Det er fremdeles vanlig å bruke magnetstripen i mange land, ogsåsteder nordmenn pleier å feriere.

— De fleste korttransaksjoner i Europa skjer nå med chip, men du vil alltid finne unntak, for eksempel i noen av landene rundt Adriaterhavet som Kroatia. I USA må du også ofte dra kortet. De er i gang med å implementere chip, men det er langt unna å være standard betalingsmåte. Skal du lenger, for eksempel til Asia eller Australia er fortsatt magnetstripen vanligste betalingsmåte, sier forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand.

Her i landet er magnetstripen på kredittkort og debetkort sjelden i bruk lenger. Er kortet ditt slitt, så sørg for å bestille et nytt i god tid før reisen.

— Men i en del land er den fortsatt i bruk, så undersøk om både chip og magnetstripe virker før du drar. Vil du være på den sikre siden, så bestill et nytt kort før ferien. Hvis kortet ditt er slitt eller ubrukelig, skal du få et nytt uten noen ekstra kostnad, råder Picard.

Få flere gode tips:

HA MINST TO KORT: Forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand anbefaler at du har med deg minst to kort, hvor et er kredittkort, på ferien. Foto: Nithid Memanee/Shutterstock/NTB scanpix

Ta med flere kort på reisenHun anbefaler videre at du tar med deg flere betalingskort på ferien.

— Jeg anbefaler minst to kort, og ett av dem bør være et kredittkort, slik at du alltid har et i reserve hvis noe skulle skje. Reiser flere voksne sammen på ferie, har man tilsammen mange kort med seg. Reiser du alene, anbefaler jeg minst tre kort, ha med deg to ut og legg igjen ett i kofferten eller et trygt sted på rommet. Da vet du at du har et i reserve hvis du for eksempel mister eller blir frastjålet veske eller lommebok, sier hun.

Mange nordmenn på reise foretrekker å bruke kredittkort. Picard mener det er flere årsaker til det:

— For det første så kommer da hele ferieregnskapet på en egen faktura, hvor du kan gå gjennom hver enkelt transaksjon og sjekke at den stemmer før du betaler fakturaen. For det andre så gir det en trygghet hvis noen får tak i eller kopierer kortet ditt. Da trekkes det ikke penger direkte av kontoen din, noe som kan skje hvis uhellet er ute med et vanlig debetkort. Bruker du kredittkort, er det selvsagt viktig at du har satt av penger til å betale fakturaen når den kommer for å slippe at rentene løper.

Kostbart å ta ut penger på kredittkort

Men det kan være

For eksempel koster det mellom 40 og 60 kroner i gebyr å bruke Mastercard ved uttak i noen land, avhengig av beløp og kortutsteder.

På uttak med kredittkortet løper rentene normalt fra den dagen du gjør uttaket, og du har ingen rentefri periode slik du har ved varekjøp. Det er billigere å ta ut kontanter med debetkort.

— Velg kort som er rimelige å bruke, også i utlandet.Noen steder må du betale med kontanter, men unngå å ta ut kontanter unødvendig hvis du vil spare penger. Det lønner seg nesten alltid å dra kortet i stedet, sier Picard.

Hun understreker at det alltid lønner seg å betale i lokal valuta.

— Da får du alltid den beste kursen. Noen lokale utsalgssteder tar et ekstra vekslingsgebyr på toppen i tillegg til å gi deg dårlig vekslingskurs.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Få flere tips om reisendes forbrukerrettigheter:

Dette risikerer du ved å bo uspesifisert

Derfor kan du bli trukket dobbelt når du bestiller reisen

Vi kjører mer i fylla på ferie enn hjemme

Strandet i USA – fikk ingen hjelp av flyselskap eller reisebyrå

Ny dom gjør det lettere å få erstatning ved flyforsinkelser

Slik sikrer du deg rimelige flybilletter

Gjør du denne feilen når du sjekker inn?

Har du glemt noe på reise? Slik finner du det igjen

Opptatt av å spare penger? Da bør du lese disse: