KRISTIASAND: – Jeg er et slags «kinderegg» for næringslivet. Jeg er kvinne, adoptert og kommer fra distrikts-Norge, sier Siri Lande i podkasten Det ho sa!

I lek mellom butikkhyllene i foreldrenes landhandel på Grendi i Bygland på 70-tallet, skjønte hun raskt to ting: Det ene var at hun elsket å drive business, det andre var at det å være litt annerledes kunne være en fordel.

– Du vet, på den tiden var det ingen innvandrere eller andre med annerledes hudfarge i Setesdal, så jeg ble alltid lagt merke til. Med det var ikke noe negativt, heller tvert imot. Jeg måtte tidlig lære å stå for noe. Jeg har dessuten alltid vært stolt av bakgrunnen min, både den i Bygland og den i Sør-Korea. I voksen alder har jeg også vært tilbake og sett den enorme utviklingen landet jeg ble født i har vært gjennom!

foto
– Jeg har alltid vært stolt av bakgrunnen min, både den i Bygland og den i Sør-Korea, forteller gründer Siri Lande. Foto: Birgitte Klækken

Mangfold

Siri Lande brenner for at flere skal se verdien av mangfold.

– Hvis du skal lykkes med en bedrift i dag nytter det ikke å ha hvite menn som pusher 60 i alle ledd. Vi er nødt til å ha både unge, kvinner og folk med ulik kulturell bakgrunn med på laget. Alle rapporter understøtter at selskaper som lykkes med dette leverer bedre resultater enn tilsvarende som ikke har det, fortsetter Lande.

Selv har hun lykkes i ganske mye. Hun har blant annet vært direktør for flere områder i Danske Bank, hun driver eget konsulentselskap og hun er en av gründerne bak Ose Water. Lande har også en rekke styreverv, blant annet i Setesdal som hun alltid vender tilbake til.

– Jeg trives med stort ansvar og med å jobbe selvstendig. Noen trives med salg, andre passer best backoffice. Men vi trenger alle menneskene i verdikjeden, sier hun videre i podkasten (se lenke under). Her deler hun både sin historie og en rekke tips til deg som er interessert i arbeidsliv og karriere.

Du finner episoden med Siri Lande der du lytter til podkast, som Spotify og Apple.

Se flere reportasjer og podkaster om jobblivet i lenkene under eller via facebooksiden til Det ho sa!: