Sjamporeklamene lover håret ditt gull og grønne skoger. Det vil si, mineraler, vitaminer, eteriske oljer og eksotiske vidundermidler.

Vi har tatt reklamen på alvor — i denne testen avdekker vi hva du faktisk smører hår og hodebunn inn med.

Du får vite hva de betyr, de rare, ofte uforståelige ordene som er skrevet med liten skrift i innholdsfortegnelsen.

SE TESTEN I BUNNEN AV SAKEN

Grisetang og avføringsmiddel

Ascophyllum nodosum er for eksempel grisetang fra havet, som florerer langs hele norskekysten.

«Castorolje» er et penere ord på avføringsmiddelet lakserolje, «Laminaria saccharina» er Norges vanligste tare, og «Mentha Piperita» er ordinær peppermynte.

Vår rangering baserer seg på en kjemisk vurdering av ingredienslisten. Vi kan ikke si hvordan sjampoen fungerer i praksis. Men vi forteller deg hva sjampoen inneholder, og hvordan to eksperter uten bindinger til bransjen vurderer produktene.

De 21 sjampoene i testen er vurdert av Einar Uggerud, kjemiprofessor ved Universitetet i Oslo, og Jon Langeland, hudlege. De har tatt for seg sjampoenes kjemiske sammensetning og forekomsten av pleiende stoffer.

Eksotiske assosiasjoner

Sjampoprodusentenes ingredienslister er gjerne en blanding av latin, apotekerspråk og engelsk. På vanlig norsk kan ingrediensene være for eksempel:

«grisetang, kaviar, lakserolje, gjærekstrakt, karamell, banan, rust og kråkesølv».

Alt dette er ingredienser i sjampoene vi har testet.

— Produsentene bruker fine navn på plantene som gir assosiasjoner til eksotiske strøk i sydhavet. Jeg tror de tenker at det får produktet til å virke litt mer spennende. Det handler mye om å henvende seg til den mer forfengelige delen av oss, sier kjemiprofessor ved Universitetet i Oslo, Einar Uggerud.

Sminket språk

Ifølge Uggerud fungerer hele kosmetikkbransjen fungerer på denne måten. Særlig fremtredende er språkbruken i de mer avanserte sjampoene du kjøper hos frisøren.

— I stedet for å skrive at produktet inneholder ordinær Aloe Vera, benyttes «Aloe Barbadensis», som muligens har en mer eksklusiv og eksotisk klang.

Håret og hodebunnens reaksjon på en sjampo er individuell, og det er derfor vanskelig å vurdere sjampoer ut fra hvordan den virker for testpersoner.

Håret vil ha fukt og fett

Sjampoene som kommer best ut i denne testen inneholder kjente oljer og ekstrakter som tilfører håret fukt og fett. To produkter får topplassering.

Den ene er Cris Tal Liste fra Kérastase – en enkel frisørsjampo som pleier håret og lukter veldig godt. Produktet inneholder ingen unødvendige stoffer.

Moist Repair fra KMS får også topplassering. Produktet inneholder mange, kjente, pleiende ingredienser, ingen allergener eller andre unødvendige stoffer.

- Har ingen effekt

Ekspertene utelukker at vitaminer og enzymer har effekt på håret eller hodebunnen. Sjampoer som inneholder ett eller flere av disse stoffene skårer dårlig i testen.

Flere produkter som lover styrke og pleie fra rot til spiss, inneholder knapt noen pleiestoffer med fukt og/eller fett.

uggerud-NTuL2i8ikc.jpg

I stedet finner vi hårfargepigmenter, rust, kråkesølv og perlepulver.Kjemikeren antar at produsenten tror stoffene kan bli sittende igjen på hårstrået og gi glans, men de gir ingen pleie.

— Å putte hårfarge i sjampo er ikke bra. Hva skal du med det? Skal det se lekkert ut? spør hudlege Jon Langeland.

Våre eksperter lar seg ikke imponere av verken for eksempel Sun Silk Vitamin Explosion eller Sun Silk Pearl Shine Infusion, som markedsføres med påstander om de tilfører håret vitaminer og mineraler.

Ekspertene mener det er helt usannsynlig at vitaminer skal klare å trenge seg inn i håret som er dødt vev. Også den «pleiende» sjampoen Bed Head som inneholder både fargestoffer og blekingsmiddel, kommer dårlig ut.

- Enzymer virker ikke i dødt vev

Caviar Replenishing Moisture Shampoo som inneholder beskyttende UV-filter møtes heller ikke med begeistring.

- Jeg må bare si at jeg trekker på skulderen. Jeg kjenner ikke til at noen type målinger som har vist effekt verken når det gjelder enzymer eller vitaminer. Enzymer lever inne i kroppen vår, og vil neppe ha noen effekt i dødt vev, forklarer Uggerud.

Sjampoer med vitaminer, enzymer, hårfargepigmenter, rust, kråkesølv eller perlepulver skårer derfor dårlig i denne testen.

Les om farlige stoffer i såpe og sjampo her.

Produkter som skårer dårlig i undersøkelsen inneholder mange stoffer som ikke er nødvendige for å fjerne fett og møkk fra hår og hodebunn. Sjampoer som inneholder stoffer som ikke bidrar til pleie av håret, kommer også dårlig ut.

Komplisert kjemi

Etter nitid arbeid med ingredienslisten til 21 sjampoer, konkluderer vi med at det kun er fantasien som setter grensen for hva som tilsettes en sjampo.

Flere av flaskene inneholder den litt ”eksklusive” arganoljen fra argantrær i Marokko. Likevel blir vi overrasket over omfanget av vanlige stoffer som ikke er spesielt kostbare.

Vanlige eksempler er peppermynte, rosmarin, camille, ingefær, grapefrukt, solsikkeolje og linolje. Eller ekstrakter og oljer fra kaviar, karamell, honning, alger og gjær.

Perlepulveret i Sunsilk Minerals Pearl Shine Infusion fra Lilleborg viser seg å være ekte ferksvannsperler fra kinesiske perlefarmer.

Ifølge wikipedia har dyrking av perlene blitt en stor kommersiell industri, og i 2005 produserte Kina 1500 tonn med perler.

Urter, blomster, krydder, oljer anvendes som pleiende stoffer. Stoffene skal gi håret glans, reparere og beskytte. Glycereth –2 Cocoate er for eksempel et vanlig innholdsstoff som skal gjøre håret glansfullt.

- Vil være innovative

Vår test viser at langt fra alle de pleiende stoffene i sjampoer er kjent for å ha god effekt på hår og hodebunn. Ekspertene tror produsentene ønsker å være innovative, og skille seg ut i mengden av produkter i markedet.

Etter hvert som innholdsstoffene «avsløres», blir vår kjemiker lattermild over alskens stoffer i sjampoene, men produktene gjør også inntrykk.

- Jeg er litt imponert over sjampoprodusentene. De har virkelig gjort et imponerende arbeid med å finne frem til blandinger som har et delikat utseende og konsistens, det er ikke tvil om det, sier Uggerud overbevisende.

Han forklarer at det er svært komplisert å lage en blanding med flere ingredienser. En del ingredienser trenger hjelpestoffer for å fungere sammen, og da bør du med andre ord ha god peiling på kjemi.

Naturlig er ikke alltid bra

Flere av sjampoprodusentene spiller på at ingrediensene er naturlige.

Den rendyrkede urtesjampoen Argan Oil Hydrating Shampoo fremstilles som den er uten konserveringsmidler, men her må man ikke la seg lure.

- Sjampoen inneholder flere urter som har høy forekomst av salisylsyre som er et kjent konserveringsmiddel. Produsenten spiller nok på at folk er opptatt av det som er naturlig, forklarer kjemikeren.

Hudlege, Jon Langeland understreker at mange av de naturlige stoffene i en sjampo kan være problematiske.

