Se stor guide og datooversikt over alle festivalene helt nederst i saken

Ser vi bort fra musikkfestivalene, er det særlig to festivaler nordmenn tradisjonelt har hatt på radaren: Karnevalet i Rio og Pamplona-festivalen.

Sistnevnte, som offisielt heter San Fermìn, er ikke like stueren i alle kretser lenger på grunn av dyrelidelsene knyttet til tyrefekting.

Men årvisse medieklipp av de uheldige lokale og internasjonale spenningssøkernes møter med oksenes spisse horn under okseløpene, skaper vedvarende reklame for folkefesten.

– Festivalen får mye oppmerksomhet hvert år, og det er fortsatt mange nordmenn som reiser dit. Det er en festival som ikke krever billetter, og den er forholdsvis enkel å reise til, forklarer Even Hulleberg, markedsansvarlig i reiseselskapet Kilroy.

Det går direktefly fra Oslo til Pamplona, men mange velger også å reise dit fra San Sebastian, Bilbao eller Barcelona.

Husk at festlighetene på kveldstid er en minst like stor del av totalopplevelsen som de daglige okseløpene og tyrefektingen – det sies at dype samtaler om livet, døden og kjærligheten er regelen heller enn unntaket.

Til Spania snart?

OKSELØPET: Pamplonas årlige okseløp er stadig et populært turistmål. Foto: Susana Vera/Reuters,NTB scanpix

Gatefest i BrasilDet er ingen internasjonalt kjent festival som fremstår som like spektakulær og glamorøs som det årlige karnevalet i Rio de Janeiro i Brasil.

Hvert år, 40 dager før påske, fylles gatene med festglade brasilianere på flåter og i kostymer som overgår hverandre i overdådig bruk av glans og glitter. Men den store sambaparaden er bare en del av den glade galskapen som utspiller seg mange dager til ende hvert år.

Gatefester finnes over alt – fra velorganiserte «offisielle» til intime nabolagsfester.

KARNEVAL-KONGEN: Karnevalet i Rio de Janeiro er verdens største gatefest. Foto: Yasuyoshi Chiba/ AFP,NTB scanpix

Noen klager over at verdens største karneval er blitt for turistifisert, at det er dyrt og vanskelig å få billetter til noen av festlighetene, samt at lommetyvene herjer.– Ikke ha på deg særlig med verdigjenstander, bruk reise-safe og pengebelte, og følg ekstra godt med. Et annet problem med store festivaler, som den i Rio, er at hotellene blir fulle og man kan bli nødt til å velge provisorisk innkvartering i områder som ikke er helt trygge, sier Raymond Haase ved Nomaden Reisebutikk.

Skal du på storbyferie i høst?

Mørk feiring i Mexico

Et enklere, rimeligere og mindre heseblesende alternativ kan kanskje være feiringen av De dødes dag (Día de Muertos) som markeres både i Mexico, store deler av Sentral-Amerika og USA.

Festivalen er en blanding av en høytid med røtter i aztek— og mayakulturene, og den katolske Alle sjelers dag.

DE DØDES DAG: Det nærmer seg Halloween - og De dødes dag er gjerne tema blant deltagerne. Her fra en parade i New York for ett år siden. Foto: Carlo Allegri/Reuters,NTB scanpix

I likhet med Rio-karnevalet er det hverken mangel på parader og gatefester, men her er glans og glitter byttet ut med dødninghoder og andre makabre effekter fra det hinsidige.Byen San Miguel de Allende i Sentral-Mexico har laget et ukelangt offentlig party av det hele, mens feiringen i Merida i Yucatán utnytter de severdige lokale gravlundene. Flere områder i enorme Mexico City gjør det samme.

Graver dekoreres med fargerike effekter og et enormt antall stearinlys, mens parader, matboder og festing fyller gatene rundt.

Dette er annerledes-turisme:

Fargefest i indisk ånd

Kanskje litt mindre allment kjent, men på ingen måte mindre spennende, er en rekke av de asiatiske festivalene. Ikke minst gjelder dette Holi, den hinduistiske farge— og kjærlighetsfestivalen, som har spredt seg til en rekke land, men som feires til gagns i India.

Her bør du har rikelig med skift i bagasjen, for så snart du går ut i gatene, blir hele kroppen dekket med alle regnbuens farger i form av pulver som kastes rundt på alt og alle. Bålbrenning, nydelig festmat, vill dansing og generelt god stemningen bidrar til å gjøre festivalen til et minne for livet – enten du feirer i Goa eller Dehli.

FARGESPRAKENDE: Den indiske høytiden Holi, er en fargerik affære. Foto: Jitendra Prakash/Reuters,NTB scanpix

Avhengig av når du er i Østen, kan gjørmefestival i Sør-Korea, fullmånefest i Thailand eller vannfestival i Kambocha, Laos og Thailand også være alternativer.– Det som er felles for mange av de store festivalene rundt om i verden, er at du bør planlegge og booke lang tid i forveien. Ofte er det vanskelig å oppdrive billetter, leiebil og så videre, mener Hulleberg.

Hvor vil du reise? Se hva våre eksperter tipser om:

Ørkenparty i USA

Dette er ikke minst tilfelle med amerikanske Burning Man, en stadig mer sagnomsust kult-festival som finner sted hvert år i Nevada.

70.000 mennesker reiser ut i ørkenen, bygger en midlertidig, kontantfri by og deler i noen dager raust med hverandre. Dersom man ikke bor i en amerikansk storby eller har spesielle kontakter, er det i skrivende stund nesten umulig å skaffe billetter.

– Det gjelder også festivaler her i Europa, for eksempel Oktoberfest i München, der neste års arrangement er omtrent utsolgt før årets er i gang, legger Hulleberg til.

Han foreslår AfrikaBurn, utenfor Cape Town i Sør-Afrika, som et godt Burning Man-alternativ. Festivalen er bygget på samme konsept som den amerikanske, og avisen The Guardian omtaler den som en av verdens beste fester.

Tysk øl er godt, men på denne turen blir du mer kjent med vinen:

UTSOLGT: Skal du på Oktoberfest, bør du planlegge minst et år i forveien. Ølfestivalen blir raskt utsolgt. Foto: Michaela Rehle/Reuters, NTB scanpix

Fakta om verdens beste festivaler: Karnevalet i Rio de Janeiro (Brasil): 24. februar – 4. mars

Døpt «The Greatest Party on Earth», er gatefestene og paradene som fyller Rios gater en evig vinner blant festivalreisende.

Holi (India): 13. mars

Hinduistisk farge— og kjærlighetsfestival, som hovedsakelig feires i India. Fargepulver kastes i alle retninger, og stemningen er topp.

AfricaBurn (Sør-Afrika): 24. – 30. april

Samme konsept som Burning Man, bare i Sør-Afrika. Festivalen finner sted på Stonehenge-reservatet cirka 300 km nord for Cape Town. Veiene som fører dit er svært krevende å kjøre på, men det blir laget privat flystripe for anledningen.

Cinco de Mayo (Puebla, Mexico): 5. mai

Mexicanernes seier over franskmennene i 1862 danner rammen rundt festen, som byr på bunnløse margaritas, pinátas, mexicansk mat, dans og moro.

GJØRMEBRYTING: Gjørmefestivalen i Boryeong, Sør-Korea handler om, vel, gjørme. Foto: Yang Young-suck/AP, NTB scanpix

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

La Batalla del Vino (Hara, Spania): 29. juni

Her handler det, som under Holi, å dynke hverandre. Man løper altså rundt i gatene i Haro, Spania og spruter vin på hverandre. Neppe spesielt meningsfullt, men til gjengjeld moro.

Pamplonafestivalen (San Fermìn, Spania): 6.– 14. juli

Ikke helt politisk korrekt okseløp og festival for tyrefekting, som hvert år trekker mange tusen turister.

Boryeong gjørmefestival (Sør-Korea): 14. juli – 23. juli (estimert)

Som navnet tilsier, handler denne sørkoreanske festivalen om gjørme, masse gjørme. Gjørmebasseng og gjørmesklier hjelper til med å dekke alle deltakerne fra topp til tå.

Burning Man (Nevada, USA): 27. august – 4. september

Mange titall tusen mennesker møtes i Black Rock Desert i Nevada. Det finnes både kunst og musikk overalt, men den kan ikke kalles verken kunst— eller musikkfestival – mer et slags sosialt eksperiment der alle bidrar til å bygge en ørkenby.

Oktoberfest (München, Tyskland): 16. september – 3. oktober

München byr på verdens største ølfest, der overflod er et nøkkelord. Ompamusikk, lederhosen og servitriser med dyp utringning trekker horder fra både inn- og utland hvert år.

De dødes dag, «Dia de Muertos» (Amerika): 1. og 2. november

En blanding av gamle og nye tradisjoner til ære for de døde. Feires over hele Mexico, men også i Sentral-Amerika og USA.

Fullmånefest (Thailand): Hver fullmåne

Mellom 10.000 og 30.000 mennesker møtes på thailandske strender til danseparty. Den begynner ved solnedgang, og varer hele natta, akkompagnert av DJ-er som stort sett spiller dansbar elektronisk musikk.

Ikke bli stemplet som en reiseamatør:

Vil du har mer reiseinspirasjon? Sjekk disse sakene:

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen