«Alle» har vært i Danmark, og det er liten tvil om at floskelen om at nordmenn elsker Danmark stemmer godt.

Nordmenn sto for rekordhøye 2,6 millioner gjestedøgn i fjor, ifølge tall fra Visit Denmark.

— Hvorfor er vi så glade i Danmark?

— Det handler om menneskene. Jeg tror det er rausheten deres vi nordmenn er så glad i. Danskene er så utrolig avslappet, de elsker god mat og ønsker å leve et godt liv, sier Mette Skaland med bloggen reisemedbarn.no.

Hun har reist både med og uten barn til Danmark mange ganger. Det samme gjelder for mange nordmenn, vi liker å reise tilbake til steder vi blir glade i.

— Et år reiste vi i fotsporene til «Karsten og Petra», som har laget en bok om Danmark. Det var veldig vellykket og moro for barna siden de hadde lest boken, sier Skaland.

FINE DRAGEFORHOLD: Vindforholdene er perfekte for drager i nasjonalparken Mols bjerge, hvor det høyeste punktet er på 137 meter. Foto: Mette Skaland

— Se noe nytt

Informasjonssjef Julie Ryland i Visit Denmark mener nordmenn med fordel kan se noe nytt i et av feriefavorittlandene.

— Vi nordmenn kjenner og elsker «dejlige» Danmark, men noen ganger kan vår høye kjennskap også være en begrensning. Vi forelsker oss i et sted, og glemmer å heve blikket for å utforske andre skjulte perlene som ligger rett foran oss eller en liten kjøretur unna, sier hun.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Aktiv turist? Gå for Djursland

Djursland er en stor halvøy midt på Jyllands østkyst.

Fire tips til Djursland:

1. Våkne opp med utsikt over savannen og få en fornemmelse av Afrikas dyreliv i Ree Park: www.reepark.dk/overnatning

2. Kulturhovedstaden Århus er med på New York Times' liste over «52 steder å se i 2016». Danmarks nest største by har alt det København har – bare i noe mindre skala. God mat, kafeer, shopping og museer.

URBAN KULTURBY: Århus er kåret til årets kulturby, og står på flere internasjonale reiselister over steder du bør besøke i år. Foto: Photopop/Visit Denmark

3. Kjøp en drage og dra til Agri Bavnehøj, den høyeste toppen i nasjonalparken Mols bjerge. Fantastisk utsikt og perfekte vindforhold å leke i.

4. Eller legg ut med kajakk og se Djursland fra havet: www.ebeltoftby.dk/events/kajakruten-langs-syddjurs-kyst.aspx

Sjekk det herlige huset:

Lys, strand og hav på Nord— og Midtjylland

Nordjylland er et av områdene nordmenn kjenner aller best. De lange og brede sandstrendene ut mot Skagerak i nord, Kattegat i øst og Nordsjøen i vest er hyppig besøkt.

Fire tips til Nordjylland og Midtjylland:

1. Besøk Borbjerg Mølle ved Limfjorden. Området beskrives som eksotisk og annerledes med mange morsomme utendørsaktiviteter for barn og voksne, en fin innsjø og gode turområder. Ta en dagstur til Kystsenteret i Thyborøn – som forklarer havets innvirkning på Danmarks landskap. Les mer: www.borbjergmill.dk.

LIMFJORDEN: - Borbjerg Mølle ved Limfjorden er kjempefint for liten og stor, med masse utendørsaktiviteter, sier Mette Skaland som driver bloggen reisemedbarn.no. Her er hun og familien på ridetur. Foto: Mette Skaland
SMAKE: Frityrstekt gresshoppe står på menyen på Kystsenteret, som en del av ders fokys på matmangel og alternativ mat. Foto: Mette Skaland

2. Surfeparadiset Cold Hawaii i Klitmøller er kjent som en av Nord-Europas beste surfestrender. Les mer:www.coldhawaiisurfcamp.com.

SURFEPARADIS: Klitmøller kalles gjerne Danmarks svar på Hawaii, og er supert for vannsport. Foto: Mette Johnsen

3. I Aalborg er 20 murvegger dekorert med Street Art. Utsmykningen er et godt utgangspunkt for en annerledes sightseeingrunde i byen. Les mer: www.visitaalborg.dk/street-art-i-aalborg.

4. Forsett med en god, gammeldags kro-til-kro-runde. I Aalborg arrangeres Beerwalk, og på runden besøkes lokale bryggerier og barer. Les mer om turen: www.visitaalborg.dk/aalborg-beerwalk.

GRAFFITI: I Aalborg er street art blitt en stor del av bybildet den siste tiden. Foto: Nychos/VisitAalborg

Matfatet FynDen tredje største øya i Danmark er stedet for gourmeter. Det er kanskje ikke så rart at stjernekokk Bent Stiansen har hus her – og nyter godt av øyas gode råvarer.

— Fyn er Danmarks svar på Provence, Det er ikke vanskelig å finne god, kortreist mat her, sier Stiansen.

Her får de landets første poteter, altså «nykartofler», og aspargesen er moden på våren.

Husmannskost er stikkordet: Epler, svin, rugbrød. Det er mye snadder.

FAN AV FYN: - Dansk gastronomi er cirka ti år foran den norske, særlig med tanke på økologiske råvarer, uttalte Bent Stiansen da han introduserte fynske matretter på Statholdergaarden tidligere i år. Foto: Camilla Flaatten

Fire tips til Fyn:

1. Falsled kro er et av stedene en kan nyt dansk husmannskost med en moderne tvist. Les mer: www.falsledkro.dk.

2. Blomsterfestival i Odense i august er en stor og frodig opplevelse for hele familien: www.blomsterfestival.dk/en/home/.

