INDIANERFISKE: Øvre deler av Tovdalselva byr på «indianerfiske» hvor det er en fordel å være litt kjent. Mange om beinet er det heller ikke. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
KULP: Naturen rundt Lærdalselva er variert og vakker. Her fra øvre deler av elven som er preget av større stryk og kulper. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
FLUEBOKS: En lokal flueboks i Tovdalselva gir en indikasjon på hva laksen her liker. Rødt og sort er en god kombinasjon på en elv som helst fiskes når den har litt farge. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
RUGG: Tor Arne Andreassen med en skikkelig rugg til Tovdalselva å være. Stedet er mest kjent som en smålakselv, men i 2014-sesongen ble flere rundt ti kilo fanget. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
VERDT Å VENTE PÅ: Lasse Sælthun er leder i elveierlaget i Lærdal. Nå kan han med glede knyte sitt eget snøre og fiske på ei elv som igjen produserer laks etter 18 år. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Sesongen for sportsfiske etter laks starter 1. juni i de fleste norske lakseelver.

Selv om villaksen har sine utfordringer, er optimismen til stede blant laksefiskerne.

— Nei, det er ikke noe ledig fiske noe sted i elven så vidt jeg vet. Dere må ringe direkte til grunneierne....

Lasse Sælthun svarte hyggelig på det som må ha vært den tiende henvendelsen på telefon denne morgenen i juli 2014. Alle dreide seg om det samme – finnes det ledig laksefiske?

Situasjonen er likevel gledelig og spesiell for lederen av elveeierlaget i den kjente morellbygda. Endelig er laksen tilbake etter en storstil redningsaksjon, og den biter som aldri før.

FANG OG SLIPP: Under prøvefisket som pågår frem til Lærdalselva eventuelt blir friskmeldt i 2017, er fang og slipp en viktig del av praksisen. Thomas Haare slipper en voksen lærdalslaks med glede. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

— Jeg skjønner ikke at rekrutteringen rundt fiske synker i Norge, men nå er nok situasjonen her i Lærdal litt spesiell, smiler Sælthun.- Vil du ha muligheten til å fiske her, må du være tidlig ute med å skaffe deg fiskerett for sesongen. Fisket blir stort sett leid ut i pakker for tre til åtte personer, og man betaler for hus og fiske for noen dager. Det er jo spesielt i forhold til mange andre steder.

Lærdalselva snart friskmeldt?

For Lærdalselva, også kjent som «Dronningen» av norske lakseelver, er et spesielt sted. Det var definitivt noen som gjorde en fantastisk jobb før menneskene kom hit.

Fra de grunne og flate elvestrekkene opp fra munningen ved Lærdalsfjorden, eskalerer elven til voldsomme stryk som bryter seg gjennom juv og fjellhamre ned fra Filefjell og Hemsedalsfjellet.

Som en av Norges mest ikoniske lakseelver har kongelige og andre kjente personer drevet sportsfiske i elven de siste 150 årene.

Fra tidlig 1900- til på 80-tallet var laksefisket hovedinntekten på mange av gårdene langs elven. I 1996 ble det likevel bråstopp. Lakseparasitten Gyrodactylus Salaris ble påvist, og elven ble rotenonbehandlet i 1997. Senere har også elven og sideelver blitt behandlet med surt aluminium for å drepe parasitten.

FLUEFISKE: Kun fluefiske er lov i Lærdalselva under prøvefisket i 2015. Det har vært en drøm å fiske i Lærdalselva i mange år. Og den lever opp til forventningene, sier Thomas Haare. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

— Det var krise for bøndene i Lærdal når laksen forsvant, mener ordfører i Lærdal, Jan Geir Solheim.- Det er som Hemsedal skulle mistet snøen sin i 18 år. Tidligere fikk ungdommen i bygda sommerjobber relatert til fiske og en unik måte å tilnærme seg reiselivsnæringen på. De lærte seg språk og å forholde seg til turister, men nå er en generasjon med opplæring hoppet over. Det er viktig at vi igjen legger til rette for tradisjonene vi kan så godt. Bruker historien, velkomsten og maten vi er stolte av, og at det tilsammen blir et helhetsprodukt.

Solheim forteller om ny optimisme blant lokalbefolkningen etter som vadebukser og fiskehatter igjen er å se på kolonialen og i sentrum.

— Det er utrolig moro, vi håper virkelig laksen er kommet for å bli.

Les også: Her koster den rimeligste fisketuren koster 94.000 kroner

Prøvefiske med spesielle regler

Etter at et storstilt kultiveringsarbeid startet i 2012, ble det i 2013 åpnet for et prøvefiske med spesielle regler på dispensasjon fra Miljødirektoratet. Fisken viste seg å være tilbake og vel så det.

Både i 2013 og 14 ble det fanget mye laks med høy snittvekt. Dersom det ikke blir oppdaget gyro ved prøvetagning frem til 2017, vil Lærdalselva bli friskmeldt. Tester gjort høsten 2014 viste ingen tegn på parasitten så langt.

— Det er noe spesielt med elven og lærdalslaksen. Elva må være Norges vakreste, samtidig som fisken er sprek som juling. Det gjør det til en drøm å fiske her, sa Øyvind Berg fra Røyken da vi møtte ham i fjor.

Han kastet stilsikkert med flue på Eri-vallet. Sammen med kameratene har han fisket i Lærdal i en årrekke, og har hevd på en fiskeperiode siden forrige gang laksen svømte i elven.

— Det er ikke enkelt eller billig å skaffe seg fiske her. Vi hadde en uke litt tidligere i sommer og fikk 14 laks, mange rundt ti kilo. Slike historier gjør sitt på etterspørselen, konstaterte Berg.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

KONGELIG: Boenfossen i Tovdalselva er vakker og preges av Boen Gård, som var kongelig gods frem til cirka 1680. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Den «ukjente» lakseelvenHistorien er en annen i Tovdalselva på Sørlandet. Den mye mindre kjente elven som renner ut ved Kristiansand opplever å ha laks igjen, men lite fiskere.

Historien bak laksefisket i Tovdal går helt tilbake til 1500-tallet, men i 1970 hadde laksestammen tapt for sur nedbør. Et stort kalk— og kultiveringsprosjekt ble startet i 1997, og nå vender laksen tilbake.

— Fra 2003 til 2011 ble fangsten tidoblet i elven, men lite og altfor varmt vann gjennom sommeren har gitt litt mindre fangst de siste sesongene. Fisken er her derimot, det kan vi se på video og teller, men mange av dem kommer opp sent på året når vannet uteblir, sier Jørgen Birkenes, leder i Nedre Tovdal Fiskelag.

Han legger også vekt på at det blir fisket lite i elven når vannet ikke er til stede.

VENTELISTER: På Seltun gård i Lærdal leies pakkeløsninger til fire fiskere med bosted ut for 4000 kroner døgnet. Dette er noe av det rimeligste Lærdal har å by på, men det er allerede ventelister for sommeren 2015. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

— Når det fiskes lite blir det også fanget lite fisk, selv om det er mye laks i elven. Noen steder kan det være vanskelig å fiske uten lokalkunnskap, så det er viktig at tilreisende fiskere spør lokale om tips, forteller han.

Fersk på laks

På tunet foran Rislåvollen Gård vises en nydratt laks til Sigrun Frøysnes Flaa. Hun er grunneier og innehaver av et overnattingssted som vil satse på lakseturisme.

Fisker Tor Arne Andreassen var første overnattingsgjest i fjor. Da vi møtte ham, hadde han det siste døgnet fått to storlakser og mistet flere i den folketomme elven. Det er heller ikke normal kost for Sigrun.

— Ingen i familien har noen gang fått laks. Nå jobber grunneierne i elven med Norske Lakseelver for å skape en modell som kan gjøre fisket her mer attraktivt og gunstig for både grunneiere og fiskere over tid, sier Frøysnes Flaa.

Fisker Andreassen er ikke i tvil.

— Det å komme til et slikt sted og møte et fiske i startfasen av det som kan bli et lakseeventyr, er spesielt. Å se at det fortsatt finnes «gjemte» perler blant Norges lakseelver, gir håp, sier han.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen