Husk at hver og en av dere har noe helt unikt og verdifullt som bare er ditt, som bare er deg. Og så er det ikke noe sykt eller unormalt å ha det vondt i perioder, å være lei seg og føle at man ikke strekker til. Sånn er det for oss alle – gjennom hele livet.

Verden rundt oss er mer urolig enn på lenge. To år med pandemi, krig i Europa, økte priser og strømkrise kjennes hos både bedrifter og folk flest. Usikkerheten og bekymringene treffer de unge særlig hardt.

Syv av ti sørlendinger i aldersgruppen 15 – 25 år er redde for at alt som skjer skal slå inn på deres fremtidsutsikter og påvirke forhold som jobb, bolig og familie. Det kommer frem i en undersøkelse blant unge som Opinion har gjort for NHO. Unge mennesker søker i større grad trygghet enn tidligere.

Fellesskap

Vi må være forberedt på urolige tider også i år. Og derfor er det spesielt viktig å finne fellesskap og holde sammen. Samtidig må vi se etter mulighetene. Dette er ikke første gang verden og Norge rammes av kriser. Og her på Sørlandet har vi sjelden hatt så mye positivitet som nå tross økte kostnader og uro. Regionen står foran store industriutviklingsmuligheter innen offshore vindkraft, batteri, biozin, hydrogen og ammoniakk som vil skape nye jobber og sikre velferden.

Året 2023 byr på 365 nye dager. Og min påstand er at vi alle kan gjøre vårt for at året blir så bra som mulig. I urolige tider er det om mulig enda viktigere at vi stiller opp for hverandre. Vi må se utover vår egen nesetipp og «bjuda på» ved å fortelle ting som de er.

Anne Klepsland Simonsen jobber til daglig med kompetansespørsmål i NHO Agder og har tett kontakt med regionens næringsliv. Liker å lese stillingsannonser og har over gjennomsnittet interesse av å følge med på arbeidsmarkedet. 41 år, gift og mamma til to. Hver femte uke skriver hun i Fædrelandsvennen. Foto: Kjartan Bjelland / Fædrelandsvennen

Bak fasaden

Ungdommene melder at de er mettet på det «perfekte» innholdet i sosiale medier. De vil se mer av hva som skjuler seg bak fasaden og de forventer mer ufiltrert innhold fra de rundt dem, ifølge undersøkelsen Ung2023 fra Opinion. Dette forklarer hvorfor appen BeReal er blitt blant de mest populære sosiale medieplattformene på kort tid.

På et tilfeldig tidspunkt på dagen varsler appen deg om å ta et bilde. Du har ingen redigeringsmuligheter. Og ved å dele dagens bilde får du innblikk i ulike øyeblikk av livene til de rundt deg.

Livet er mer enn korte øyeblikksbilder i sosiale medier.

Å bruke mindre tid på skjerm og mobilen er garantert nyttårsforsett hos flere av oss, så jeg formaner ikke til å laste ned BeReal-appen. Men jeg formaner oss alle til å pakke ting mindre inn. Livet er mer enn korte øyeblikksbilder i sosiale medier. Det kan vi også i større grad dele med kollegaer, naboer, venner og bekjente. Og jeg vet at gevinsten med å fortelle ting som de er, er stor. Åpenhet gir større forståelse, støtte og hjelp fra de rundt deg – på arbeidsplassen, i vennekretsen og andre nettverk du er del av.

Ingen av de neste 365 dagene blir like verken på jobb eller privaten. Noen av dagene blir bedre enn andre. Og noen av dagene kan by på solide nedturer som kan være vanskelig å håndtere. Det kalles livet. Og livet leves best når vi bryr oss om hverandre.

Året 2023 mener jeg blir best mulig dersom vi alle følger Kong Harald råd: Løft blikket og spør: Hva kan jeg gjøre for deg?