Tenker du at damene i Agder er litt forsiktige av seg? At de ikke er så opptatt av arbeidsliv og karriere og at de helst sier nei til utfordringer? Da bør du høre her.

Sørlandets kuleste damer er ledere for noen av landsdelens største bedrifter. De er eksperter på AI, fremst i rekka på grønn omstilling og de er popstjerner som er drittlei av å bli vurdert for kropp og utseende.

De er maskinister som drar til sjøs, idrettsutøvere på elitenivå og engasjerte lærere som gir alt for ungene.

De er travle småbarnsmødre som sjonglerer tusen baller, influensere som skaper nye nettverk og markeder og målbevisste unge som kjemper for work-life-balance.

De kommer fra Mexico og Romania, Finland, Polen, Rwanda, India, Norge og mange andre land. Noen fronter barnløshet og kvinnehelse, andre kjemper mot angst og uro eller de jobber beinhardt mot et bestemt karrieremål. De jobber mye og lite, akkurat passe eller de har måttet forlate arbeidslivet og bidrar som frivillige i stedet. De brenner for likestilling og mangfold, omstilling og utvikling.

Og så har de både mot og vilje til å dele sine erfaringer. Både de gode og de dårlige.

Det har de gjort i Fædrelandsvennens podkast Det ho sa! Der har de også framsnakket andre som de mener fortjener å bli løftet fram.

I til sammen hundre episoder kan du bli bedre kjent med arbeidslivet i Agder gjennom disse kvinnenes egne historier.

Vi håper du blir inspirert. At du lar deg underholde, provosere og berøre- og at du lærer noe nytt.

Om moderne ledelse, om hva som funker og hva som ikke funker. Om å si ja - og nei, og om å være åpen for nye muligheter.

Gjennom arbeidet med podkasten har vi fått et unikt innblikk i det sørlandske næringsliv. Vi har fått ideer til reportasjer, fått nye bekjentskaper og hatt det veldig gøy på jobb - det tror vi du hører.

Og så håper vi at vi har bidratt til å dytte Sørlandet et lite hakk framover.

Her er vi som jobber mest med Det ho sa! Fra venstre Silje Dagsvik Eskedal, Birgitte Klækken og Monika Birkeland. Foto: Aleksandra Kosalka

Så til deg som liker podkast: Her får du 100 historier rett i øret! Fra oss til deg.

Perfekt for en sommerdag, uansett hvor og hvordan den tilbringes.

Vi tror at å snakke om ting, fører til endring. Når vi deler erfaringer, blir vi rikere. Som en av våre gjester sa:

– Det er så deilig å få sagt det!

Det ho sa.

Under ser du gjestene som har besøkt Det ho sa!

Kjerstin Askholt Foto: Jacob J. Buchard

#100 Kjerstin Askholt: – Hvis jeg ikke kunne være sårbar, kunne jeg ikke ha en sånn jobb

Politimesteren i Agder har et velutviklet bekymringsgen og er ikke redd for å vise følelser på jobb. Hun mener det er en styrke som gjør henne til en bedre leder for 750 ansatte. Kjerstin Askholt snakker også om Agders skyggesider der livet bak blondegardinene er langt fra idyll, hun forteller om hva det å miste kolleger har gjort med henne og hvorfor hun er opptatt av de små gledene i livet.

Hør episoden her

Sara Søreng Foto: Kristin Ellefsen

#99 Sara Søreng: – Jeg håper jeg har vært smart i valget av mine kamper

Hun var så stolt av de to stripene på skuldrene at hun begynte å dele fra livet om bord i sosiale medier. Nå har hun flere hundre tusen følgere. Hun har jobbet i maskinrommet på tankbåt i fjerne farvann og på ulike passasjerskip, deriblant Superspeed 1 og 2. Snart begynner hun som skipsinspektør. Søreng elsker livet til sjøs, men innrømmer at det har vært tøffe tak. – Det er noen holdninger til kvinner der som det må gjøres noe med.

Hør episoden her

Charlotte Beckmann Finnestad Foto: Kjartan Bjelland

#98 Charlotte Beckmann Finnestad: – Som singel syntes jeg livet var ganske tøft

Hun brenner for familiepolitikk, men syntes det var tøft å bli spurt om egen situasjon. Så møtte hun mannen i sitt liv. Du får også høre om: - Interessen for jakt og friluftsliv - Derfor vil hun ikke gå i Pride-tog - Slik skal hun redde miljøet med å senke ambisjonene - Da hun dro på bibelskole i voksen alder og hvordan det plutselig åpnet en helt ny dør. Bli kjent med KrFs ordførerkandidat i Kristiansand.

Hør episoden her

Belinda Jakobsen Foto: Privat

#97 Belinda Jakobsen: – Vi ønsket å jobbe lite, men ha fri økonomi

Det startet med et «styremøte» der hun og mannen spurte seg hva som skulle til for å leve livet de egentlig ønsket. Resultatet ble hus i Spania, suksess som planteinfluenser og egne kurs for kvinner som ønsker selvutvikling.

– Det handler om mange små valg i hverdagen, alle mikrostegene, forteller Belinda Jakobsen. Hun snakker også om alkoholproblemet, om gleden ved å være bonusmamma og om hva som skulle til for at hun våget å satse på seg selv.

Hør episoden her

Rebekka Olsson Omslandseter Foto: Jacob J. Buchard

#96 Rebekka Omslandseter: – Vær litt forsiktig med hva du skriver inn

Kan kunstig intelligens forstå humor, skrive konfirmasjonstalen for deg eller hjelpe med vanskelige valg? Og står vi overfor en teknologi som kan bli menneskelig og ta over verden i beste Terminator-stil?

Vi ba UiA-forsker Rebekka Olsson Omslandseter om å forklare alt du trenger å vite om ChatGPT, KI og såkalt disruptiv teknologi. Selv elsker hun teknologi, men hun har også en konkret advarsel. Rebekka Olsson Omslandseter skriver en doktorgrad om kunstig intelligens og jobber hos Bouvet.

Hør episoden her

Poneh Hobbesland Foto: Aleksandra Kosalka

#95 Poneh Hobbesland: – Ikke gjør dette i budrunden!

Eiendomsmegler Poneh Hobbesland elsker jobben sin, men blir litt oppgitt over enkelte budgivere som tror de har funnet en smart «metode». Hun har klare tips til deg som er på boligjakt og oppfordrer spesielt kvinner til å være bevisste på hvor de plasserer pengene.

For Poneh er det viktigere å bry seg om kunden enn å selge mange boliger og hun vil aldri la jobben gå utover familielivet. I denne episoden forteller hun også om bakgrunnen fra Iran og hvorfor hun er ekstra takknemlig for friheten.

Hør episoden her

Eva Kvelland Foto: Kristin Ellefsen

#94 Eva Kvelland: Derfor bør du bytte jobb ofte!

I starten av karrieren var hun bevisst på at hun maks skulle være fem år på hvert arbeidssted. Det var en god beslutning, mener hun i dag.

Som leder er Eva Kvelland ikke redd for å vise sårbarhet eller å omgi seg med kolleger som kan mer enn henne. Hun mener moderne ledelse i større grad handler om å være en god tilrettelegger, enn å «bestemme». – Det er det største skiftet jeg har sett i min karriere!

Eva Kvelland er direktør for marked og kommunikasjon i Sparebanken Sør, hun er mentor, og tidligere politiker for Venstre. Andre stikkord for episoden er kjærlighet, identitetskrise og høydeskrekk.

Hør episoden her

Tessy Caroline Bønsnæs Foto: Kristin Ellefsen
Anna Gunningberg Foto: Heida Gudmundsdottir

#93 Tessy Caroline Bønsnæs: – Derfor bør du ikke ringe til noen i gen Z

I denne episoden får du høre hva som kjennetegner de nye generasjonene som inntar arbeidslivet. Tessy Caroline Bønsnæs, som er ansvarlig for sosiale medier i Business Region Kristiansand, er hovedgjest. Du blir også kjent med Anne Gunningberg fra Trainee Sør. Hun vet akkurat hva de unge trenger for å trives på jobb, og hva arbeidsgiver tenker om det.

PS! Denne episoden er et opptak fra live-podkasten under arrangementet «Det ho sa! om kvelden» på The Royal Corner i Kristiansand 26. april 2023.

Hør episoden her

Donna Ioanna Foto: Aleksandra Kosalka

#92 Donna Ioanna: – Det å være vakker er kanskje kvinnens viktigste våpen

Hun har alltid en ny idé og er overbevist om at hun vil lykkes. – Skjønnhet er makt, sier Donna Ioanna, «modellmammaen» som jobber med å få fram nye talenter. I hennes bransje er det nå større fokus på mangfold. Men Donna mener overvekt er et langt større problem enn tynne modeller.

I denne episoden blir du bedre kjent med en gründer som kan føle seg misforstått, men som aldri gir seg. Det sørger hun for ved å ha gode folk rundt seg og sette pris på det hun har i livet.

Hør episoden her

Isabelle-Louise Aabel Foto: Kristin Ellefsen

#91 Isabelle-Louise Aabel (Bella): – Jeg har regionens feteste jobb!

Hør hvilke triks den nye kommunikasjonssjefen i havna bruker for å unngå stress i hverdagen og hva hun sa for å sjekke «stemninga» under jobbintervjuet. Bella har to jobber og personlig erfaring med å møte veggen. Den erfaringen lærte henne noe viktig.

Bella brenner for havvind, digger Kristiansand havn og elsker EU. I denne episoden får du vite hvorfor.

PS! Bruker du ord som «tidsklemme»? Det bør du kanskje slutte med.

Hør episoden her

Sarita Sehjpal Foto: Kjartan Bjelland

#90 Sarita Sehjpal: – Man tror alltid at man har all verdens med tid i livet

Da mora døde fikk Sarita en viktig erkjennelse. Den påvirker alle valg hun tar.

Sarita Sehjpal er matgründer og har drevet Mother India sammen med broren og faren i 28 år. – Vær stolt av din bakgrunn, ikke se den som en trussel!

Du får også høre om hvordan en astrologs ord fikk betydning for karrieren, hva farger betyr for henne og hvordan søsknene har funnet en helt spesiell løsning for at faren ikke skal være alene.

Hør episoden her

Amalie Eilertsen Foto: Kristin Ellefsen

#89 Amalie Eilertsen: – Jeg er litt skamløs som gründer

– Folk elsker å hjelpe! Det sier Amalie Eilertsen. Hun er sykepleieren som ble så frustrert over helsevesenet at hun sa opp jobben. Så bestemte hun seg for å løse et problem for skipsfarten som hun egentlig ikke kunne noe om. Nå leder hun teknologibedriften Norsjór.

I denne episoden deler hun sine beste gründertips og røper at både stemmebruk og historiefortelling er viktig for å bli lagt merke til.

Nylig ble bedriften plukket ut blant flere hundre internasjonale søkere til et prestisjefylt program i Equinor. Da fikk hun en helt spesiell reaksjon. Måten hun håndterte det på, førte til stående applaus.

Hør episoden her

Stina Torjesen Foto: Kristin Ellefsen

#88 Stina Torjesen: – Møtet med Sørlandet har vært overraskende bra!

Den nye bærekraftdirektøren i Morrow Batteries fyrer løs om alt fra gjenbruk til det å være lesbisk på Sørlandet. Men akkurat nå brenner hun mest for batterier.

Hør episoden her

Sarah Uldal Foto: Jim Rune Bjorvand

#87 Sarah Uldal: – Følte at jeg var den eneste som var en så håpløs mor

Sarah Uldal fikk en skikkelig livskrise da hun skulle kombinere mammarollen med jobblivet. Nå deler hun sine beste tips til både arbeidsgiver og stressede småbarnsforeldre.

Hør episoden her

Charlotte Qvale Foto: Sander Netland Bergum

#86 Charlotte Qvale: – Er det usexy å være mamma?

Musiker Charlotte Qvale ble anbefalt å ikke snakke om fødsler, barn og følelser hvis hun skulle fremstå som attraktiv i popbransjen.

Hør episoden her

Mette Gundersen Foto: Birgitte Klækken

#85 Mette Gundersen: – Jeg sa knapt et ord på et år

Hva som var årsaken til det får du høre i denne episoden av Det ho sa! Ukas gjest røper også at hun har funnet en egen metode mot hets og usannheter i sosiale medier. Mette Gundersen har vært statssekretær, varaordfører og gruppeleder for Arbeiderpartiet. Nå er hun ny regionleder i LO.

Hør episoden her

Tale Krohn Engvik og Tuva Serine Krohn Pedersen Foto: Kjartan Bjelland

#84 Tale og Tuva i «Helsesista»: «Dåse», «pikktre» og «happy moment»

I denne episoden får du høre ord du kanskje ikke er vant til å si høyt. Men Tale, også kjent som Helsesista, og hennes søster og manager Tuva, har lært seg å si tingene som de er - og sånn at ungdommene forstår det. Denne uka er de gjester hos Det ho sa! sammen med gjesteprogramlederne Silje Dagsvik Eskedal og Johanne Ousdal.

Hør episoden her

Grete Faremo Foto: Birgitte Klækken

#83 Grete Faremo: – Jeg er en risikovillig person. Jeg vil påvirke.

Hun har vært forsvarsminister, justisminister, jobbet i Microsoft og hatt en toppjobb i en FN-avdeling. Der valgte hun å trekke seg etter en avsløring fra New York Times, om to FN-ansatte som forvaltet et fond som skal ha tapt 25 millioner dollar i verdi. Men den tøffeste kampen sto på hjemmebane da hun ble alvorlig syk.

Møt Grete Faremo og hør om hennes vei fra oppveksten hjemme i Setesdal til maktens korridorer nasjonalt og internasjonalt.

Hør episoden her

Cecilie Thunem-Saanum Foto: Victoria Nevland

#82 Cecilie Thunem-Saanum: – Ledig plass i kalenderen betyr ikke at den skal fylles

Foredragsholder Cecilie TS mener man ikke bare bør si ja til ting så fort man har en ledig luke. – Kjenn etter på hva kapasiteten din er og hva du har lyst til å gjøre, sier hun. Denne episoden er et opptak fra live-podkasten under arrangementet Det ho sa! om kvelden på Solsiden i Kristiansand 17. november 2022.

Hør episoden her

Agnes Kittelsen Foto: Kjartan Bjelland

#81 Agnes Kittelsen: – Som kvinne tror jeg det er veldig viktig å sikre seg selv

Skuespiller Agnes Kittelsen ble provosert da hun så opptak med personer som rollene i Exit-serien er bygget på. Hun forteller om en trang til å ta opp fighten, på vegne av alle kvinnene. Hør hvordan Kittelsen jobber med den kjente tv-serien, om på- og av-livet som skuespiller og oppveksten i Vågsbygd.

Hør episoden her

Karen Stenslund Foto: Kristin Ellefsen

#80 Karen Stenslund: – Jeg tenkte at jeg må komme meg i posisjon til at folk vil høre på meg

Karen Stenslund brenner for lek i skolen, og vil spre sin magi-filosofi til alle skoler i Norge. Det har ført henne fra jobben som førskolelærer til enhetsleder på Mosby oppvekstsenter. – Jeg så at barna som hadde lekt på skolen, var glad i å lære fordi de hadde opplevd mestring.

Hør episoden her

Nora Thormodsæter Foto: Jim Rune Bjorvand

#79 Nora Thormodsæter: – Si ifra til jobben hvis du trenger noen sene morgener for å få puste litt

Det lønner seg å fortelle sjefen om hva som skal til for at kroppen kommer i balanse, mener Nora Thormodsæter. I denne episoden får du også høre hvordan du kan håndtere stress, hvordan ulike personlighetstyper kan samarbeide best mulig på en arbeidsplass, og hvorfor mellomledere fortjener ros. Møt Nora Thormodsæter, konsulent og partner i Bedrift & Personalpsykologi.

Hør episoden her

Maiken Græsli McNeill Foto: Jacob J. Buchard
Lotte Blom van der Male Foto: Jacob J. Buchard

#78 Lotte Blom van der Male og Maiken Græsli McNeill: De vil trene i arbeidstida, jobbe fra hvor de vil og helst gå hjem klokka fire

De vil heller ikke bli spurt om alder. Møt Lotte Blom van der Male og Maiken Græsli McNeill som står bak nettverket U40. Stikkord for episoden: Quiet quitting, de beste mingletipsene og «dos and don'ts» på LinkedIn.

Hør episoden her

Robertha Höglund Foto: Damares Stenbakk

#77 Robertha Höglund: – Å være sårbar er ikke å være svak, det er å være sterk

Robertha Höglund mener verden ville vært et bedre sted dersom vi hadde hatt en jevnere fordeling mellom menn og kvinner i ledende posisjoner. Hun ønsker seg et arbeidsliv der det blant annet er mer rom for å vise sårbarhet. Höglund kommer fra Mexico,

er direktør for intellectual property i Elkem og er rangert som en av verdens 300 ledende strateger innen sitt fagfelt.

Hør episoden her

Ada Sofie Austegard Foto: Kristin Ellefsen

#76 Ada Sofie Austegard: – Når jeg holder på å gå ned, tar jeg grep

Da datteren ble drept i Baneheia, tok Ada Sofie Austegard en beslutning. Tross advarsler om å møte veggen, har den vist seg å være riktig for henne. Møt generalsekretæren i Stine Sofies Stiftelse.

Hør episoden her

Elisabeth Thorsen Foto: Damares Stenbakk

#75 Elisabeth Thorsen fra Hjelp oss å hjelpe: Derfor bør du ikke spør folk du treffer om hva de jobber med

Hvordan er det å bli ufør? Og kan frivillig arbeid bidra til at færre faller utenfor samfunnet? I denne episoden blir du kjent med dama som daglig står ansikt til ansikt med mennesker i nød. Hun har en klar oppfordring til oss alle. Og hun vet hvor mye riktig hjelp kan bety, både for den som gir og den som får.

Hør episoden her

Dora Thorhallsdottir Foto: Privat

#74 Dora Thorhallsdottir om overgangsalder-humor: – Som å finne en brønn i en ørken

– Det er fantastisk at ingen har tatt dette temaet før, sier familieterapeut, foredragsholder og standup-komiker Dora Thorhallsdottir.

Midt i en tøff tid med en alvorlig syk mann, får hun hele Norge til å le av et tema som mange forbinder med skam. – Kvinner på 50 + er en undervurdert arbeidsgruppe, fastslår hun i denne episoden.

Hør episoden her

Hege Julianne Nevestad Foto: Damares Stenbakk

#73 Hotelldirektør Hege Julianne Nevestad (33): – Folk skalv i begynnelsen da jeg gikk rundt på rommene

Årets unge leder er ikke redd for å ta grep dersom noe ikke fungerer.

Hør episoden her

Miriam Mumtaz Foto: Kristin Ellefsen

#72 Miriam Mumtaz: – Mange flere burde gjøre noe med ideene sine

Seriegründer Miriam Mumtaz bobler nærmest over av ideer og har lang erfaring med hva som skal til for å gjennomføre dem. Hun driver treningssenter, jobber med boligstyling og kaller seg «merkevare-vaktmester». Mumtaz har også vært toppspiller i fotball.

Hør episoden her

Elisabeth Johnsen Foto: Jacob J. Buchard

#71 Lærer Elisabeth Johnsen flytta i bobil: – Enorm frihetsfølelse!

Hun har få eiendeler, bor i bilen og vet sjelden hvor hun skal sove neste natt. Frihet og nærhet til naturen gir Elisabeth Johnsen energien hun trenger for å gjøre en best mulig jobb.

Hør episoden her

Jill Akselsen Foto: Kjartan Bjelland

#70 Jill Akselsen: – Man må ha «passion» for å få gjennomslag

Hun tror engasjement er essensielt for å nå fram med sine forslag, og hun setter pris på ærlige tilbakemeldinger. Møt Jill Akselsen, som er daglig leder i BRG Utvikling og har jobbet med noen av de største eiendomsprosjektene i Kristiansand.

Hør episoden her

Birthe Helland Foto: Damares Stenbakk

#69 Birthe Helland: – Vi bør tenke: Hvem nye kan jeg invitere med i dag?

Hun har sett på nært hold hvordan folk som flytter til Kristiansand sliter med å finne seg til rette. Samtidig er det et stort behov for arbeidskraft på Sørlandet. – Det offentlige må tilrettelegge, men din og min innsats er vel så viktig, sier Helland, som er ansatt i Kristiansand kommune. I jobben hjelper hun bedrifter med å ta imot internasjonalt ansatte.

Hør episoden her

Henriette Wulff Foto: Aleksandra Kosalka

#68 Henriette Wulff: – Drømte aldri om å drive en bar

Egentlig ville hun bare ha et sted å drikke vin i en bydel hun er veldig glad i. Snart skal grunnleggeren av Vinbaren på Mølla jobbe med noe helt annet.

– Jeg er prosjektleder i hjertet og elsker å drive mennesker og prosjekter videre, forteller hun.

Hør episoden her

Ingvill Rimstad Foto: Damares Stenbakk

#67 Ingvill Rimstad: – Vi vil ikke komme med pekefingeren og være «Tante Sofie»

Ingvill Rimstad har funnet en løsning som gjør at du både kan shoppe klær og spare miljøet på samme tid. Møt gründeren av Skapet Kristiansand.

Hør episoden her

Aase Marthe Johansen Horrigmo Foto: Jacob J. Buchard

#66 Aase Marthe Johansen Horrigmo: – Det å ha noen som ser at du strever og som hjelper deg videre, er gull

Norges nye direktør for reiseliv i Innovasjon Norge har i perioder hatt det så tøft at hun ikke trodde hun ville greie å jobbe i det hele tatt. I ettertid har den erfaringen blitt en viktig ressurs. Nå gleder hun seg til å være med på å «restarte» reiselivet etter korona og ser fram til å komme litt ut av mammaboblen. Aase Marthe Johansen Horrigmo har vært politisk rådgiver (H), statssekretær, forsker og har en doktergrad.

Hør episoden her

Kristina Merete Støvik Foto: Jim Rune Bjorvand

#65 Kristina Merete Støvik: – Å anerkjenne og elske underlivet sitt er veldig kraftfullt

Kristina Merete Støvik fikk 750.000 fra Innovasjon Norge til å bygge opp en egen nettportal der kvinner får råd om seksualitet. Men egentlig håper hun at jobben en dag skal bli overflødig. I episoden kan du høre om å skille seg ut på et lite sted, bryte tabuer og hva kvinner må slutte å skamme seg over. Støvik snakker også om å ha en mentor, om Coworx og menn som misforstår.

Hør episoden her

Janne Siri Horne Foto: Damares Stenbakk

#64 Hodejeger Janne Siri Horne: – Vær deg selv, på godt og vondt

Janne Siri Horne gjør alt for å koble sammen riktig menneske med rett jobb. I det arbeidet spør hun gjerne heller om reisen en person har hatt, enn om hva som står på cv-en. Selv har hun bakgrunn som maskiningeniør og har beveget seg fra oljenæringen til rekrutteringsbransjen. Nå er hun partner i Headvisor. I denne episoden kan du også høre om nettverk, personlighetstesting, hvordan man kan ta en posisjon - og du får råd om hva du bør tenke på hvis du vil bytte jobb.

Hør episoden her

Siril Grevsnes Bratten Foto: Damares Stenbakk

#63 Siril Grevsnes Bratten: Bruker egen mobbehistorie i jobben som lærer

Som barn ble hun mobbet og utestengt. Hun husker ennå første gang noen stoppet henne for å si noe hyggelig. Da var hun 13 år. Nå brenner hun for å hjelpe barn som har det vanskelig og ønsker å være et godt forbilde. Egen livserfaring har blitt en ressurs.

Hør episoden her

Therese Alvseike Foto: Birgitte Klækken

#62 Komiker Therese Alvseike: – En skikkelig god latterkrampe, og du kan erobre verden etterpå

Hun er kåret til Sørlandets morsomste, blir kvalm av glamorøse familiebilder og mener latter er medisin mot alt som er ubehagelig. – Det meste kommer rett fra levra, sier Alvseike. Nå skal hun også tulle om svangerskapsdepresjonen hun hadde. – Der trengs det mer åpenhet, fastslår hun.

Hør episoden her

Camilla Jarlsby Foto: Torgeir Eikeland

#61 Camilla Jarlsby: – Hvis ikke jeg er påkoblet, så får jeg ikke respons

Kristiansands nye kulturdirektør elsker gårdslivet og trives aller best når hun kan sitte på en stubbe med en kaffekopp og være i kontakt med dyrene rundt seg. Andre stikkord for episoden er engasjementet for barn og unge, minner fra Quartfestivalen og status for kulturlivet etter korona.

Hør episoden her

Aleksandra Kosalka Foto: Monika B. Birkeland

#60 Aleksandra Kosalka: – Man må oppsøke muligheter selv, ikke sitte og vente

Hun lærte seg norsk i Polen, droppet studielån og hadde full stilling mens hun tok en mastergrad. Så fikk hun jobb som journalist og dro til grensen for å dekke invasjonen av Ukraina. Møt Aleksandra Kosalka (27) og hør hva hun mener er oppskriften for å lykkes med drømmekarrieren.

Hør episoden her

Helene Mørne Foto: Birgitte Klækken

#59 Helene Mørne: Har sluttet å gå i høye hæler og er sjef over sin egen far

Hun har ståltro på klimatiltak, snakker varmt om karbonfangst og bygger fabrikk sammen med pappa. Møt administrerende direktør i Carbonor, Helene Mørne og hør blant annet hvorfor hun har ansatt flest kvinner.

Hør episoden her

Rikke Gregersen Foto: Birgitte Klækken

#58 Rikke Gregersen: Om menn som ikke får seg dame, reality-tv og livet som regissør

Rikke Gregersen roses for serien «Ida tar ansvar» og har allerede fått flere priser for sitt arbeid. I denne episoden snakker hun om å være redd, om ensomme menn og om hvordan hun skjønte at hun passet best bak kamera. Møt regissøren fra Kristiansand og få hennes beste serie-tips på kjøpet.

Hør episoden her

Julie Strømsvåg Foto: Birgitte Klækken

#57 Julie Strømsvåg får fortsatt spørsmålet: «Men kan du egentlig noe om sport?»

Til tross for 13 års erfaring som sportsanker og programleder for sportssendinger, blir Julie Strømsvåg spurt om dette. Selv er hun akkurat nå opptatt av hvordan hun skal klare å manøvrere jobben med det å være mamma - uten å føle skam. Strømsvåg har også erfart hvordan det er å stå utenfor arbeidslivet etter at hun brakk ryggen på jobb. Det tok henne ti år å komme tilbake for fullt. Julie Strømsvåg har jobbet mange år i TV 2 Sporten, hun er programleder for Fangene på fortet og jobber med sportssendinger for NENT.

Hør episoden her

Erna Solberg Foto: Privat

#56 Erna Solberg om Putin, sin egen lederstil og krisehåndtering

– Det er viktig å være ærlig, også om usikkerhet, sier Erna Solberg. Norges tidligere statsminister har møtt Putin flere ganger. Her snakker hun om krigen i Ukraina, Norges rolle i konflikten og om helt hverdagslige ting som hennes egen bruk av emojies.

Hør episoden her

Kaisa Hansen-Suckow Foto: Jim Rune Bjorvand

#55 Kaisa Hansen-Suckow: – Var livredd for at venner og kolleger skulle vite hvor fattig jeg var

Dette er historien om å skrike i skranken på Nav, lete etter mat i søpla og være i konstant kroppslig beredskap. Vendepunktet for Kaisa Hansen-Suckow ble en kasse med mat fra «Hjelp oss å hjelpe». Nå roses hun som filmskaper, hun brukes som ekspert av politikere og hjelpeapparat, og kjemper for at fattige skal slippe å bli møtt med fordommer. Hansen-Suckow har master i kunstfag og jobber som fritidsleder i Kristiansand kommune.

Hør episoden her

Birgit Amalie Nilssen Foto: Kristin Ellefsen

#54 Derfor svarer Birgit Amalie Nilssen alltid høflig

Birgit Amalie Nilssen tror på dialog, til og med når det kommer meldinger som er langt over streken. I denne episoden forteller Kildens tidligere teatersjef hvordan det er å si meningen sin offentlig - og hvorfor det er så viktig. Hun oppfordrer flere til å gjøre det samme. – Jo mer man ytrer seg, jo lettere blir det. Hvis man kjenner hjertet banke, er det fordi det er noe viktig! Nilssen er leder for dialog og samfunn ved Arkivet freds- og menneskerettighetssenter.

Hør episoden her

Ann-Kristin Olsen Foto: Damares Stenbakk

#53 Ann-Kristin Olsens metode

Hun var Norges første kvinnelige politimester, Norges første kvinnelige sysselmann på Svalbard og deretter fylkesmann i tidligere Vest-Agder. Møt jurist Ann-Kristin Olsen og hør hva hun gjorde – og hva hun bevisst styrte unna for å vinne respekt hos sine ansatte. Hint: Det skader ikke å se seg selv litt utenfra.

Hør episoden her

Hanne Kro Sørborg Foto: Kjartan Bjelland

#52 Hanne Kro Sørborg: – Verden er full av folk som er to ting på én gang

Hun skyr ordet «dropout», heier på det som er annerledes og er kjent for å dele ut hjemmeheklede «transebamser». Møt sexolog og sosionom Hanne Kro Sørborg, til daglig ansatt for å fremme likestilling, inkludering og mangfold i Kristiansand kommune.

Hør episoden her

Oda Sofie Pettersen Foto: Kristin Ellefsen

#51 – Det fins en forventning om at unge damer i politikken skal være der mest for å smile pent og være til pynt

Oda Sofie Pettersen fra Miljøpartiet De Grønne har blitt spyttet på etter en debatt, hun har opplevd seksuell trakassering og hun gruer seg voldsomt før hun tar ordet i møter. Likevel elsker 22-åringen politikk og hun har ikke tenkt å gi seg i klimakampen. Hva som driver henne og hvor hun søker råd når det stormer som verst får du høre i denne episoden.

Hør episoden her

Anja Berglihn Foto: Kjartan Bjelland

#50 Lønn: – Vis hva du er verdt, og tør å si det

Denne episoden gir deg kunnskapen og sparket du trenger for å ta en samtale om lønn med sjefen din. Stikkord er å være godt forberedt. Men hva er smart å si og hva bør du styre unna? Vi har bedt Eva Kvelland og Anja Berglihn dele sine beste tips til lønnssamtalen. Kvelland har lang erfaring fra politikken og jobber nå som direktør for marked og kommunikasjon i Sparebanken Sør, mens Berglihn er avdelingsleder for Personalhuset i Kristiansand. Snuser du på ny jobb? Her får du gode råd om det også.

Hør episoden her

Ellen Katrine Nyhus Foto: Kristin Ellefsen

#49 – Folk vil heller snakke om sex, politikk og religion

Hvorfor er det så ubehagelig å snakke om hva vi har i lønn, og er det dumt eller klokt å være åpen om penger overfor venner, kolleger og barn? Sammen med professor Ellen Katrine Nyhus, professor ved Handelshøyskolen UiA, prøver vi å gi deg svar.

Hør episoden her

Anne Mette Sines Foto: Per Moseid

#48 Om smarte rotter, gift og et sidespor i karrieren

Under pandemien har rottene kommet fram fra undergrunnen. De skaper frykt, avsky og er en plage når de inntar boligfelt. Men de er også interessante og smarte skapninger som fascinerer Anne Mette Seines. Stikkord for episoden er rottekriger, gift og markedskrefter. Seines er historiker og doktorgradsstipendiat ved UiA. Det som begynte som et sidespor har ført henne til internasjonale konferanser der hun har holdt foredrag om rotter.

Hør episoden her

Nina Torjesen Foto: Monika Birkeland
Neda Blakstad Foto: Monika Birkeland
Marie Andås Foto: Monika Birkeland
Ingunn Kvivik Foto: Birgitte Klækken

#47 SPESIAL: Da det var tomt for havregryn, gikk alvoret opp for henne

Da datteren ringte og fortalte at det var tomt for havregryn i butikken, gikk korona-alvoret opp for Ingunn Kvivik, kommunens kommunikasjonssjef. Nina Torjesen i Knowit gledet seg til å komme på jobb etter permisjonen, men opplevde at ingenting stemte. For Neda Blakstad ble løsningen på et dilemma å ta seg en pause for å finne ut hva hun egentlig vil. Marie Andås motiveres av å gjøre en forskjell for barn og unge i sin jobb som fritidsleder. Vi utfordret fire kvinner til å fortelle om noe som har gjort inntrykk på dem i jobben. I denne spesialepisoden av Det ho sa! får du høre resultatet.

Hør episoden her

Torhild Bransdal Foto: Jacob J. Buchard

#46 Torhild Bransdal: – En må ikke bare holde kjeft og tenke at det går over

Hun ble latterliggjort og tilsidesatt. Så sa hun skikkelig fra. Hør Venneslas tidligere KrF-ordfører fortelle om maktkamper, familie, gudstro og livet med kreftsykdom.

Hør episoden her

Bransdal døde i september i fjor, 66 år gammel.

Ingvild Vistad Foto: Jacob J. Buchard
Bente Maltby Foto: Jacob J. Buchard

#45 Hvordan snakker vi om underlivet og hvorfor er det viktig å gå til gynekolog?

I denne episoden snakker vi opp underlivet. Møt gynekologene Bente Maltby og Ingvild Vistad fra Sørlandet sykehus. Vi tror det blir litt mindre skummelt å gå til gynekolog etter dette. Maltby og Vistad er spesialister i fødselshjelp og kvinnesykdommer, og jobber begge som seksjonsoverleger ved Kvinneklinikken i Kristiansand.

Hør episoden her

Hilde Sandvik-Olsen Foto: Jim Rune Bjorvand

#44 Fysioterapeut Hilde Sandvik-Olsen: Om stressmestring, hvile og hvorfor det er viktig å ha «bakkekontakt»

Skynder du deg selv om du egentlig har pause? Heiser du skuldrene og strammer kjevene når du har mye å gjøre? Stress og negative tanker har en tendens til å sette seg i kroppen. Første steg på veien er å bli bevisst på hva som skjer. I denne episoden får du tips du kan bruke både hjemme og på jobb. Sandvik-Olsen er kjent for instagramkontoen @fysiohilde og jobber til daglig innen psykiatrien.

Hør episoden her

Ida Grødum Foto: Kristin Ellefsen

#43 Ida Grødum: – De som knipser på servitøren havner nederst på lista

Hva skjer i restauranten når kokken mister et helt fat med fisk på gulvet? Og hvordan redder man situasjonen hvis man er uheldig og søler kaffe på gjestens kjole? Bli med på innsiden av restaurantbransjen og hør hvorfor Ida Grødum elsker yrket sitt. PS! Synes du det er vanskelig å vite hvor mye du skal tipse? Det og mye annet får du svar på her.

Hør episoden her

Gunvor Launes Foto: Jacob J. Buchard

#42 Psykiater Gunvor Launes: Sett av fast «kontortid» til de negative tankene

– Du skal snakke til tanken og si «hallo, der er du igjen, jeg gidder ikke snakke med deg i hele dag, for da blir jeg bare i sykt dårlig humør. Vi kan snakkes i kveld». Dette og flere gode råd får du i denne episoden. Gunvor Launes er ekspert på fobier, vil kvitte seg med ordet «sliten» og debuterte med standup som 57-åring. Hun letter også på sløret om hva som skjedde da hun sa opp som kommuneoverlege etter kun tre måneder.

Hør episoden her

Marie Olaussen Foto: Kjetil Samuelsen

#41 Marie Olaussen: Hvordan bli rik på et år

I denne episoden får du tips til sparing, investering og bedre økonomisk oversikt. Marie Olaussen gikk fra å ha null til full kontroll over økonomien. Lytt og lær.

Hør episoden her

Veronica B. Vallenes Foto: Kristin Ellefsen
Laura B. Vallenes Foto: Kjartan Bjelland

#40 Veronica B. Vallenes og Laura Christina B. Vallenes

Den ene fikk iscenesatt en trafikkulykke utenfor Sørlandet sykehus, for å få fram et viktig budskap. Den andre valgte med stor suksess å trosse de som sa at klesdesign ikke var en ordentlig jobb. Møt to kreative og målbevisste søstre, som har overrasket seg selv og andre med jobbene de har akkurat nå.

Hør episoden her

Alexandra Stølen Foto: Birgitte Klækken

#39 Alexandra Stølen: Jobben som mentor på Ikea fikk henne til å gråte

Kvinnen hun skal følge opp på Ikea har gjort sterkt inntrykk på Alexandra Stølen. Den tidligere modellen har et bankende hjerte for å inkludere mennesker og jobber nå med et prosjekt på Ikea som skal hjelpe flyktninger inn i arbeidslivet. Stølen ble ertet for hudfargen sin som barn, men nå bruker hun erfaringene som en styrke.

Hør episoden her

Loveleen Rihel Brenna Foto: Kristin Ellefsen

#38 Loveleen Rihel Brenna: Snakker aldri om «gutteklubben grei» eller «menn som pusher 50»

Hvis jeg skal lykkes med likestilling og mangfold må jeg inkludere alle. Da kan jeg ikke nedsnakke menn som sitter med makta, sier Loveleen Rihel Brenna. Hun har vunnet flere priser for arbeidet sitt, men blir aller gladest hvis en leder forteller at de nå leter aktivt etter kvinner og navn med annen bakgrunn i søknadsbunka.

Hør episoden her

Heidi Løland-Andersen Foto: Kristin Ellefsen

#37 Skribent Heidi Løland-Andersen: – Jeg kjenner meg ikke igjen i de klassiske gründerhistoriene

Denne episoden handler om å grue seg til å gå på jobb og alltid være redd for ikke å innfri. Heidi Løland-Andersen meldte seg hos Nav rett etter videregående og trodde ikke hun skulle fikse verken studier eller arbeidsliv. Nå driver hun egen bedrift og har erfart at man kan ha det bra på jobb og klare det som kan synes umulig.

Hør episoden her

Maren Reme Foto: Kristin Ellefsen

#36 Maren Reme om å finne og bruke sin lidenskap i sosiale medier

Investor og gründer Maren Reme har gjort business av å gjenkjenne kvinner med potensial og smarte ideer som kan bli god forretning på sosiale medier. Hun er også i kulissene til store influensere som Monica Nyhus (monicanyhus), Manuela Kjeilen (passionforbaking) og Sara Emilie Tandberg (saraaemiliee). Her forteller hun hvordan hun jobber og hva som driver henne.

Hør episoden her

Cathrine Vikebakk Stien Foto: Kristin Ellefsen

#35 Cathrine Stien: Frykter større forskjeller i det nye arbeidslivet

Hun er selverklært teknologi-nerd og bruker gjerne sin fortid som flyvertinne som «icebreaker». Fersk leder for it-klyngen Digin ser mye positivt ved det nye, digitale arbeidslivet, men hun er også redd for at fleksibiliteten kan skape større skiller og sette likestillingen på Sørlandet tilbake.

Hør episoden her

Ingrid Sædberg Birkenes Foto: Kristin Ellefsen

#34 Inger Sædberg Birkenes: Slik har hun klart seg i en knalltøff bransje i 45 år

Eiendomsmegler Inger Sædberg Birkenes kan mer enn å selge fine hus. Av og til må hun også megle i familier som skal selge. I en søskenflokk på seks, der fire er i samme bransje, har hun lært å ta ansvar og stå i krevende situasjoner, også når det stormer.

Hør episoden her

Ingrid Trønnes Mæhre Foto: Kristin Ellefsen

#33 Ingrid Trønnes Mæhre: Slik bruker hun magefølelsen når hun skal ta livsviktige beslutninger

Hva kreves for å være en god leder i politiet når avgjørelser med konsekvenser for liv og død må tas raskt? Og hvilken rolle spiller magefølelsen i slike situasjoner? Ingrid Trønnes Mæhre bruker både intuisjon og egne personlige erfaringer som sjef. Nå blir hun ny distriktsleder i Sivilforsvaret etter 33 år i politiet.

Hør episoden her

Ingvild Wetrhus Thorsvik Foto: Kjartan Bjelland

#32: Ingvild Wetrhus Thorsvik: Om å være ung advokat, feminist og snart stortingspolitiker

Hun blir provosert over at folk behandler henne annerledes når hun sier hva hun jobber med. 29-åringen, som er valgt inn for Venstre, tar det som en selvfølge at folk er feminister og er aldri nervøs, bortsett fra for hvordan det skal gå med klimaet.

Hør episoden her

Adriana Ruiz Foto: Kjartan Bjelland

#31 Adriana Ruiz, statsviter, black metal-fan og forkjemper for mangfold og likestilling

Under en konsert i Mexico forelsket Adriana Ruiz seg i en black metal-musiker fra Sørlandet. Kjærligheten førte henne til Kristiansand der hun fikk et tøft møte med arbeidslivet. Ruiz trålet Markens på jakt etter butikkjobb uten å lykkes, men fikk til slutt napp på Sørlandets Kunstmuseum. Det ble starten på et brennende engasjement for mangfold og mot diskriminering. I dag jobber hun på UiA som rådgiver i personal- og organisasjonsavdelingen.

Hør episoden her

Katrine Lunde Foto: Kjartan Bjelland

#30 Katrine Lunde, fersk mesterligavinner i håndball: Om å jobbe målretta, men likevel unne seg gode dager

Verdens beste keeper er steintøff på håndballbanen, men liker dårlig konflikter privat. I podkasten forteller Vipers-keeperen om hvorfor det er så viktig å kreve mye av andre, hun snakker om å ha en «av og på-knapp» og forteller om hva det å være åpen i en vanskelig situasjon lærte henne.

Hør episoden her

Emma Lunden Foto: Jacob J. Buchard

#29 BONUS: Gjesteprogramleder Zelia Moss får besøk av Emma Lunden, daglig leder og medgründer av Bærekraftsfestivalen

Zelia Moss prøver seg i programlederstolen og vi blir kjent med dagens gjest Emma Lunden. Emma er medgründer og daglig leder av Bærekraftsfestivalen. I løpet av 15 måneder med pandemi har Emma og teamet måtte omstille seg en rekke ganger. Hvordan er det å være ung, kvinnelig eventgründer under en pandemi? Hvordan tenker Emma om å stort sett møte menn i beslutningstakerroller og hvordan reagerer hun når mennene til stadighet henvender seg til hennes mannlige kollegaer, fremfor henne? Denne episoden er full av gode tips til dem som vil starte for seg selv, men også til alle som er etablert i arbeidslivet.

Hør episoden her

Tone Olsen Nor Foto: Kristin Ellefsen

#28 Tone Olsen Nor, daglig leder i Hopeful, om hvorfor det er så viktig å bli godt kjent med dem man leder

Tone Olsen Nor er evig optimist på de unges vegne. Hun er mer opptatt av framtida enn fortida, og fokuserer alltid på hva ungdommene faktisk er gode til.

Hør episoden her

Monica Nyhus Foto: Kristin Ellefsen

#26 Monica Nyhus: Om å være pionér i markedsføring og lykkes i sosiale medier

Hun ble overrasket da hun oppdaget hvor mye hun kunne tjene på det som startet som en hobby. Nå driver influenseren Monica Nyhus tre selskaper sammen med mannen, har 141.000 følgere på Instagram, deltar i realityserien Bloggerne på TV 2 - og hun er ikke redd for å ta debatten om å bruke barn i markedsføring.

Hør episoden her

Linn Kamilla Nesheim Foto: Kjartan Bjelland

#25 SPESIAL: Frisør med hengekøye

Linn Kamilla Nesheim (45) var livredd for mørket og gikk kun tur i oppmerka løyper. Nå sover hun ute i hengekøye minst en gang i måneden, uansett vær og gjerne alene. Et aktivt friluftsliv har gjort henne tøffere, gladere og 25 kilo lettere. Inspirasjonen fra naturen tar hun med seg på jobb og deler med kundene. I denne spesialepisoden av Det ho sa! handler det om fritid og hvorfor avkobling er så viktig.

Hør episoden her

Ina Kjøstvedt Foto: Jacob J. Buchard

#24 Ina Kjøstvedt: Om New York, Sjømannskirken og det å være toppleder i frivillighetsbransjen

Hvordan leder man når de ansatte består av 2500 frivillige? Kan et forretningsmøte starte med bønn eller bibelord? Ina Kjøstvedt har vært både vertskap i Sjømannskirken og eiendomsmegler før hun ble daglig leder for 51 gjenbruksbutikker i Det Norske Misjonsselskap (NMS).

Hør episoden her

Hanne Slyngstad-Hægeland Foto: Kristin Ellefsen

#23 Hanne Slyngstad-Hægeland: Fra syk og utbrent til gründer med grønne fingre

Dette er historien om hvordan det plutselig en dag sa helt stopp for Hanne Slyngstad-Hægeland. Med diagnosen utbrent måtte hun tenke nytt for å komme seg tilbake til arbeidslivet. Interessen for hageliv og alt som gror ble ikke bare god medisin, det ble også starten på et lite gründereventyr ved navn Hobbygartnerskolen.

Hør episoden her

Lene Fjeldskår og Live Ueland Foto: Kristin Ellefsen

#22 Jentan på Båly: Om livet som bestevenner og forretningspartnere

Live Ueland og Lene Fjeldskår har hatt bedrift sammen siden de var tidlig i 20-årene. Først drev de et gammelt vertshus, så overtok de et fiskeutsalg. Nå har de jobba sammen i 16 år og er mest kjent som Jentan på Båly. Dette er historien om hvordan kjærligheten til fisk ble til en pulserende bedrift som er viktig for hele lokalsamfunnet

Hør episoden her

Nina Mevold Foto: Jacob J. Buchard

#21 Sykehusdirektør Nina Mevold om å lede i krevende tider

Nina Mevold, administrerende direktør ved Sørlandet sykehus har lang erfaring som toppleder i helsesektoren. Hun har også undervist i ledelse i mange år. I denne episoden forteller hun om hvordan hun jobber med utvikling, kommunikasjon og kontinuerlig forbedring både på systemnivå og personlig. Mevold deler også tanker rundt den krevende situasjonen sykehuset har stått i den siste tiden med pandemi og feilbehandling av pasienter.

Hør episoden her

Kristin Øygarden Foto: Kjartan Bjelland

#20 Kristin Øygarden om det å prøve å få barn og frykten for å havne utenfor arbeidslivet

Da Kristin Øygarden skrev en kronikk om egne erfaringer rundt det å prøve å bli gravid samtidig som hun ville være en "flink" arbeidstaker, lot reaksjonene ikke vente på seg. – Vi må kvitte oss med skammen og ta innover oss at liv og arbeidsliv henger naturlig sammen, også når ting er vanskelige, mener Kristin Øygarden. Hun har jobbet med alt fra kultur til kommunikasjon og ledelse.

Hør episoden her

Heidi Tharaldsen Foto: Jacob J. Buchard

#19 Heidi Tharaldsen, leder i Agder fengsel: Om livet på jobb bak murene i Norges største fengsel

Heidi Tharaldsen ble som 28-åring Agder fengsels yngste leder. Hun jobber som fengselsførstebetjent i avdeling Evje med kvinnelige innsatte. I podkasten snakker hun om moderne kriminalomsorg, om forholdet til de innsatte og om hva som gjør jobben hennes meningsfull.

Hør episoden her

Siv Kristin Sællmann Foto: Kristin Ellefsen

#18 Siv Kristin Sællmann, journalist og NRK-profil: Om å bli fratatt tryggheten, takle medietrykk og om å reise seg igjen

Siv Kristin Sællmann tenker jobb 24 timer i døgnet. Hun elsker å være journalist, men livet i offentligheten har hatt sin pris. Her forteller hun om grove overtramp fra menn, hvordan hun håndterte det og hva hun har lært. I dag brenner hun for å trygge kvinner slik at flere tør ta ordet i media, og hun føler ansvar for å gi nyansatte en god start.

Hør episoden her

Margit Dale Foto: Jacob J. Buchard

#17 Margit Dale: Om å gjøre slekstgården i Setesdal om til en moderne merkevare

Med utgangspunkt i bestemorens gamle oppskrifter har Margit Dale skapt ny aktivitet hjemme på gården i Valle i Setesdal. I denne episoden forteller hun hvordan hun lykkes både som kokebokforfatter, matblogger og programleder.

Hør episoden her

Benedicte Severinsen Foto: Birgitte Klækken

#16 Benedicte Severinsen, kommuneoverlege i Bykle og Valle: Om frivillighet, gjennomslagskraft og om å flytte til fjells

Benedicte Severinsen flytta til Hovden, sa opp lederjobben ved Akuttmottaket på Sørlandet Sykehus og ble ny kommuneoverlege i Bykle og Valle. Hun liker å være et ja-menneske og mener man kommer langt med gode relasjoner i jobbsammenheng.

Severinsen er sterkt engasjert i arbeid for overgrepsutsatte kvinner og driver i tillegg en hjelpeorganisasjon som hun startet etter en ferietur til Den dominikanske republikk.

Hør episoden her

Maria Abrahamsen Foto: Aftenposten

#15 Maria Abrahamsen Østhassel om å være psykolog på TikTok og Instagram

I mars 2020 var hun nyansatt kommunepsykolog i Farsund. I dag driver hun to selskaper, skriver bok, holder foredrag og gir råd i sosiale medier til ungdom og voksne om psykisk helse.

Hør episoden her

Raluca Moldovan Foto: Birgitte Klækken

#14 Raluca Moldovan om vaskefilosofi, det å være ny i Norge og om suksessen på instagram

Raluca Moldovan er renholdsleder på Kilden Teater og Konserthus i Kristiansand, kommer fra Romania og har nesten 45.000 følgere på instagram. I denne episoden forteller hun hvordan hun greide å snu vasking fra å være et kjedelig ork til å bli en spennende mulighet. Nå er hun stolt av yrket sitt, har gitt ut bok og deler gjerne både kunnskap og inspirasjon med andre.

Hør episoden her

Siri og Katja Lehland Foto: Kjartan Bjelland

#13 Katja og Siri Lehland om mestringsfølelse, prioriteringer, det å reise mye i jobben og om å være født i feil kropp

I denne episoden har vi besøk av mor og datter, begge med internasjonale karrierer. Katja Lehland har en topplederjobb som HR-direktør i Elkem globalt. Datteren Siri Lehland reiser verden rundt som modell, og er i tillegg influencer. De henter inspirasjon hos hverandre og deler gjerne sine erfaringer.

Hint: Alt har sin pris, men det er verdt det!

Hør episoden her

Siri Lande Foto: Birgitte Klækken

#12 Siri Lande: Om mangfold, magefølelse, business og Bygland

Siri Lande var bare ei lita jente da hun skjønte at hun skilte seg ut. Bakgrunnen har blitt hennes styrke i karrieren. Hun har vært direktør i Danske Bank, vært konsulent for en rekke bedrifter, har flere styreverv og er en av gründerne bak Ose Water. Lande brenner for mangfold og mener det er essensielt hvis man skal lykkes både lokalt og internasjonalt.

Hør episoden her

Anne Klepsland Simonsen Foto: Jacob J. Buchard

#11 Anne Klepsland Simonsen, rådgiver i NHO: Om lobbyvirksomhet, motivasjon og frihet

Anne Klepsland Simonsen er siviløkonom og jobber som rådgiver i NHO. I denne episoden snakker hun om hvordan hun hjelper bedrifter med alt fra politisk påvirkning til kommunikasjon og merkevarebygging. Hun brenner for å få unge på banen, både i utdannelse og i næringslivet. Hint: Smalltalk kan utrette store ting.

Hør episoden her

Camilla Dunsæd Foto: Kristin Ellefsen

#10 Camilla Dunsæd, kommunedirektør: om å samle troppene, beholde roen og stole på egne beslutninger

Kan det være gøy å være toppleder i en kommune, og kan det faktisk komme noe godt ut av en pandemi? I denne episoden møter du sjefen for byens største arbeidsplass til en prat om alt fra styreverv til strikking, mediehåndtering, likestilling og ledelse.

Hør episoden her

Vibeke Holm Ruud Foto: Kjartan Bjelland

#9 Vibeke Holm Ruud, daglig leder Aquarama: om nettverk, jobbytte og framsnakking av Sørlandet

Vibeke Holm Ruud elsker å jobbe med mennesker. Med det som rød tråd, har hun vært innom alt fra lederjobb i SiA, til Flytoget og flere stillinger innen HR. Hun brenner for å gi unge et positivt møte med arbeidslivet og for å bygge åpne nettverk.

Hint: Sørlandet er mer enn sol og sommer.

Hør episoden her

Kristin Dale Foto: Kjartan Bjelland

#8 Tema: Tilbake på hjemmekontoret

Kan du slå av kamera mens sjefen prater, og er det viktig hvordan du kler deg? Er det greit å gå en tur med bikkja i arbeidstiden, og hva kan du forvente av utstyr fra bedriften?

Vi har snakket med Kristin Dale, konserndirektør for mennesker og kommunikasjon i Agder Energi og med it-sjef Miriam Csango.

Hør episoden her

Monica Transeth Foto: Kjartan Bjelland

#7 Monica Transeth, fastlege: Om å være sykemeldt og satse på ny jobb i voksen alder

Fastlege Monica Transeth har opplevd å stå utenfor arbeidslivet i lange perioder, før hun omskolerte seg og begynte på medisinstudier 36 år gammel. I denne episoden snakker hun om hvor viktig det er å ha en jobb å gå til, om hvorfor man bør følge drømmene sine og om å våge å gi litt mer f... Hint: Hadde det ikke vært for ei spesiell bok, er det ikke sikkert hun hadde vært der hun er i dag.

Hør episoden her

Katrine Lia Foto: Kjartan Bjelland

#6 Katrine Lia, sjefredaktør: Om å være toppleder i mediebransjen

Katrine Lia er ny sjefredaktør i Agderposten og har mange års erfaring fra mediebransjen. I denne episoden snakker hun om å være engstelig for alt hun ikke kan, om å lede journalister og om hvorfor man ikke skal la seg stoppe av frykten for å gjøre feil. Hun røper også hva som skulle til for at hun takket ja til tungt lederansvar da hun var gravid med sitt tredje barn. Hint: Det er ikke alltid man skal ta nei for et nei.

Hør episoden her

Jannike Arnesen Foto: Birgitte Klækken

#5 Jannike Arnesen, sykepleier: Om faglig stolthet, liv, død og detektivarbeid

Jannike Arnesen (28) sier hun er sykepleier "forever” men bytter gjerne arbeidsplass når sjansen byr seg. Hun har jobbet både på Grønland, på Lindrende enhet ved Sørlandet Sykehus og som valgkampsjef. Akkurat nå er hun koronasykepleier. Hint: Det statsminister Erna Solberg sa!

Hør episoden her

Miriam Csango Foto: Kjartan Bjelland

#4 Miriam Csango Yaacov: Om moderne lederskap, rekruttering og life hacks

Miriam Csango Yaacov er leder for Digital Workplace region Sør i det internasjonale It-selskapet Atea. I denne episoden forteller hun hva som egentlig skjedde etter at hun ble kåret til Årets kvinnelige leder på Sørlandet i 2015.

Hun har prøvd lederlivet både i privat og offentlig sektor - og er ikke i tvil om hvor hun hører hjemme. Hvis du har sansen for såkalte life hacks bør du forresten høre nøye etter. Hint: Miriam Csango Yaacov er av den strukturerte typen

Hør episoden her

Randi Tobiassen Foto: Birgitte Klækken

#3 Randi Tobiassen, barneskolelærer: Om koronatiden, krav fra foreldre og gleden ved å være “lærer på gulvet”

Randi Tobiassen er lærer i barneskolen og beskrives som spontan, morsom og veldig engasjert. Hun er åpen om både gleder og utfordringer i en jobb som alle mener noe om. Randi forteller om hvorfor mange lærere opplever å være “i knestående” etter at koronapandemien traff Norge og hva hun selv har gjort for å takle den nye hverdagen. I denne episoden får du et ærlig innblikk i lærerjobben. Hint: Foreldre kan føle seg truffet.

Hør episoden her

Nina Moland Andersen Foto: Jacob J. Buchard

#2 Nina Moland Andersen, erfaren leder i Color Line: Om å stå støtt i stormen

Nina Moland Andersen, salgs- og markedssjef i Color Line, måtte permittere ansatte og seg selv da koronaen rammet Norge. I denne episoden deler hun raust av egne erfaringer. Hun forteller blant annet om balansen mellom jobb og familieliv og om verdien av å ha gode rådgivere i nettverket. Nina er opptatt av likestilling. Hint: Ikke alle jublet da hun fikk sin første lederjobb.

Hør episoden her

Lotte Fredriksen Foto: Jacob J. Buchard

#1 Lotte Fredriksen: Om å få stort ansvar som ung, være uredd og ikke se seg tilbake

Lotte Fredriksen er 34 år, hotelldirektør og medeier av Mandal Hotel. I denne episoden forteller hun blant annet om da hun fikk ti minutter til å overbevise en investor om å gå inn med millioner i prosjektet Lotte drømte om. Hint: Hun klarte det!

Hør episoden her