PERFEKT: Som helgedestinasjon har byen alt – god mat, god vin, god kultur og god shopping. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland
PUSSET OPP: For 20 år siden var Bordeaux kjent som «La Belle Endormie» – den sovende skjønnheten, men etter en omfattende oppussing er bykjernen og elvebredden restaurert til sin opprinnelige storhet. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland
MODERNE: Selv om Bordeaux fremstår som ærverdig og tradisjonell, har utelivet utvilsomt tatt steget inn i det 21 århundre. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland
ØSTERS: Bordeaux er et mekka for mat- og vinelskere. Et halvt dusin østers og et glass iskald hvitvin er et måltid man sjelden går lei av. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland
TRIKK: Et populært ledd i oppussingen var konstruksjonen av et stillegående og rimelig trikkesystem, som fremdeles tjener som den beste måten å komme seg rundt i byen. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland
GATEARTISTER: Som det alltid er: med turister, følger gateartister. Selv i regn. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

Det er ettermiddag i Bordeaux, solen står høyt og gamlebyen er i ferd med å hente seg inn etter to timers lunsjrush.

Etter seks østers og lokalprodusert Chardonnay stikker jeg innom baren til lokalfødte Goerges Moncaunt, som spiller jazz på radioen og forbereder seg til kveldens servering.

— Vi regner med fullt hus. Og det i en av de minst travle månedene. Det er ingen tvil om at mye har endret seg her omkring, sier han.

ØSTERS: Bordeaux er et mekka for mat- og vinelskere. Et halvt dusin østers og et glass iskald hvitvin er et måltid man sjelden går lei av. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

En skitten fortidDen særegne baren hans, La Comtesse, er et godt eksempel på hvordan du får et utested til å skille seg ut fra røkla: som en krysning mellom oldtidens absint-hus og et psykedelisk loppemarked.

Fra den værbitte bardisken har Georges Moncaunt utsikt mot en gågate som blir travlere og travlere for hvert år som går.

— For bare 20 år siden var Bordeaux en helt annen by, sier han.

— Mange på min alder husker en langt røffere oppvekst enn ungene har i dag.

Når man vandrer langs elvebredden, forbi lekende barn og ser solen glitre på vannspeilet foran Place de La Bourse, er det vanskelig å forestille seg det røffe bymiljøet hvor Moncaunt vokste opp. På den tiden brydde ikke byen seg stort med turisme.

Industri og varehus langs elven ble forlatt, trafikken var kveldende og mange av de ærverdige, neo-klassiske fasadene stod dekket av hundre år gammelt sot.

— Det var et lite inspirerende syn, fastslår han.

FONTENE: Hvert femte minutt aktiveres fontenen utenfor Place de La Bourse og dekker området i en svalende tåke. Sånt blir det gode bildemuligheter av. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

Tilbake til livetInitiativtageren til Bordeaux' gjenoppstandelse var borgemester, og tidligere statsminister i Frankrike, Alain Juppè.

I 1995 startet han et massivt renoveringsprosjekt i gamlebyen og langs breddene av Garonne-elven: Fasadene ble skrubbet, bykjernen gitt tilbake til fotgjengerne og et trikkesystem ble installert – som fortsatt suser lydløst gjennom gatene.

Initiativet ga fort resultater. I 2007 ble halve byen tildelt verdensarv-status, som gjør det til klodens største, urbane UNESCO-miljø, og en undersøkelse fra 2012 kåret Bordeaux til landets andre mest populære by – kun slått av Paris.

Renoveringen fortsetter den dag i dag, med videre utbygging av havneområdene i nord, og det politiske fokuset på turisme har aldri vært større.

Dronning Elizabeth av England kalte til og med byen for «Essensen av eleganse».

— Da jeg var liten var det kun noen få utlendinger som fant veien hit. Nå snakker jeg engelsk med folk hver dag, fortsetter Moncaunt.

FORVANDLING: Georges Moncaunt har betjent bardisken ved «La Comtesse» i mange år. Han sier at den røffe barndomsbyen har lite til felles med det nyoppussede og travle turistmålet vi ser i dag. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

De reisende, forteller han, trekkes hit av en kombinasjon få andre byer får til. Bordeaux er nemlig oppdatert med et rikt uteliv, designer-hotell og restauranter i toppklasse – men klarer fortsatt å bevare brosjyrefantasien om det klassiske Frankrike. Lukten av bakevarer lokker fra hvert hjørne, kirkespir kaster lange skygger ned solbrente brosteinsgater og fontener sildrer muntert på hvert torg.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Den andre siden

Men som med alt annet har oppussingen av Bordeaux sine skyggesider, og konsekvenser som forsvinner i all den positive medieoppmerksomheten.

— Selv om vi lever i spennende tider, sier Moncaunt og hever en advarende pekefinger. - Har det på mange måter blitt problematisk å bo her.

Problemene som Moncaunt sikter til foregår bak kulissene, men kan godt komme til å bli mer synlig i årene som kommer, når de små, lokal-eide bedriftene forsvinner.

— Prisene øker for hvert år, og for de av oss som driver butikk her er det vanskelig å holde følge med utviklingen, sier han. - Det kan se ut som om byen vår har blitt litt for fin.

Georges Moncaunt har et poeng. For er det én ting som alltid følger turismen, er det høyere priser.

Og når flere av de som en gang levde og satte sitt preg på gamlebyen er presset ut i forstedene, vil Bordeaux ifølge Moncaunt lide samme skjebne som så mange andre bysentre.

