— Det er helt vilt, og utrolig kjekt. Jeg håper og tror jeg kan inspirere mange, sier 39-åringen.

Sunnfjordingen er kjent for å være den eneste nordmannen som har besøkt alle verdens 198 land.

Denne sommeren har også hans internasjonale karriere som «reisekjendis» skutt fart. I begynnelsen av august publiserte amerikanske og britiske Business Insider en artikkel om Garfors. Den er i skrivende stund blitt lest av over syv millioner mennesker.

- Hva er det som treffer?

— Jeg tror det er det at jeg faktisk er i full jobb, er ung, uten formue, uten rike foreldre og uten noen spesielt god lønn. Likevel har jeg reist over hele verden. Det viser at det er mulig å få til for flere, sier han til Bt.no.

Dro på langhelg til Australia

Garfors har fått mange meldinger på Facebook og Twitter fra hele verden.

- Jeg blir rørt av at så mange skriver til meg. Jeg håper jeg kan utfordre folk til å gå utenfor komfortsonen sin og reise utenfor de vanlige reisemålene som alle reiser til. Det stimulerer nysgjerrigheten og forbedrer kreativiteten, særlig med tanke på alle de utfordringene man kan møte på, sier han.

INTERNASJONAL HIT: Etter at en amerikasnk og britisk nettside la ut en artikkel om Gunnar Garfors fra Naustdal, har det tikket inn meldinger til 39-åringen.

Han håper også han kan være et bevis på at du kan reise, selv om du har et vanlig liv med jobb fra ni til fire.— Du kan bruke langhelger, ferier og avspaseringer til å komme deg ut i verden. En gang dro jeg på langweekend til Australia. Alt er mulig.

Blant annet Karibia og Iran:

Får ikke jetlag

— Seriøst? Det høres ut som et mareritt?

— Jeg reiste et døgn hver vei, og var under et døgn i Australia, men det var en fin tur det. Jeg skulle gjøre en jobb der.

- Får du ikke jetlag?

— Det har jeg vokst av meg. Jeg slet litt med det før, men nå går jeg liksom rett inn i døgnrytmen. Om folk sliter med jetlag vil jeg anbefale å droppe alkohol på flyet og ikke legge seg før midnatt når man lander.

Var på Fox

Det var i anledning bokens lansering på engelsk at Garfors gjorde intervjuet med Business Insider.

I tillegg har han blitt intervjuet av radio, TV og aviser i blant annet Kina, Russland, Brasil og Indonesia de siste månedene. Han har også vært en tur innom Fox News.

OPPLEVELSER: Gunnar Garfors mener det er lurt å droppe for mange planer i ferier. - Da er det lettere og hive seg rundt å bli med på ting, sier han. Her fra Gambia.

— Hva er det rareste spørsmålet du har fått? - Det er mange av de samme spørsmålene som går igjen, men jeg fikk et litt spesielt spørsmål da jeg var på radioen på Bali. Journalisten ba meg se for meg at jeg skulle grunnlegge et nytt land, for så å fortelle hvordan det skulle være.

- Hva svarte du da?

— Demokrati og ingen diskriminering først og fremst. I tillegg må det være godt naboskap, by og landsby og god mat.

Han forteller også at mange journalister blir lang i masken når han forteller hvor mange uker med ferie vi har i Norge.

— Amerikanerne sier bare «oh my god».

Nordmenn er vanedyr:

Har et land han ikke liker

Og det er ikke bare leserne av Business Insider som jubler for engelsk oversettelse. Også fra nordmenn har han fått noen eposter.

— Jeg er blitt kontaktet av diverse nynorsk-hatende nordmenn som sier at de nå endelig kan lese boken min etter at den kom på engelsk, forteller han og ler.

Og med 198 land i kofferten, lengter han helst tilbake til Madagaskar, Kirgisistan, Island, Dominica og Argentina.

— Men det er vanskelig å velge. Jeg klarer aldri å si noen favoritt, utenom Norge da, sier han.

- Har du noen gang blitt skikkelig skuffet?

— Klart man blir skuffet innimellom. En gang ble jeg bedt om å lage en liste med verdens verste land. Det landet jeg liker minst er nok USA.

- Det høres ut som en brannfakkel!

— Det er bare noe med at landet er så overflatisk. De har en mentalitet som er litt slik «best i verden». De er ikke så flinke til å lytte. De er bedre på å fortelle om seg selv. Hvis man har ressursene til å reise til USA, bruk dem heller på andre steder. Kom deg ut av den vestlige boblen, sier han.

Bruker aldri guidebøker

En skulle tro at en erfaren turist, hadde brukt en og annen guidebok, men den gang ei. I hvert fall ikke i voksen alder.

— Du vil jo ikke vite noe som en person skrev for tre år siden. Du vil vite hva de lokale mener, hvor de spiser og hva de tenker. Du vil ha de genuine opplevelsene. Jeg liker ikke å planlegge så mye, da kan du gå glipp av det impulsive som skjer når du er på tur. Altfor mange planlegger i detalj. Planlegg lite og dropp bagasjen. Da er du mer fri, sier Garfors.

- Hvordan kommer du i kontakt med lokalbefolkningen?

— Du kan søke etter bilde og personer på Instagram og Facebook, så kan du sende dem en melding. Det er ikke alltid du får svar, men de fleste synes bare det er kjekt å fortelle om hjemstedet sitt. Du kan også bruke Airbnb eller CouchSurfing.

- Og hva sier man når man vil snakke med folk på gaten?

— Det vanligste trikset er å spørre hva klokken er, eller kan du bare si hei. Du kommer langt med et smil, selv om det å smile til fremmede ikke er så vanlig i Norge.

Får energi

Garfors har nå flyttet tilbake til hjembygden Naustdal, hvor han pendler mellom hjemmet, Oslo og verden.

Han er langt fra ferdig med å reise.

— Jeg har alltid hatt mye energi. Reisingen gir meg energi, derfor blir jeg ikke sliten.

Les også: