Når arbeidsgiver på slutten av jobbintervjuet spør om du har flere spørsmål, er det én ting du ikke bør svare

Ny jobb i 2020? Jobbeksperten sier det er visse ting du bør være obs på.

Publisert:

Ukens innsender har funnet drømmejobben og er innkalt til intervju. Vær oppmerksom på at du selv bør stille spørsmål, forklarer jobbeksperten. Foto: Shutterstock

 • Elise Rønnevig Andersen

Våre jobbeksperter svarer på spørsmål om karriere, jobb og ledelse. Still dine spørsmål til jobbekspertene ved å klikke deg inn på en av dem nederst i denne saken eller sende til elise.ronnevig.andersen@schibsted.no. Merk emnefeltet med «Jobbeksperten».


Spørsmål: Jeg har endelig funnet drømmejobben og er innkalt til intervju. Men jeg er så redd for ikke å lykkes. Jeg har nesten aldri vært på intervju før, og vet at jeg blir veldig nervøs selv om jeg er sikker på at jeg kan lykkes godt i jobben. Har du noen tips til meg?

Hilsen nervøs jente på 28 år

Karriereveileder Mette Manus. Foto: Jan T. Espedal

Jobbeksperten:

Gratulerer med at du er innkalt til intervju. Du har tydeligvis skrevet en god CV og søknad og er gjennom første nåløye. Det finnes utallige tips du kan lese på nettet, men her har jeg oppsummert noen av de viktigste:

1. Vær godt forberedt

Les gjerne årsrapporten, og finn ut hva de produserer eller hvilke oppgaver de har. Hvilke verdier er viktig for dem? Hvor store er de? Hva slags type mennesker jobber der? Hvordan er deres historie, og hvordan ser fremtiden ut. Bruk kontakter, medier og internett.

Kle deg etter forholdene og i samsvar med kleskoden i selskapet, men kle deg i noe du trives i. Det er bedre å være for pent kledd enn motsatt. Ikke gjør at fokuset faller på klærne og ikke på deg som person.

Øyekontakt, et fast håndtrykk og en god holdning er helt avgjørende for å gjøre et godt inntrykk.

 • Vi har startet karrierepodkast. Hør siste episode her:

2. Ta kontroll over situasjonen

Målet med møtet er å gi et så godt bilde av deg selv som mulig. Rett før du går inn er det lurt å tenke på en situasjon hvor du var helt på topp, en fantastisk opplevelse eller rett og slett at du gjør arbeidsgiveren en tjeneste ved å søke jobben. Husk at du er innkalt til intervju, og da er de interessert i deg.

Ikke bli så ivrig at du snakker for mye.

3. Vis interesse og entusiasme

Lytt til intervjuerne, og vis at du er interessert i det de snakker om. Bygg videre på det de sier og nikk bekreftende. Kom gjerne med egne eksempler på at du har håndtert problemstillinger de nevner, men la intervjuerne styre samtalen. Hvis det er noe du ikke forstår, så be dem gjenta det.

By på deg selv og vær deg selv, men bli ikke privat. Selv om situasjonen er hyggelig, er det et jobbintervju. Unngå å bli altfor uformell.

4. Fang opp arbeidsgiverens behov og hvilke problemer de skal ha løst

Hva trenger de? Hva vil de at du skal utføre? Hva skal du gjøre for dem og hvordan? I noen jobber er de mest opptatt av at du kan faget godt, i andre er det mer service eller salgstalentet ditt de har behov for. Uansett jobb, du har neppe innsikt nok på dette stadiet til å legge ut om bedre løsninger, så prøv heller å analysere hva de faktisk trenger, så vil svarene dine treffe bedre.

5. Tilpass deg intervjuerens «modus»

Du har et fortrinn dersom du matcher stilen til den som intervjuer deg. Du kan risikere å møte intervjuere som har helt andre preferanser enn deg. Det kan virke masete å snakke mye og høyt dersom intervjueren er en lavmælt og rolig person som har fokus på detaljer. Igjen må du være deg selv, men vær den beste utgaven av deg selv.

Les også

Er du enig i alt sjefen sier? Da har du et problem, mener Knut Arild Hareide.

Spørsmål du selv bør stille

Har du noen spørsmål?

Ikke svar nei på dette spørsmålet. Lag heller en liste på flere gode spørsmål du kan ta med deg til intervjuet. La spørsmålene først og fremst sirkulere rundt din rolle i bedriften, ikke rundt hvilke goder du kan få.

Spørsmålene kan variere avhengig av hvem som intervjuer deg:

 • Treffer du en rekrutterer, kan du spørre om jobben og om hvilke arbeidsoppgaver og utfordringer den innebærer
 • Personalansvarlig kan fortelle mer om bedriften og «din avdeling»
 • Dersom du blir intervjuet av ledere, kan du spørre om bedriftens fremtidige prosjekter og om bransjen. Med riktige spørsmål kan du her briljere litt med din bransjekunnskap.

Vis interesse for bedriften, og vis at du har forberedt deg godt. Unngå å ta opp spørsmål som lønn, goder og ferietid, det kan virke uheldig. Dersom du ikke har noen spørsmål, så svar at det du lurte på, har du fått svar på i løpet av intervjuet. Dermed opplever også intervjuer at han eller hun har gjort en god jobb.

Jeg ønsker deg lykke til med intervjuet!

Med vennlig hilsen

Mette Manus

 • Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-side for Karriere.
Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
 1. Jobbekspertene
 2. Jobb og karriere
 3. Karriere
 4. Webview
 5. Intervju