid er kafé og kunstutstillinger. Stavanger Turistforening har også en hytte på toppen.

Se hele listen over verdens mest skremmende trapper på CNN.com/travel.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Les også:

Ville du våget deg ut på denne turen?

Disse utkikkspunktene er ikke for pyser

Verdens mest avslappende sted? Det er i Norge