GAMLEBYEN: Fra toppen av katedralens klokketårn har du panoramautsikt over gamlebyen. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

— Det vil bli kjedelig, anonymt og med de samme tilbudene du finner overalt.Moncaunt mener likevel at særpreget ved Bordeaux ivaretas i dag, men at myndighetene allerede nå må ta grep for å bevare kvalitetene folk kommer for å oppleve.

Varaordfører optimist

En som ikke deler Georges bekymringer er varaordfører for Bordeaux og representant for turistkontoret, Stephan Daleux.

— Ivaretagelsen av en eksepsjonell kulturarv, ødelagt av både tid og mennesker, innebærer ikke overgangen til en museumsby, sier Daleux.

Han peker på Bordeaux's videre utvikling, som også finner sted utenfor det historiske senteret, gjennom utbyggingen av både offentlig byrom og boligområder. Eksempler inkluderer et vin-tematisert opplevelsessenter (ferdigstilles i 2016), en ny bro over Garonne-elven, samt flere nye øko-boligprosjekter.

— En museums-by bygger legger ikke opp til mange tusen nye boliger hvert år, sier han.

Den økte leieprisen for Georges Moncaunt og andre lokale forretningsmenn, kaller Daleux for en naturlig utvikling, sett i sammenheng med resten av landets storbyer.

POSITIV: Varaordfører for Bordeaux, Stephan Daleux, mener byen utvikler seg i riktig retning. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

— Inntil nyere tider holdt leieprisene i Bordeaux seg på et svært lavt nivå i forhold til resten av Frankrike. Prisene har ikke blitt urimelige, de har bare nådd et nivå med byer som Nantes, Toulouse og Montpellier.Uansett hva fremtiden vil bringe, er en ting sikkert: Med direktelinjer fra Norge, et mangfoldig kulturliv, en nyoppusset gamleby og tilgang på noen av Frankrikes beste vindistrikter – har det aldri vært bedre for nordmenn å besøke Bordeaux.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

PERFEKT: Som helgedestinasjon har byen alt – god mat, god vin, god kultur og god shopping. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

Miniguide Bordeaux: Bordeaux: En havneby i Frankrikes Gironde-distrikt.

Befolkning: 1.000.000. Reisen dit:

Sommersesongen: Norwegian har direkteflyginger fra Oslo til Bordeaux. Fra Kristiansand, Trondheim, Stavanger og Bergen flys det, med én mellomlanding.

Utenom sommersesongen er Bordeaux enkelt å nå fra Norge, via en mellomlanding i enten Paris (Airfrance) eller Amsterdam (KLM).

Er man allerede i Frankrike, er Bordeaux godt forbundet til resten av landet via tog. Fra Paris tar det cirka 4 timer.

Spis og drikk: Du drar ikke til Bordeaux på diett – dette er en by der nytelse står i høysetet. Gamlebyen har en rekke fantastiske vinbarer og spisesteder. Brasserie Bordelaise i sentrum er en lokal favoritt: www.brasserie-bordelaise.fr

Garopapilles – for øyeblikket den heteste restauranten i Bordeaux. Kontemporær fransk matkunst i en rustikk setting. Reservasjoner er et must. Adresse: 62 Rue Abbè de l'Èpèe. www.garopapilles.com

La Comtesse. Liten, eksentrisk og intim bar midt i gamlebyen – berømt for sitt spesielle inngangsparti og funky interiør. Lett å bli sittende her til langt utpå kvelden. Adresse: 25 Rue Parlement Saint-Pierre.

KLOKKETÅRN: Fra klokketårnet Pay-Berland får man en fantastisk utsikt over Bordeaux katedral og resten av gamlebyen. En advarsel: Den lange, trange turen til toppen er ikke for de klaustrofobiske. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

Hvor handler man: Rue Sainte-Catherine: Europas lengste handlegate, med en bred flora av butikker, cafeer og restauranter. Selv en kjapp gjennomgang kan fort ta over en time. Hvor bor man:

Auberge de la Jeunesse: Rimelig og rent herberge like ved togstasjonen.

L'Avant'Scène: Tre stjerners hotell i Chartrons-distriktet, berømt for sine antikvariater.

Grand Hotel Bordeaux: Navnet sier alt – fem stjerners, klassisk luksus og noe av det beste byen har å by på.

Hva gjør man:

Vandre: Gamlebyen i Bordeaux er skapt for å vandre – paddeflat og kompakt, med en rekke spennende butikker og spisesteder. For et fantastisk overblikk over byen, bestig de 231 trinnene til toppen av katedralens klokketårn.

Advarsel: ikke for klaustrofober!

Opplev Place de la Bourse: En av Bordeaux mest gjenkjennelige plasser, og et ideelt sted å ta med barna. Hver dag løper hundrevis av smårollinger rundt i vannspeilet ved elven, som blir spesielt fotogent om kvelden.

Besøk: Saint Èmilion – en liten, pittoresk landsby omgitt av bølgende vinranker, bare tre kvarter med tog fra Bordeaux.

Et av de mest berømte stedene i regionen for vin, fra smaking til handling til undervisning. En perfekt dagstur!

Les også:

Paris' mest folkekjære park

I denne franske landsbyen er det få avholdsmenn

Dette kan du gjøre på den glamorøse, franske rivieraen

Skal du til Paris i vår? Her får du gode spaserturtips!