–Jeg klatret og klatret oppover en klippe, og klarte å komme meg opp på en hylle. Da kom det en bølge og skyllet meg ned igjen. Jeg fikk noen skraper på veien, men det gjør ikke noe. Dette var bare sykt gøy og masse action, sier Melanie.

Coasteering kommer av det engelske ordet for kyst, coast – og går ut på at man skal bevege seg både i vann og på land langs klipper i sjøkanten. Du kan dykke, hoppe, klatre og leke.

Venn med vannet

–Norge har masse sjø, men vann er det elementet vi er dårligst på. Norge har veldig mange drukningsulykker. Vi må bli mer venn med vannet, sier instruktør Kyrre Flotve.

LØFTEBØLGE: Magdalena Pojawa hørte på tipsene fra instruktøren og klarte å bruke bølgene til å komme seg opp på en hylle. Foto: Silje Katrine Robinson

Tall fra Norsk Folkehjelp viser at 103 personer druknet i Norge i 2015. Sammen med samboeren Camilla Ianke driver han bedriften Coasteering.no som har spesialisert seg på denne aktiviteten. De er en av få aktører i Norge som tilbyr denne aktiviteten i Norge.

ELDST I LANDET: Bergene her på Sotra utenfor Bergen er blant de eldste bergsortene i Norge, formet av is. Foto: Silje Katrine Robinson
I ETT MED ELEMENTET: – Deilig å bare kunne flyte med i bølgene, mener Anette Skutle. Bak svømmer og dupper henholdsvis Magdalena Pojawa og Natalie Samojlik. Foto: Silje Katrine Robinson

På Sotra utenfor Bergen har de i dag med seg ti ansatte fra Panorama Hotell & Resort. De hotellansatte skal sjekke om denne aktiviteten kan være noe de ønsker å tilby til sine gjester.–Jeg er litt spent på om det er noe for de ekstreme eller om dette kan være noe for alle. Jeg er glad i å utfordre mine egne grenser litt, så jeg er både spent og gleder meg, sier salgssjef Anette Skutle ved hotellet.

Hun finner frem våtdrakt og sko i riktig størrelse, og får utdelt hjelm og redningsvest.

13 grader og varmt

Så bærer det utover i retning havgapet med en RIB-båt. Allerede nå begynner kriblingen i magen.

Farten er høy. Ropene likeså.

KONGEN PÅ KLIPPEN: Instruktør Kyrre Flotve har klatret opp på en klippe inne i en sprekk i berget. Foto: Silje Katrine Robinson

Ute ved noen høye klipper stopper båten opp. Vi er fremme. Instruktør Kyrre roper ut beskjeder.–Nå kan dere hoppe uti!

Skutle gjør seg klar. Hun står på den runde kanten av RIB-båten og slipper seg uti havet som holder rundt 13 grader.

–Det er bare tull at sjøen i Norge er kald. Halve året er det like varmt her som i California. Om vi bruker våtdrakt går det fint å være i sjøen store deler av åre. Vi kan ikke forvente at vi skal bruke bikini hver gang vi skal være i sjøen, sier Flotve.

HVINENDE GLEDE: – Nå kan dere hoppe uti, roper instruktør Kyrre Flotve. Deltagerne hyler av forventning og spenning når de treffer vannet og blir ført innover med bølgene. Foto: Silje Katrine Robinson

Naturlig spa-anleggPå noen sekunder er alle deltagerne i sjøen og bakser seg bortover mot land. Det ser ikke ut som synkronsvømming, men armer og bein er hulter til bulter i hvite skumbølger. Og masse lyd.

Inne ved land er det et lite naturlig basseng hvor de blir skyllet frem og tilbake av bølgene. Etter litt avslapning i naturens eget spa-anlegg, venter større utfordringer.

En liten RIB-tur unna er det en stor klippevegg med formasjoner som ble dannet for mange tusen år siden. Tett inntil og inn i sprekkene her kommer man bare om man driver med coasteering.

–Til nå har man tenkt at man enten må drive med aktivitet i vann, eller aktivitet på land. I coasteering smelter disse to aktivitetene sammen. Det gir mange nye muligheter, sier Flotve.

UTE-PAR: Camilla Ianke og Kyrre Flotve er kjærester og kolleger i Coasteering.no. Foto: Silje Katrine Robinson

Han forklarer hvordan de kan la seg føre oppover av bølgene og prøve å sette seg på en hylle høyere opp på klippene.

–Det føltes veldig trygt å være der ute i bølgene når vi hadde med oss instruktører som veiledet oss. Jeg tror dette er en aktivitet som kan passe for alle som er glad i vann, sier Anette Skutle.

LAR SEG DRIVE MED: Bølgene drar deltagerne fra og til klippene. Anette Skutle (i midten) synes det er deilig å la bølgene bestemme. Foto: Silje Katrine Robinson

Hun skal nå vurdere om dette er et tilbud de skal tilby til gjester og hvilke gjester de skal tilby det til.

– Selv synes jeg det var veldig gøy å bare drive rundt og kjenne at bølgene tok meg med. Jeg fikk lyst til å gjøre det mer. Det var veldig spennende, sier Skutle.

FØLGER MED: Camilla Ianke (oransje hjelm) følger med på at det går bra med alle. Langs sjølinjen er det flotte klatrevegger. Foto: Silje Katrine Robinson

Flotve og Ianke understreker at coasteering kan tilpasses hvem personer i alle aldre og spenningssøkingsnivå. De arrangerer for eksempel også egne turer for familier der man beveger seg langs sjøen der hvor det er helt rolig sjø.Da kan det være skattejakt som er målet, og litt småhopping fra små og store klipper.

–Gi barn en våtdrakt og de kan bevege seg både på land og i sjøen. Det er noe vi ser at barn liker veldig godt, sier Flotve.

TILBAKE I BÅTEN: Marit Johnson (nærmest) og Anette Skutle har brukt muskler i hele kroppen når de har vært ute i havet en times tid. – Veldig gøy, utbryter Johnson. Bak dem er det sikt rett ut mot åpent hav. Foto: Silje Katrine Robinson

Våt treningEtter halvannen times lek blant bølger, klipper, naturlige klatrevegger og spa-anlegg, setter RIB-båten kurs mot land igjen. Alle er våte fra topp til tå.

–Jeg kjenner det skikkelig godt i musklene. Å svømme i bølgene var utfordrende og veldig gøy. Dette har jeg absolutt lyst til å gjøre igjen, sier Skutle.

–Innsatsen til deltagerne var helt topp. Målet vårt er å skape spenning og se naturen fra en side som man ikke har sett den før. Vi ønsker å skape opplevelser der man både får et adrenalinkick og kan nyte naturen, sier Flotve.

Fakta om coastering

  • Aktivitet langs sjøen som går både på land og i vann.

  • En kombinasjon av fridykking, buldring, klatring, hopping og svømming.

  • Aktiviteten oppsto i Wales på 80-tallet og ble stadig mer.

  • Rundt 150 selskaper i Storbritannia tilbyr coasteering-aktiviteter.

  • Coasteering.no er de første som tilbyr organisert coasteering i Norge.

Kilder: National Coasteering Charter, coasteering.no

Ekstremsport i Norge

  • Definisjonen på ekstremsport er en idrett og fritidsaktivitet hvor utøveren tøyer fysiske grenser og/eller utsetter seg for relativt stor skaderisiko.

  • Ekstremsportveko er Norges største arrangement innen ekstremsport. Det arrangeres i slutten av juni på Voss hvert år.

  • Fallskjermhopping er en av de mest populære ekstremsportene i Norge.

  • Rafting kan du gjøre i elver og i stryk.

  • Fjellklatring krever at du har erfaring med klatring. Du kan ta klatrekurs ved klatreklubber og i klatrehaller.

  • Terrengsykling tilbys stadig flere steder, ofte i tilknytning til anlegg som brukes til alpint om vinteren.

  • Juvvandring går ut på å gå langs fjell, hoppe og klatre ned i juv.

  • I paragliding kan du fly mange mil og holde deg opp i luften i flere timer.

  • Hanggliding blir beskrevet som et seilfly uten hjul.

  • Basehopping er blant de mest risikofylte ekstremsportene. Det går ut på å hoppe fra stasjonære høyder som fjell, broer eller bygninger.

Trenger du turtips til Norge? Her får du et knippe gode saker: