Totalt har Røde Kors i Indre Hardanger vært involvert i 17 aksjoner mot Trolltunga så langt i år.

— Det er tøft, men vi klarer å holde motivasjonen oppe, sier områdeleder Bjørn Arild Fjeldsbø til bt.no.

— Vi er tre hjelpekorps som samarbeider når det kreves redningsinnsats her inne. Odda, Tyssedal og Kinsarvik Røde Kors. Det er rundt 20 mennesker totalt som stiller opp frivillig. At man tidvis føler seg sliten, er ikke til å underslå. Det er jo kun er en brøkdel av turistene som får problemer. Altså 17 grupper av 50.000 turister som har gått til Trolltunga i år, men det er krevende for oss som skal ut og hjelpe dem, sier Fjeldsbø.

Fotograferte turistenes føtter:

Dressjakke og småsko

Natt til onsdag måtte fire tyrkiske statsborgere berges ut fra Trolltunga.

De var iført dressjakke og småsko, og ble fraktet ut av området av et Sea King-helikopter.

— Vi ble kalt til innsats i natt. Vi ble varslet klokken 23.42. Fem personer fra redningskorpset medvirket, men vi kom ikke i direkte kontakt med turistene som hadde gått seg vill. Helikopteret klarte å lokalisere dem og få dem fraktet i sikkerhet.

— Mangler kunnskap

— Totalt har vi vært med på 40 aksjoner i Indre Hardanger i år. Noen ganger er det slik at aksjoner blir avblåst før vi er kommet i gang. Andre ganger må vi gjerne overnatte i terrenget med en pasient.

— Vi opplever hele spekteret, forteller Fjeldsbø.

Han legger ikke skjul på at det er mye uvettig å se når turfolk må hjelpes ned fra Trolltunga.

— Turgåere, og da særlig utlendinger, mangler kunnskap om norske fjell og fjorder. At man kan prestere å legge ut på en tur til Trolltunga i småsko og dressjakke, sier litt om hvor lite respekt man har for fjellet.

- Taxiturer til Trolltunga

— Jeg har ikke tall for hånden, men det er ikke tvil om at Trolltunga opptar en god del av vår tid, og at dette også koster mye penger, sier vakthavende redningsleder Nils-Ole Sunde ved hovedredningssentralen på Sola.

— Noen ganger føler vi at vi flyr taxiturer til Trolltunga. Da dreier det seg om folk som kunne ha kommet seg ned om de bare hadde blitt guidet av kjentfolk. Det er jo ikke hverdagen, men litt for ofte at vi må fly til Trolltunga og nærmest være støttekontakter for turister som burde ha skjønt bedre.

— Været skifter ofte 180 grader i fjellet. Det er ikke alltid det er flyvær når noen trenger hjelp. Da er det fantastisk å være vitne til den innsatsen Røde Kors i Indre Hardanger legger for dagen, sier Sunde.

— Sliter på mannskaper

— Vi som er vokst opp her inne vet at det ikke nytter å bestige Trolltunga i dressjakke og småsko. Alt etter hvilken form man er i, så er turen på 8–12 timer tur/retur. Dette er en tur som en bratt som Stoltzekleiven. Det er mange trapper, og det kan være sleipt og glatt. Da kreves skikkelig fottøy og ordentlig turutstyr. Nattetid eller etter mørkets frembrudd er det uforsvarlig å gjennomføre turen, sier Per Helge Sekse, som er politioverbetjent ved Hardanger lensmannsdistrikt.

Han sier at politiet i Hardanger litt for ofte blir involvert i aksjoner lik den i natt.

— Vi må kalle ut folk på overtid når folk skal reddes ut fra fjellet. Det sliter på mannskaper og ressurser. Heldigvis har vi Røde Kors-folkene som gjør en fantastisk frivillig innsats. De fortjener virkelig honnør for sitt arbeid.

— Det samme gjelder HRS Sola, men det er ikke alltid værforholdene tillater at man flyr til Trolltunga. Her kan være tåke og farlige vinder. I natt var det heldigvis gode flyforhold, sier Sekse.

God skilting

Skiltingen langs løypen til Trolltunga er blitt mye bedre etter at Røde Kors, turistforeningen og kommunen har gjort en innsats.

— Det er svært positivt det man her har fått til. Nå kan turistene får informasjon om hvor langt de har gått og hva som kreves av utstyr osv. Turistinformasjonen i Odda bidrar med råd. Det fins også firma som arrangerer guidede turer. Likevel får vi disse utslagene av uvettig turgåing, sier Sekse.

Bør reiselivet informere bedre om farer i norsk natur?

Les også: