Nå har «alle» plantedilla: Adele skaffet seg 30 planter under korona

Unge sørlendinger har blitt hekta på planter i koronatida. Dette bør du vite hvis du også er bitt av basillen.

Publisert:
  • Anne Sofie Mevold Tysland
  • Damares Stenbakk

KRISTIANSAND: Instagram bugner over av plantetips og inspirerende bilder av flotte, grønne vekster i alle fasonger. I løpet av de siste månedene har flere sørlendinger kastet seg på trenden.

– Jeg har ikke vært så god med planter før, men når man går så mye hjemme har man tid til å lære seg mer om hvordan de skal tas vare på, sier Adele Grosås (26).

Å stelle grønne planter ble en ny hobby for Kristiansandsjenta da hun hadde hjemmekontor i koronatida.

– Jeg har ikke satt meg så veldig inn i det før nå, men heldigvis er de fleste grønne husplanter lette å vedlikeholde, sier hun.

Monsteraplanten har fått hedersplassen på stuebordet til Grosås. Foto: Damares Stenbakk

Plantelykke i hjemmet

Nå har hun over 30 grønne venner som trives godt i den nyoppussede leiligheten på Lund. Favoritten hennes er den trendy Monstera-planten, som kjennetegnes ved store, blanke blader med hull i.

– Det er så gøy når man kan ta stiklinger, plante dem om og få flere. Det er også veldig gøy å se at plantene vokser og at de har det fint. Det skaper mer liv i hjemmet, forteller hun.

Mye av kunnskapen har hun fått ved å spørre om gode tips og anbefalinger på ulike blomsterbutikker, lese Plantemagasinet og hente inspirasjon fra plantekontoer på Instagram.

Plantasjen på Lund ser en økning i salget av grønne inneplanter: – Det har blitt en slags interiørtrend, som sikkert er mye takket være influencere på Instagram, sier daglig leder, Anne Sofie Eriksen. Foto: Damares Stenbakk

– Jeg synes det er veldig gøy å lære og se at andre får det til, sier Grosås som forteller at hun en dag drømmer om å kjøpe et drivhus hvor hun kan dyrke egen mat.

Se tipsene til hvordan du får plantene dine til å leve hele året lenger ned i saken.

Eksempler på andre populære planter som er lette å vedlikeholde er Kinesisk pengeplante, Svigersmors tunge, Kaktus, Yuccapalme, Smaragdpalme og Fiolinfiken. Foto: Kristin Ellefsen

Økt plantesalg under korona

– Vi ser absolutt at planter har blitt en stor interesse for mange unge. Mange av våre nye kunder er mellom 18 og 30 år, sier Anne Sofie Eriksen, daglig leder ved Plantasjen på Lund.

Hun forteller om et økt plantesalg i løpet av våren, hvor det har vært vanskelig å få inn nok varer. Spesielt når det kommer til uteplanter og dyrking.

– Vi ser at dyrking har blitt veldig populært blant gutter i tjueårene. Det var kanskje litt mer tabu før, og gutter skulle liksom ikke holde på med sånt, men det har snudd, sier Eriksen.

En av dem er Espen Sundstøl Trædal (28) fra Kristiansand som er lidenskapelig opptatt av planter og dyrking.

Espen Sundstøl Trædal publiserte sitt første innlegg på plantekontoen sin i koronatida og har nå nesten 4000 følgere på Instagram. Foto: Kristin Ellefsen

Lidenskap for å dyrke egen mat

Trædal går under navnet «Jungelespen» på Instagram, hvor han siden mars har lært følgerne sine om hvordan man lykkes med tropiske frukter, planter og grønnsaker innendørs.

Den lidenskapelige interessen for planter og dyrking har han hatt helt siden han var åtte år, og målet med kontoen er å inspirere andre til å dyrke grønnsaker og frukt selv.