3. Lyst til å sove i en hengekøye i en tretopp? På Middelfart er det mulig – 15 meter over bakken. Fire plasser koster fra ca. 1700 kroner. Les mer: lillebaelt-waters.dk/da/aktivitet/overnatning-i-naturen.

ØYHOPPING: Klassisk dansk badehus på Ærø i det sørfynske øhav. Øhavet er grunt, og består av 55 øyer. Foto: Ole Akhøj

4. Dra på øyhopping i det sørfynske øhav. På Ærø kan en nyte ro og fred, mens du kan oppleve ville hester på øya Langeland en halv time fra Svendborg. Les mer: www.detsydfynskeoehav.dk.

Reis til den tidligere danske øya i Karibia:

Den danske riviera på Sjælland

Nordsjælland var tidligere et trekkplaster for de rike og kongelige. I dag er det spa, badehotell og vinreiser som frister.

Fire tips til Sjælland:

1. Dansk vin? Ja, det er mulig og på Nordsjælland finnes et nettverk av vinveier. Se en oversikt her: vinvej.dk/index.php/ct-menu-item-6/ct-menu-item-8/ct-menu-item-10.

2. Visste du at det finnes en mannlig variant av den lille havfruen? Han står i Kronborg Kulturhavn, og er laget av den dansk-norske duoen Elmgreen & Dragset. Les mer: www.kulturhavnkronborg.dk/#!skulpturer/c1zrr.

3. Bo på badehotell! Helenkilde Badehotell er et klassisk valg og ligger vakkert til ved Kattegat: helenekilde.com/. Eller reis på spa hos på Ilse Jacobsens spa i Hornbæk: www.ilsejacobsen.com/kurbadet/

BADEHOTELL: Gamle danske badehoteller tar opp kampen mot moderne hotellkjeder. Her fra Helenekilde Badehotell i badebyen Tisvildeleje på Sjælland i Danmark. Hotellet ble bygget i 1904. Foto: Kolstad, Tom

4. Nord for København ligger den gamle Dyrehaven – som i sin tid var en inngjerdet skog med hjort slik at kong Frederik III kunne drive jakt (og aldri reise tomhendt hjem). Slottet Eremitasjen og et av Europas eldste tivoli ligger her. Ta tog eller sykle (ca. 40 min) fra hovedstaden.

Norge er supertrendy om dagen:

GAMLE TIVOLI: Ta en sykkeltur i Dyrehaven nord for København. Her ligger slottet Eremitasjen (ses i bakgrunnen) og et av Europas eldste tivoli. Foto: Mette Skaland

Historisk sjarm i SønderjyllandHelt sør ved grensen til Tyskland er det ikke så mange norske turister som reiser.

Fire tips til Sønderjylland:

1. UNESCO-byen Christiansfeld fikk utmerkelsen blant annet for sin unike arkitektur. Den ble anlagt av Brødremenigheten (de tyske herrnhuterne) i 1773. Byen er også kjent for honningkaker.

HISTORISK BY: Christiansfeld er en sjarmerende liten by kjent for søte fristelser – honningkaker. Her fra det historiske hotellet Moravian. Foto: Konrad Weiss/Shutterstock,NTB scanpix

2. Det arrangeres spøkelsestur på Gram Slot. På «Ghostwalk» fortelles historier om grever og grevinner som der slottet og tjenestefolket med jernhånd. Les mer: gramslot.dk/ghostwalk

SPØKELSESHISTORIER: På Gram slott er det mulig å få noen skikkelig skumle historier på rundturen. Foto: Visit Denmark

3. Kakemons? Det tradisjonsrike sønderjyske kakebordet bestående av hele 21 ulike kakesorter serveres flere steder. Nam! Les mer: www.visitsonderjylland.dk/da/soenderjysk-kaffebord.

4. Opplevelsesparken Universe på Als har aktiviteter for liten og stor. Nytt av året er en F16-flysimulator: universe.dk

Og når du først er nesten i Tyskland....:

OPPLEVELSESPARK: Du kan prøve F16-simulator i fornøyelsesparken Universe på Als. Foto: LARS MØLLER

Vilt, vakkert og vått på SydvestjyllandReis hit når sommeren er over, da har de tyske turistene reist og det blåser. Området beskrives som en villere og eksotisk del av Danmark.

Fire tips til Sydvestjylland:

1. Vestkystruten langs havet er en yndet sykkelrute. Overnattingssteder som Bed & Bike er spesielt egnet for sykkelturister. Les mer: vestkystruten.dk/da/cykelruter/vestkystruten

2. Henne Kirkeby kro i den lille byen Henne fikk nettopp én Michelinstjerne: hennekirkebykro.dk

KOSELIG LANDSBY: Brosteinsgater og små hus – Møgeltønder er som et lite postkort. Schackenborg Slotskro ligger i den lille hovedgaten. Foto: Jan Laursen

3. Hyggelige Møgeltønder er verdt å se. Her bor prins Joachim og prinsesse Maries i Schackenborg slott. Landsbyens slotskro er åpen for middag:www.slotskro.dk4. Bli med lokalbefolkningen på østersafari i Vadehavet på høsten: www.sortsafari.dk

ØSTERS OG CHAMPAGNE: På høsten er det mulig å bli med på østerssafari i Sydvestjylland. Foto: Visit Sydvestjylland

Tipsene er hentet fra reisemedbarn.no, Visit Denmark, Bent Stiansen, venner, familie og kolleger.

Få flere tips til ferie i Norden:

Vil du til varmere strøk? Få inspirasjon her:

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen