Storbritannia-ekspertens guide til London: – Kom deg ut av Oxford Street

Han har lest engelske aviser siden han var 11, kommentert britisk politikk siden 90-tallet og besøkt den britiske hovedstaden snaue 400 ganger. UiAs førstelektor Jan Erik Mustad deler her sine beste tips for London-turen.

Publisert:
  • Richard Nodeland
Denne artikkelen er over ett år gammel

LONDON: «Kan vi treffes på Sherlock Holmes Pub? Rett inn fra Trafalgar Square!»

En halvtime etter avtalt tid kommer kristiansanderen og Storbritannia-eksperten Jan Erik Mustad småjoggende opp trappene i den Sherlock Holmes-inspirerte puben i Westminster-distriktet av London.

– Det var en heftig trafikk inn til Heathrow. I tillegg ble drosjen jeg tok stående fast i tett trafikk her i byen, fortsetter han.

Den 53 år gamle førstelektoren fra Universitet i Agder har fått britisk kultur inn med morsmelka. Eller rettere sagt øregangene.

Tidlig interessert

– Jeg er vokst opp liggende foran høyttaleren med radioen innstilt på BBC Radio 5 fra jeg var fem år, forteller Mustad.

Fra samme alder begynte han også å se tippekampen på NRK. Da han var seks år meldte han seg inn i supportklubben til Manchester United og engelske aviser leste han fra 11-årsalderen.

– Foreldrene mine skal han en stor del av æren for interessen for det britiske. Og engelsklæreren på videregående som sa til meg at hvis jeg gjorde noe annet enn å studere engelsk, skulle han ta livet av meg, humrer Mustad.

På den tradisjonsrike puben har Storbritannia-eksperten bestilt stedets egenbygde øl, men rynker litt på nesen når han smaker på den.

– Den er litt for kald. Skulle vært åtte grader. Og så har de sånn en juksetappekran som gjør at du ikke får riktig skum.

Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad (UiA) inne på Sherlock Holmes pub i Westminster. Foto: Kristin Ellefsen

Studerte engelsk historie

Barndomsinteressen for det britiske fortsatte for fullt i voksen alder, og etter å ha studert engelsk historie og u-landsstudier, har han fulgt britisk politikk tett siden slutten av 80-tallet. Han har kommentert alle britiske parlamentsvalg siden 1997, kongelig bryllup og folkeavstemninger i flere norske medier.

– Hva er det som fasinerer deg med britene og Storbritannia?

– Historien og kulturen som er så pass annerledes fra Europa og Skandinavia. Vi tror ofte vi forstår britene, som ligger en liten totimers flytur unna, men det er et hav som skiller oss, svarer han.

Med flere hundre besøk til den britiske hovedstaden de siste 30 årene kjenner Mustad London bedre enn de fleste.

Unngå turistfellene

Verdensmetropolen har så mange kjente historiske severdigheter at det er vanskelig å rekke over alle på en langhelg. Tower Bridge, Buckingham Palace, Houses of Parliament, London Eye, Piccadilly Circus, Trafalgar Square og Oxford Street bør være kjent for de fleste.

London Eye er Europas største pariserhjul og ble egentlig konstruert for årtusenskiftet. Det ble imidlertid så populært at det fortsatt står med sine 32 gondoler, 135 meter høyde og 120 meter bredde. Foto: Kristin Ellefsen

– For all del, det er en grunn til at severdigheter blir populære. Det er noe med referansene på film og i mediene, og som folk snakker om på lunsjrommet. De trenger ikke være oppskrytt, men noen av de mest kjente stedene som Piccadilly Circus og Trafalgar Square er steder du kan kjøre forbi og så krysse av listen. Så skjønner jeg at det kan være moro å gå i Oxford Street og Covent Garden for å handle, men prisene er skyhøye og gjerne tre gangeren av andre steder, mener Mustad, som heller trekker fram Kensington High Street og andre High Streets når det kommer til shopping.

– Men prøv guidet busstur

– Og vil du se den kuleste og hippeste gata i London som har satt trendene i flere tiår må du til King's Road i Chelsea. Da a-ha slo igjennom midt på 80-tallet var det der de vanket, sier førstelektoren.

Av «turistfellene» han anbefaler å få med seg er guidet tur med buss.

– Rundturene som mange tilbyr gjennom Londons severdigheter er faktisk en veldig bra måte å få med seg det hele på. Ellers er det fint å gå på oppdagelsestur til fots. Tower Bridge bør man absolutt få med seg. En tur inne i Tower of London, hvor den første av Henrik VIIIs seks koner ble satt i tårnet da han fant neste kone, gir god grunn til å tenke litt over historien, sier Mustad.

– Museene her er forresten helt fantastiske! Har du med deg barn er Natural History Museum i Kensington en slager med sine mange dinosaurer. Og er du i området kan du besøke Kensington Park, en av byens mange grønne lunger, som også er prinseparet sin park. Green Park rett bak Buckingham Palace og den svære Hyde Park er andre parker verdt et besøk.

Jan Erik Mustad har besøkt London snaut 400 ganger i løpet av de siste 30 årene. Her avbildet ved Themsen, med Houses of Parliament i bakgrunnen. Foto: Kristin Ellefsen

Buss, T-bane og taxi

Men London er stort, og skal man komme seg rundt overalt holder det ikke å bruke beina.

– For å komme seg raskest mulig fram, bruker du T-bane. Skal du se ting tar du bussen. Skal du kose deg tar du taxi, er det klare transportrådet fra Storbritannia-eksperten.

Britisk landsbyidyll

– Hvis du vil ha med deg litt ekte britisk landsbyidyll på kjøpet; hvor drar du da?

– Hampstead ligger like nord for London sentrum og er en kort togtur eller T-banetur unna. Der får du også med deg det svære parkområdet Hampstead Heath som er den eneste naturlige høyden nær London med utsikt over hele byen.

– For lite høflige

Hvilke feil er det sørlendingene gjør når de kommer til London?

– Vi er for dårlige til å stå i kø og for lite høflige. I London og Storbritannia holder man døra oppe for dem som kommer bak og man holder seg på rett side av veien når man går, altså venstre siden. I tillegg mangler vi mye på språklig høflighet. «Please», «thank you», «excuse me», «sorry», «could I» og «would you» er fraser som er greit å lære seg.

Tips ved bord – aldri ved bar

Har du en enkel tommelfingerregel når det kommer til tipsing?

– Man tipser aldri ved bardisken, men alltid ved bordet og i taxi. 10–15 prosent begge steder. Enkelte restauranter har «service charge» inkludert i regningen. Da trenger du ikke tipse.


Mustads guide til London

Foto: Kristin Ellefsen


# Anbefalte områder


Jermyn Street / St James Street

Jermyn Street Foto: Wikimedia Commons / Philafrenzy

Fint handleområde i Piccadilly med fine butikker som strekker seg fra Jermyn Street ned til The Mall. Koselig plass med få turister som minner om gamle dagers England.

– Her finner du et fint strøk med artige butikker hvor du blant annet kan handle erkebritisk tøy. Et fint alternativ til Oxford Street.

Anbefalt pub: St. James Tavern

Fleet Street

Fleet Street Foto: chrisdorney / Shutterstock / NTB scanpix

Her finner du mange fine, gamle bygninger og drikkesteder. Gata i seg selv er fin å gå i, men pass på å få med deg avlukkene og sidegatene. Du kan også få en egen guidet tur av området.

– Dette er gode gamle London som faktisk var en del av Themsen i Rennesansen på 15–1600-tallet. Legender som Sherlock Holmes og Jack the Ripper holdt til her og stedet er fylt av gamle historier.

Anbefalt pub: Ye Olde Chesire Cheese

Fitzrovia

FitzRoy Square i Fitzrovia. Foto: Willy Barton / Shutterstock / NTB scanpix

Et gammelt bohemstrøk mellom Euston Road i nord, Oxford Street i sør, Tottenham Court Roud i øst og Marylebone i vest. Her levde mange kunstnere og forfattere i sein viktoriatid og inn i det tjuende århundre, og nærheten til universitetet har gjort at dette fortsatt er et intellektuelt strøk.

– Også her bør man gå ut av hovedgatene og inn i sidegatene. Du finner mange spisesteder og parker som ligger utenfor turistløypa her, spesielt i Charlotte Street.

Anbefalt pub: Fitzroy Tavern

Shoreditch med Brick Lane

Brick Lane i Shoreditch Foto: Shutterstock

Tidligere arbeiderklassestrøk i Øst-London som er et godt eksempel på det multikulturelle London med masse asiatiske spisesteder og markeder. Vel verdt et besøk.

– Her kan du få med deg både shopping og det multietniske London. Fint område utenfor det vanlige turiststrøket med en blanding av gammelt og nytt.

Anbefalt pub: The Pride of Spitalfields

Chelsea

Et julepyntet Sloane Square i Chelsea. Foto: Bikeworldtravel / Shutterstock / NTB scanpix

– Vil du bli starstruck – dra til Chelsea! Eventuelt til Hampstead som er bohemstrøket i nord. Sist jeg var der traff jeg plutselig på Sting på kaffebar.

Camden

Camden Town Foto: ZGPhotography / Shutterstock / NTB scanpix

– Gammelt arbeiderklassestrøk med det svære Camden Market som høydepunktet. Har vært en farsott siden midten av 90-tallet. Også kjent som utelivsplass.


# Områder man bør unngå


– Jeg ville kanskje ikke gått i retning sørøst, rundt Vauxhall, etter mørkets frambrudd på grunn av mye kriminalitet. Ellers er Øst-London sterkt å anbefale.


# Anbefalte restauranter


Searcys at The Gherkin, City

Searcys at The Gerkin Foto: Skjermdump Tripadvisor

Google Maps

Moderne britisk restaurant med nydelig utsikt over London. Plassert på toppen av en av byens nye skyskrapere kan du kombinere god mat med spektakulær utsikt.

Sarastro, Covent Garden

Sarastro Foto: Skjermdump Tripadvisor

Google Maps

Tyrkisk restaurant med en utsøkt atmosfære, spesielt i helgene. Beliggende i West End, i nærheten av de fleste teatrene. Her kan det fort bli allsang og dans, siden restauranten ofte får besøk av musikalstjerner etter West End-showene er ferdige.


# Anbefalt hotell


St Giles (West End)

St Giles (West End) Foto: Skjermdump Tripadvisor


Ligger mindre enn fem minutters gange fra T-banestasjonen Tottenham Court Road og butikkene i Oxford Street.

– Midt i smørøyet med gåavstand til absolutt alt. Rimelig hotell med små rom, men sentralt og greit. En favoritt blant mange sørlendinger og nordmenn.


– Pubene skulle opprinnelig erstatte stua

Sherlock Holmes pub i Westminster er en av pubene Jan Erik Mustad anbefaler et besøk. Foto: Kristin Ellefsen

– Pub, som egentlig er en forkortelse for «public house», er en erkebritisk tradisjon fra Victoria-tiden på 1800-tallet. Pubene skulle erstatte stua for de mange som flyttet inn til byene der det var boligmangel og arbeidere stort sett ikke hadde mer å bo på enn et soverom. Folk dro på jobb, på puben, og så hjem for å sove. Det er også derfor de gamle pubene ser så hjemmekoselige ut, med gamle lamper og bokhyller, forteller Mustad.

Han mener derfor et London-besøk ikke er komplett før du har vært innom en pub.

– Kan like gjerne drikke kaffe eller cola

– Det er en utbredt misforståelse at man må drikke alkohol på puben. Du kan like gjerne kjøpe ei cola eller en kaffe, eller ikke minst ta deg et måltid. Mange av pubene serverer utmerket mat, særlig hvis du beveger deg utenfor West End-området.

Siden 80-tallet har pubkulturen i England vært under press.

– Tidligere var pubene såkalte «free houses», som betyr at de selv kunne velge hvilke bryggerier de skulle kjøpe øl av. Da pubene begynte å slite på 80-tallet ble mange av dem kjøpt opp og knyttet til bryggerier, såkalte «tied houses». Så utover 90-tallet endret drikkemønsteret seg som følge av barkulturen som kom sigende inn fra kontinentet samtidig som folk begynte å drikke mer hjemme. Det førte igjen til at pubene måtte øke ølprisene for å tjene nok penger, som ikke akkurat dro horder av nye gjester til kranene, forteller Mustad, som fortsatt husker han kunne kjøpe en pint med øl til 99 cent.

7000 bare i London

Men med om lag 7000 puber bare i London-området, er det fortsatt nok av valgmuligheter for tilreisende sørlendinger.

– Og drar du på landsbygda finner du fortsatt mange autentiske puber som serverer «Saturday danners» og «Sunday lunsjes». Å kjøre en time eller to for å besøke en bestemt pub på landsbygda er en kjær helgeaktivitet for mange briter, sier Mustad.


# MUSTADS ANBEFALTE PUBER


Sherlock Holmes Pub (West End)

Tripadvisor - Google Maps

En tradisjonell engelsk pub som serverer engelsk mat og selvbrygget øl like bortenfor Trafalgar Square. Har et lite rom hvor de har samlet gjenstander fra Sherlock Holmes’ bosted i Baker Street.

The Harp (i Charing Cross)

The Harp Foto: Skjermdump Tripadvisor

Tripadvisor - Google Maps

En lang og smal pub med stort utvalg av øl. Kåret til årets London-pub for noen år siden. Var irsk-eid lenge og interiøret minner om puber i Dublin.

The Old Bank of England (i City)

The Old Bank of England Foto: Skjermdump Tripadvisor

Tripadvisor - Google Maps

Har et grandiost interiør og kalles ofte «Londons fineste pub». Godt utvalg øl, sider og mat.

Old Bell Tavern

The Old Bell Tavern Foto: Skjermdump Tripadvisor

Tripadvisor - Google Maps

En gammel pub i Fleet Street. Sies å være bygd av den kjente arkitekten Christopher Wren og dateres tilbake til 1600-tallet.

The French House (Soho)

The French House Foto: Skjermdump Tripadvisor

Tripadvisor - Google Maps

Stamsted for den amerikanske forfatteren Sylvia Plath og Englands mest betydelige renessansefilosof, Francis Bacon. De Gaulle jobbet også herfra under andre verdenskrig.

Cittie of York (Covent Garden)

Cittie of Yorke Foto: Skjermdump Tripadvisor

Tripadvisor - Google Maps

En eldgammel pub fra cirka 1430. Modernisert noe, men beholdt gammel stil.

The Dog & Duck (Soho)

The Dog & Duck Foto: Skjermdump Tripadvisor

Tripadvisor - Google Maps

En pub hvor nesten tiden har stått stille. Gammeldags godt øl, og er kjent for mange typer gin.

The Prospect of Whitby (ved Themsen)

The Prospect of Whitby Foto: Skjermdump Tripadvisor

Tripadvisor - Google Maps

Et drikkested på vei inn og ut av byen. Var et fast stoppested for blant annet Charles Dickens.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. London
  2. Storbritannia
  3. Guide
  4. Reise
  5. Reisetips