Oppfordringen om å starte Instagramkontoen «Jungelespen» fikk Trædal fra kusine Belinda Jakobsen som selv er en velrenommert plante-influencer. Foto: Kristin Ellefsen

– Da jeg var liten viste bestemor meg hvordan frukt og grønnsaker ble til, så har det inspirert meg til å holde på videre, sier han.

Nå dyrker han blant annet paprika, tomat, jordbær og salater inne. Ute har han alt fra urter, agurk, sukkererter, melon, lime, epler og pærer til druer.

– Alt av bekymringer faller litt vekk. Jeg tenker klarere, slapper av og får tida til å gå, forteller Trædal om hobbyen han driver med på daglig basis.

Espen Sundstøl Trædal (28) får daglig spørsmål på Instagram om hvordan han tar vare på plantene sine og hvordan han dyrker mat selv. Foto: Kristin Ellefsen

– Dyrk i vinduskarmen

Trædal mener det er flere positive sider med å dyrke selv, ettersom maten både er økologisk og kortreist.

– Du vet hvor maten kommer fra, at den ikke er full av sprøytemidler eller har reist langt. I tillegg kan man spare penger, siden grønnsaker i butikken er veldig dyrt, forteller han og eksemplifiserer:

– En crispsalat koster rundt 35 kroner i butikken, men man kan få mellom 500 og 1000 økologiske frø til 20 kroner.

Selvdyrkede tomater i innendørs drivhuset. Foto: Kristin Ellefsen

Selv om Trædal har investert i mye utstyr, både til drivhus ute og inne, og til den store hagen sin, er han opptatt av at det ikke nødvendigvis er forutsetninger for å kunne dyrke selv.

– De fleste tenker at man må ha en hage eller et stort uteområde for å kunne dyrke sin egen mat. Man kan faktisk dyrke sin egen mat på balkongen eller i vinduskarmen inne, så lenge det er nok lys, sier han.

Han anbefaler å begynne med noe enkelt som plukksalat eller urter som basilikum, koriander og mynte. Dvergtomat, gulrot og jordbær kan også fint kan dyrkes inne i vinduskarmen eller på balkongen, forteller han.

– Jeg vil også anbefale de som har plass til det å kjøpe en pallekarm. Begynn å dyrke tidlig på året, i februar eller mars i vinduskarmen, og sett ut i mai, sier han.

Egendyrket limetre i hagen. Foto: Kristin Ellefsen

Trædal dyrker flere tropiske frukter innendørs. Her viser han bananplanten som krever mye lys for å vokse. Foto: Kristin Ellefsen

Unngå typiske plantefeil

– Når jeg steller med plantene og får dem til å trives, gir de meg noe også. Det er fint å følge med på at de vokser, blomstrer og utvikler seg. Det er veldig fasinerende å se på.

Med omkring 70 inneplanter i hus, har Trædal mye kunnskap om hvordan man tar godt vare på grønne planter.

– Hva er typiske feil folk gjør med plantene sine?

– Det de fleste gjør feil er at de vanner eller gjødsler for mye og plasserer planten et sted i huset som har for lite lys. Jeg bruker ikke kunstgjødsel, men heller bare naturlige ting som hønsegjødsel i pellets, sier han.

Til de som ikke enda har grønne fingre, anbefaler han å kjøpe en Gullranke eller Sølvranke, som tåler både tørke, litt overvanning og en del mørke.

– Det skal mye til for å drepe og de tåler en del juling. Det er også en perfekt førstegangsplante, forteller han.

  1. Trædal anbefaler at nybegynnere skaffer seg en Gullranke eller en Sølvranke. Foto: Kristin Ellefsen

  2. Kjøttetende planter kan være forebyggende mot det mange kaller for bananfluer, men som i virkeligheten ofte er hærmygg. Foto: Kristin Ellefsen

Et utvalg av planter fra den store samlingen som skal være gode for inneklimaet. Foto: Kristin Ellefsen

Publisert:

Les også

  1. Innredet villaen på Gimlekollen etter plantenes behov

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Planter
  2. Kristiansand
  3. Interiør
  4. Økologisk mat
  5. Frukt og grønt