Norge er kjent for sin dramatiske natur, og kjente turer på fjell og vidde. I sommer ventes det storinnrykk til noen av de mest berømte områdene i landet.

— Naturen selger Norge. Fjorder og fjell er det som får utenlandske turister hit. Får vi dem i tillegg ut på tur, gir vi både turistene en merverdi og de legger igjen mer penger mens de er i Norge. Jeg tror gode turtilbud kan være det krydderet som en aktiv og kresen utenlandsk turist trenger for å velge Norge som reisemål, sier fagsjef Robert Hval Straumann i Hovedorganisasjonen Virke.

En av fire reiser på fottur

Aktivitetsferie i Norge er svært populært, både blant norske og utenlandske turister.

26 prosent sier at de vil bruke en eller flere dager i 2015 til å dra på fottur, ifølge undersøkelsen fra Virke.

Fotturene strekker seg gjerne over flere dager, over halvparten av fotturistene er borte i minst fire dager eller lenger. Og det er familieferien fremfor noen, 46 prosent av fotturistene har med seg familien.

Men det finnes mange flere fine turer her til lands – Den Norske Turistforeningen (DNT) og Statskog deler sine tips om sommerens beste fjellturer:

1. Romsdalseggen

For tre år siden ble Romsdalseggenkåret til Vestlandets svar på Besseggen.

ROMSDALSEGGEN: Turterrenget rundt Romsdalseggen er rått og spektakulært. I juli arrangeres Norsk Fjellfestival i Romsdalen med flere toppturer på plakaten. Foto: Jan T. Espedal

Siden da har mange tatt den ganske tunge turen, som er tilgjengelig fra Åndalsnes.— Turen kan gås i forskjellige vanskelighetsgrader, men uansett hvilken vei du velger må en gå over eggen med bratt fjellkant på begge sider, sier kommunikasjonsrådgiver Ingvild Lundberg Bakke i Turistforeningen.

Fra toppen er det dramatisk utsikt mot Isfjorden, og kjente fjell som Trollveggen og Vengjetind.

For to år siden ble det bygget et utsiktstårn, og turstien ble oppgradert. Turen er for viderekomne.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

2. Kjerag

Kjerag blir kalt majesteten i Lysefjorden ved Stavanger. Terrenget er tungt og krevende, og du må beregne omkring fem timer på turen.

KJERAG: Den berømte Kjeragbolten er et svimlende fotoobjekt for dem som våger seg utpå. Foto: Ida Emilie Helgesen/DNT

Det er kraftig stigning i starten, og underveis, men stien ble oppgradert i år og skal være betydelige bedre enn før.Platået ligger på 1000 loddrette meter med utsikt mot fjorden.

— Kjeragplatået er goldt med mye stein og blankskurte berg. Den loddrette og blankskurte granittveggen har lenge vært beundret fra fjorden, men besøket til platået og Kjeragbolten har de siste årene tatt helt av, sier Bakke.

Selve Kjeragbolten ligger ca. 300 meter sør for varden på toppen, og er et yndet fotopunkt for dem som drister seg utpå.

3. Rago nasjonalpark

RAGO: Rago nasjonalpark er en av Norges minste, og omtalt som en av Europas beste av blant annet BBC. Foto: Jim T. Kristensen/ST Statskog

En av Norges minste nasjonalparker fikk internasjonal oppmerksomhet tidligere i år, da den ble kåret til en av verdens beste hemmelige reisemål av BBC.Ligger nord for Fauske i Sørfold kommune, i nærheten av svenskegrensen. Stiene er godt merket fra utgangspunktet Lakshola, langs elver, i furuskog, over svaberg og myrer. Du kan også se toppene Litlrago og Ragotoppen.

Området rundt Storskogvatnet byr på flott utsikt og godt fiske.

4. Fannaråken – Utladalen

En skikkelig god og ganske krevende vandretur i et spektakulært terreng.

FANNARÅKEN: Fannaråkhytta er Norges høyst beliggende turisthytte på 2068 moh. Herfra ses blant annet Hurrunganes tinderekker og Jostedalsbreen. Foto: Marius Nergård Pettersen

— Herfra ser du blant annet Hurrunganes tinderekker, Smørstabbrean og Jostedalsbreen, sier Ingvild Lundberg Bakke i DNT.Start turen fra Turtagrø, og går innover mot landets høyest beliggende turisthytte, Fannaråkhytta (2068 moh.)