— Den menneskelige organismen og immunsystemet har best evne til å gjenkjenne og skape reaksjoner på kjemiske stoffer og proteiner som kommer fra det «naturlige» miljøet. Derfor kan et naturlig stoff som bivoks fra bier, lanolin(ullfett) fra sauer osv., lettere fremkalle allergier, enn «kjemiske» stoffer fra fossile kilder i petroleumsindustrien der proteinene er blitt borte. Eksempler er vaselin, glycerol og propylenglycol.

Her melder du fra om du får bivirkninger av sjampo eller annen kosmetikk.

Er du er plaget av kløe, eksem eller irritert hodebunn, bør du velge en sjampo med få innholdsstoffer, mener ekspertene.

HER ER TESTEN:

KMS Moist Repair Shampoo

Veil. pris: 215,00

TERNINGKAST 6

Les hele testen

Kérastase Cristalliste Bain Cristal

Veil. pris: 195,00

TERNINGKAST 6

Les hele testen

Morrocanoil Hydrating Shampoo

Veil. pris: 215,00

TERNINGKAST 5

Les hele testen

REF Moisture Shampoo Sulfate Free 543

Veil. pris: 185,00

TERNINGKAST 5

Les hele testen

Biosilk Silk Therapy Shampoo

Veil. pris: 109,00

TERNINGKAST 5

Les hele testen

L'Oréal Hair Expertise EverRiche Shampoo for dry, fine hair

Veil. pris: 89,50

TERNINGKAST 5

Les hele testen

Shu Uemura Prime Plenish Vitalizing Shampoo

Veil. pris: 385,00

TERNINGKAST 5

Les hele testen

Paul Mitchell Original Awapuhi Shampoo

Veil. pris: 215,00

TERNINGKAST 4

Les hele testen

First Price Shampoo til normalt hår

Veil. pris: 7,50

TERNINGKAST 4

Les hele testen

Joico Moisture Recovery Shampoo for dry hair

Veil. pris: 224,00

TERNINGKAST 4

Les hele testen

Define Weightless Shine Shampoo med silkeproteiner

Veil. pris: 59,00

TERNINGKAST 4

Les hele testen

Alterna Caviar Anti-Aging Replenishing Moisture Shampoo

Veil. pris: 385,00

TERNINGKAST 4

Les hele testen

Alexander Sprekenhaus Professional Argan Oil Hydrating Shampoo

Veil. pris: 289,00

TERNINGKAST 4

Les hele testen

The Body Shop Banana Shampoo

Veil. pris: 98,00

TERNINGKAST 3

Les hele testen

Sunsilk Minerals Pearl Shine Infusion

Veil. pris: 39,50

TERNINGKAST 3

Les hele testen

Just Glow Shampoo For Normal Hair

Veil. pris: 21,90

TERNINGKAST 3

Les hele testen

Aussie Miracle Moist Shampoo

Veil. pris: 94,00

TERNINGKAST 3

Les hele testen

Neutral Shampoo

Veil. pris: 39,00

TERNINGKAST 3

Les hele testen

Tigi Bed Head Urban Antidotes Recovery Shampoo

Veil. pris: 209,00

TERNINGKAST 2

Les hele testen

Franck Provost Expert Shine Professional Shampoo

Veil. pris: 89,00

TERNINGKAST 2

Les hele testen

Sunsilk Minerals Vitamin Explosion

Veil. pris: 39,50

TERNINGKAST 1

Les hele testen

---- Les også:

To leppestifter er klart best i test

En av ti ansiktsrenser fikk terningkast ti

Stor test av concealere

Denne sminketabben må du bare unngå

Testmetode— og utvalg

Sammen med en kjemiker og en hudlege har vi analysert ingredienslisten til 21 sjampoer. Sjekk nærmere forklaring av stoffene under.

Produktene er bedømt ut fra kjemisk sammensetning, pleiende stoffer og lukt. Kjemisk sammensetning teller 50 prosent, pleiende stoffer 40 prosent og lukt ti prosent. Her har vi lagt vekt på hva produsenten lover forbrukeren, og hva sjampoen faktisk inneholder.

Mange nødvendige og pleiende stoffer gir plusspoeng, og mange unødvendige stoffer uten dokumentert effekt, trekker ned. Det samme gjør forekomster av allergener eller sammensetninger av stoffer som gir økt fare for allergi.

Vi har definert pleiende stoffer som ingredienser som tilfører håret fett og/eller fuktighet. Rent kosmetiske stoffer, for eksempel kråkesølv, går ikke under pleiende stoff.

Testen er en kjemisk vurdering av ingredienslisten, og vi kan ikke si hvordan sjampoen fungerer i praksis. Men, vi forklarer hva sjampoen inneholder, og hvordan to eksperter uten bindinger til bransjen, vurderer produktene.

Det er enormt mange sjampoer på markedet - det er derfor mange som ikke er med i testen. Sjampoene her er for normalt til tørt hår. De er enten kjøpt hos frisør, dagligvare, apotek eller hos skjønnhet- og velværebutikker. Frisørsjampoene har vi enten valgt selv eller etter forslag fra frisørene.

Kjemisk analyse

Vi har delt inn stoffene slik:

1. Vaskemiddel og emulgator

Vaskemiddelet er hovedingrediens ved siden av vann - det fjerner fett og møkk fra hår og hodebunn. Natriumlaurylssulfat og natriumlauretsulfat (også kalt Sodium Lauryl Sulfate/Sodium Laureth Sulfate), er eksempler.

— Vaskemidlene er vanligvis laget av planteoljer, for eksempel oliven- eller kokosolje, og er billige komponenter, forklarer kjemiker Einar Uggerud.

En emulgator binder stoffer som normalt ikke er løselige sammen, som fett og vann. Du slipper å riste sjampoen, og den blir tykkere. Cocamidopropyl Betaine, fremstilt av kokosolje, og sodiumklorid (bordsalt), er typiske emulgatorer.

2. Antistatiske stoffer

Når du fjerner fettet fra håret, vil håret bli elektrisk. Sjampoen tilsettes derfor antistatiske stoffer som polykvaternium-44, som legger seg som en film utenpå hårstrået.

3. Konserveringsmidler

Sjampoen tilsettes ulike stoffer som gir holdbarhet, så den ikke blir full av bakterier eller mugg.

2-brom-2-nitropropan-1,3-diol er et eksempel. De omstridte parabenene er også et konserveringsmiddel - de finnes naturlig i blant annet tyttebær. Ved eventuell hårvask er sjampoen i kontakt med huden i svært kort tid. Helsefaren er derfor liten, ifølge norske helsemyndigheter.

Benzosyre og benzoat finnes også naturlig i tyttebær. Salicylsyre, fra piletreet, brukes også. Andre typiske og effektive konserveringsmidler er MI (metylisotiazolinon) og MCI . Disse stoffene kan gi allergiske hudreaksjoner for ømfintlige personer. EU og USA vurderer likevel at MI og MCI er trygt i de lave konsentrasjonene i sjampo.

4. Luktstoffer og andre stoffer

Det er bare en parfymefri sjampo i testen, Neutral. Det framgår sjelden hvilke parfymestoffer som er tilsatt. Personer med følsom hud bør være forsiktige med parfymert sjampo. Også eteriske oljer som limonen kan irritere sensibel hud.

Stoffer som ikke passer inn i de fire kategoriene, er samlet i en felleskategori under andre stoffer. Eksempler her er sitronsyre. Stoffet er tilsatt mange av sjampoene for å komme nær hudens egen pH. De fleste sjampoene inneholder dessuten EDTA, et syntetisk fremstilt stoff som binder metalljoner, som jern og kobber, slik at de ikke endrer fargen på håret hvis det er farget.

Artikkelen er skrevet av og publisert på Klikk.no.

Stoffene i sjampo