Alpene utvilsomt være et høyaktuelt reisemål for skiturister denne vinteren, ifølge Erlend Sande, ansvarlig redaktør i magasinet Fri Fly.

De store charteroperatørene på skireiser har kommet med sine nye tilbud: i år skal det satses på all inclusive og oppgradert service— og hotelltilbud.

Ønsker du å sette sammen din egen reise, så kan det også være greit å booke tidlig. Hva som lønner seg kan likevel variere ifølge ekspertene.

Vanskelige å slå

Sande mener du kan spare på pakke turen selv, men at det er vanskelig å slå prisene til charteroperatørene.

— Har du erfaring med å booke alt selv og kjenner stedene du skal til, kan du sette sammen en rimeligere tur. Prisene deres er ofte gode, så det kan også bli dyrere om du prøver å arrangere alt selv.

Sande mener likevel at egen bookinger, lavprisfly og hotell på nett fortsatt er en stor konkurrent med charter.

— Friheten blir også litt borte når man bestiller charter. Man kan for eksempel være uheldig med snøforhold, og på charter er man ikke like fleksibel til å reise et annet sted, sier Fri Flyt-redaktøren.

Friheten blir litt borte når man bestiller charter.

Erlend Sande, redaktør i Fri Flyt

Alpegiganten øker servicenivå

— Våre største konkurrenter er lavprisfly og de som setter sammen turer selv, sier administrerende direktør Peter Johnson i STS Alpereiser.

STS Alpereiser er Nordens største arrangør av skireiser til Alpene. Selskapet som består av STS Alpereiser og Sportreiser, har få og små konkurrenter i markedet for skicharter til Alpene.

— Med mange lavprisselskaper og billige flybilletter på markedet, fristes mange til å sette sammen sin egen reise. Vårt svar på dette er å tilby enda bedre service, slik at de som ønsker å stå mest mulig på ski kan konsentrere seg om skikjøringen og ikke noe annet, sier Johnson.

Selskapet hadde 5000 gjester fra Norge sist sesong. I år håper de på enda flere.

— Så godt som salget har startet i sommer, ser kommende sesong meget lovende ut, sier Johnson.

Årets største nyhet fra operatøren er «Alpe Inclusive». Dette er en all inclusive ordning som angivelig skal gi bedre valuta for kundene. I tilegg skal en ny «dine around» ordning gi gjester muligheten til å velge mellom flere restauranter i en pakkeordning på utvalgte destinasjoner.

Bad Gastein fortsatt størst

I år tilbyr STS Alpereiser 19 alpedestinasjoner i henholdsvis Østerrike, Sveits og Italia. Bad Gastein i Østerrike har fortsatt den største andelen av nordmenn i løpet av en sesong. Forrige sesong reiste nesten 2000 av oss til alpelandsbyen.

Østerrike er det koseligste av alpelandene.

Peter Johnson, STS Alpereiser

Nummer to på listen over populære steder er Saalbach. Deretter følger Ischgl, St. Anton og Solden, alle i Østerrike. Nummer seks på listen over mest solgte reiser hos STS er Cervinia i Italia.

— Nordmenn vil ha en blanding av bra ski og god afterski, samt restauranter. Østerrike er det koseligste av alpelandene og dessuten er det uten tvil det billigste, sier Johnson.

Langley til Østerrike og Italia

Langley Travel utvider denne sesongen tilbudene sine til St. Anton i Østerrike og flere destinasjoner i Italia.

De har gått inn i et samarbeid med Ving Alpin i Sverige for å få til dette. Tidligere har Langley kun solgt turer til Frankrike i Alpene. De nye reisemålene har foreløpig kun utreise fra Stockholm. I år tilbyr selskapet også reiser til eksotiske Iran.

— Vi hadde 1500 norske gjester til Alpene i fjor, og regner med at det kan bli cirka 1650 i år, sier Urban Johansson i Langley Travel.

Canada er populært

— Canada er også et stadig mer populært reisemål, samtidig som Japan har blitt mer synelig de siste årene. De utrolige forholdene der har blitt godt dokumentert gjennom skifilmer den siste tiden, sier Sande i Fri Flyt.

En annen trend som er sterk blant norske skiturister, er å reise til Alpene og Canada for å gå toppturer på ski. Alpene er helt unike med store fjell, mens i Canada finner du både større fjell og flott skogterreng for frikjørere.

Sande nevner også Russland for eventyrlystne og ikke minst Østerrike som en av de mest populære destinasjonene for nordmenn

Få de siste reisenyhetene på Facebook:

Aftenposten REISE, BT REISE,REISE-Adressa