KRISTIANSAND: – Livet er litt mer komplisert fordi vi er kvinner, selv i Norge. Det sier Robertha Höglund som er gjest i Fædrelandsvennens podkast Det ho sa!

Höglund, som er utdannet ingeniør og kommer fra Mexico, mener det er noen trekk som er spesielt smarte å gjøre dersom man ønsker seg en lederjobb. Et av tipsene hennes er å skaffe seg en såkalt sponsor.

– Mens en mentor mer er en sparringspartner, er en sponsor en som tar deg litt mer alvorlig. Det er en som sier «jeg tror på denne personen» og som heier på deg og bidrar til at du kan gå videre i karrieren, forklarer hun i podkasten.

– Jeg er en sterk kvinne, men jeg er sårbar.

– I Mexico jobber vi knallhardt. Man må bevise hva man kan og ikke klage, sier Robertha Höglund i Det ho sa! Foto: Damares Stenbakk

Höglund oppfordrer også til å våge å vise sårbarhet. Hun mener det ligger en styrke i det, men at ikke alle vil tåle det.

– Jeg er en sterk kvinne, men jeg er sårbar. Vi mennesker er en «hel pakke», det må vi tillate oss å være også på jobben, fastslår hun.

  • Hør podkasten under, eller søk den opp der du lytter til podkast:

– Verden hadde vært et bedre sted med mindre konflikter dersom vi hadde hatt en jevnere maktfordeling mellom menn og kvinner, mener Robertha Höglund. Foto: Damares Stenbakk

I podkasten forteller hun hvordan hun jobber aktivt for å hjelpe andre med sine karrierer, og spesielt kvinner. Hun mener man må være åpen både for å gi og motta hjelp.

– Du må be om hjelp, det vet de som har nådd toppen!

Robertha Höglund. Foto: Damares Stenbakk

Robertha Höglund flyttet til Norge og Kristiansand da hun fikk jobb på Elkem som direktør for intellectual property. Hun er blant annet rangert som en av verdens 300 ledende strateger innen sitt fagfelt.

– Byen er veldig fin, men det har vært vanskelig å komme inn i samfunnet. Denne delen av Norge er veldig stengt. Mange har vært venner med de samme siden grunnskolen og de trenger ikke legge ned innsats i å bli kjent med folk. Heldigvis har jeg fått gode relasjoner gjennom jobb, forteller hun videre.

– Hver dag er en gave!

Hun har merket seg en del forskjeller mellom kulturen i Norge og i Mexico.

– Vi er nok mer sånn at livet er en fest. Vi viser mer følelser og er opptatt av å feire alle dager!

Få med eg flere av hennes karrieretips og karriere-historie ved å lytte til podkasten Det ho sa! Det er gratis og det ligger lenke lengre oppe i saken.