— Hytta ble reist i 1926 i samarbeid med Meteorologisk institutt, forteller hun.

Hennes tips er å gå videre i Utladalen, ta øksehugget gjennom Jotunheimen, og deretter overnatte på vakre Skogadalsbøen.

5. Hukkelvatna i Sør-Trøndelag

Turområdet ligger i nord i Almasmarka i Singsås, med store vernede myrområder og rike fiskevann.

HUKKLEVATNA: Det loves godt fiske i Storhukkelvatna i naturreservatet i Singsås i Sør-Trøndelag. Foto: Geir Wagnild/ST Statskog

Følg stien fra Almåsgårdene med skilt til Hukkelvatna. Du kan enten sette opp telt eller leie hytten ved Storhukkelvatnet.Anbefales som en fin vandretur for hele familien.

6. Børgefjell nasjonalpark

Nasjonalparken ligger på grensen mellom Sør— og Nord-Norge. Den uberørte naturen, ørretfiske i fjellvannene og rikt dyreliv er noe av det området er kjent for.

BØRGEFJELL: Rast ved Guevtelsjaevrie Legdevann i Børgefjell nasjonalpark. Området på grensen mellom Nord- og Sør-Norge har høye tinder, vakre fossefall og et enormt viddelandskap. Foto: Steinar Johansen/ST Statskog

— Børgefjell er et tur-eldorado som bør oppdages av flere. Her er høye tinder, vidstrakte fjellvidder og vakre fossefall. Det er fjellet for dem som liker å stake ut sin egen kurs med telt i sekken, sier fagsjef for friluftsliv Nils Aal i Statskog.Ankomst til nasjonalparken ligger ved vestenden av Austre Tiplingen hvor gåturen starter. Et turtips er å gå innover langs Tiplingelva, mot Vestre Tiplingen for enten å slå leir eller returnere på «Tiplingstia» til Oksvollen i Harrvassdalen.

7. Gaustatoppen

Gaustatoppen (1883 moh.) har Østlandets videste utsikt, og er lett tilgjengelig fra veien mellom Rjukan og Tuddal.

Turen på ca. 8,8 kilometer er blitt en klassiker blant glade vandrere, og passer for alle.

GAUSTATOPPEN: Turen til toppen er en klassiker, og herfra får man en av Norges største utsikt målt etter areal. På en klar dag sies det at man kan skue utover 60.000 kvadratkilometer. Foto: Marte Christensen

— Årlig bestiger over 30.000 mennesker fjellet, forteller Bakke i DNT.Fra parkeringsplassen ved Stavsro må det beregnes knappe tre timer opp og to timer ned i vanlig tempo. Det er steinete mot slutten, men på toppen venter det gode vafler som loves å være verdt det.

Det er ca. 1600 meter fra dalbunnen til toppen, og høydeforskjellen er omtrent 700 meter, men stien opp er god og tydelig merket.

8. De syv søstre

Sentralt på Helgeland, rett sør for Sandnessjøen på Alstenøya, ruver den kjente fjellrekken De syv søstre.

DE SYV SØSTRE: Fjellformasjonen på øya Alsten er synlig på Helgelandskysten. Toppene er Botnkrona (1072 moh.), Grytfoten (1019 moh.), Skjæringen (1 037 moh.), Tvillingene (945 og 980 moh.), Kvasstinden (1010 moh.) og Breitinden (910 moh.) Foto: Sindre Thoresen Lønnes/DNT

— Som fotturist er det en opplevelse å ferdes over disse toppene. Det er merket løype opp til hver enkelt topp – og også mellom toppene, sier Bakke i DNT.Lengden er 26,9 kilometer, og høydeforskjell er 3525 meter. Du kan selv velge både vanskelighetsgrad og lengde.

For de veltrente som vil bestige alle syv toppene på én dag, tar turen 10 til 15 timer. For andre kan én eller to topper være en passelig dagsmarsj.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen