KAN BLI STREIK: Sommeren er høysesong for streiker i luftfarten. Det kan bli flere streiker ved europeiske flyplasser når ferietiden setter inn, ifølge luftfartsorganisasjonen A4E. KAN BLI STREIK: Sommeren er høysesong for streiker i luftfarten. Det kan bli flere streiker ved europeiske flyplasser når ferietiden setter inn, ifølge luftfartsorganisasjonen A4E. Foto: irbis pictures/Shutterstock,NTB scanpix

Lufthavnstreiker kan ramme årets ferietrafikk

Flyveledere på flyplasser i klassiske sommerreisemål kan påvirke ferien.

Til nå i vår har både franske, greske, tyske og italienske flyveledere streiket. Det kan gå mot en het sommer i luftfarten , mener luftfartsorganisasjonen Airlines for Europe (A4E) ifølge den danske avisen Jyllands-Posten.

Særlig har flyveledere i Frankrike streiket over 40 ganger de siste årene. Nå sist i påsken da det forårsaket 1000 avlyste flyvninger og rammet flere hundre tusen reisende.

— Hvis de fortsetter i samme stilen til Frankrike, Hellas og Italia, får vi «en het sommer» i Europa, noe som vil være vanskelig for alle passasjerer og selvfølgelig flyselskapene. Flyvelederne liker å slå til rundt tidspunktet for ferien, sier kommunikasjonssjef Aage Duenhaupt i A4E til Ritzau Focus.

Vi ble med opp i flyveledertårnet:

— Vi må forvente streiker fremover

I fjor ble over 10.000 flyvninger i Europa rammet av totalt 28 dager med streik blant flyveledere. Det rammet over to millioner passasjerer.

Norsk ekspert på luftfartsøkonomi tror vi må forvente luftfartsstreiker i sommer.

— Vi må forvente streiker blant flyveledere fremover. Single European Sky vil trolig gi mindre forhandlingsmakt til lokale grupper da man går over til sentral dirigering i hele det europeiske luftrommet, snarere enn at hvert land dirigerer eget luftrom, men det blir å spekulere litt, sier professor og ekspert på luftfartsøkonomi Frode Steen ved Norges Handelshøyskole.

Visste du at lyd påvirker smakssansene?

Flyvelederstreik rammer flere

Sist gang vi så en

var i fjor da Norwegians piloter streiket i 11 dager. Rundt

Forskjellen på når piloter, bakkepersonell og piloter streiker og når flyveledere streiker er at sistnevnte påvirker alle.

— Alle disse yrkesgruppene er essensielle i en flyoperasjon. Det som er spesielt kompliserende med flyveledere er at de påvirker alle flyselskap i det relevante området, og slik sett kan man ikke engang booke om til et annet selskap som ikke er i streik, sier Steen.

Og han utdyper:

— På den annen side er flyveledernes streiker typisk slik at man får forsinkelser, men man kommer seg av gårde. Når pilotene i Norwegian og SAS streiker må mange flere avganger typisk kanselleres innenfor samme selskap.

Vi tipper du har vært på minst én av disse:

Har du flyskrekk? Sjekk denne listen:

Dette har du krav på ved streik

Flyselskapene er forpliktet til å informere passasjerene om deres rettigheter i forbindelse med en streik. Det er verdt å merke seg at standardkompensasjon ved forsinkelse eller kansellering bortfaller riktignok ved streik.

Hos Forbrukerrådet er rettighetene listet opp:

  • Blir flyet innstilt eller kansellert,kan passasjerene enten få pengene tilbake eller kreve alternativ reise så snart som mulig.
  • Blir flyet forsinket har passasjerene rett på forpleining. Det betyr rett til mat og drikke ved totimers forsinkelse på innlandsreiser.
  • Hvis flyavgangen blir forsinket med over fem timer, kan du også få pengene tilbake for den resterende turen eller hele reisen.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Få flere saker om luftfart:

Reiselysten? Få inspirasjon her:

Britisk avis: 50 eventyrlige reiser du må ta i livet

Sjekk gradestokken — og møt våren i Europa

På ferd langs Mosel

DNT: Ingenting mer trendy enn norske fjell

Er dette de beste øyene i Europa?

Denne hytteidyllen kan du leie - helt gratis