Et avkappet hode til en gammel Barbie-dukker henger og dingler i en tråd fra stuetaket til familien Gabrielsen på Nordstrand i Oslo.

— Vi prøver ikke å kjøpe så mye nytt når vi skal pynte til hallowen, men bruker heller fantasien og finner ting vi har fra før, sier Thea.

Mamma fra USA

Hele stuen deres er fylt med spindelvev, edderkopper og hodeskaller. De bruker flere uker på å planlegge halloween-feiringen.

— Mamma er fra USA, og der er halloween-feiringen veldig stort, sier Thea.

Da mamma Katie Coughlin flyttet til Norge for 15 år siden, var det få i Norge som feiret halloween.

— De siste årene er halloween blitt veldig populært også i Norge. I USA er halloween barnas dag. De får lov til å gjøremangetingsom vanligvis ikke er «lov». Halloween er en natt det er lov å slippe løs fantasien, spise godteri, kle seg ut, være litt vill og gal, og tulle medskummeltblod oggørr. Både barn og voksne gleder seg til Halloween fordi det er en «snill» og morsom feiring for alle, selv om temaet er skrekk og gru, sier hun.

Les også: - Mange barn går med klump i magen i disse Halloween-dager

afp000788878-Wq3wGNDsl3.jpg

Klassefest

Hvert år inviterer en av jentene i familien hele klassen hjem på halloween-feiring. I år er det klassen til lillesøster Sara som skal komme.

— Alle i klassen kler seg ut,og møtes hos oss. Vi går hjem til hverandres hus og spør om«knask eller knep», for å få godteri. Etterpå går vi hjem til oss igjen. Der serverer vi skrekkelig mat som kakkelakker (grillete gresskarfrø), blodige fingre (avskårnepølser med ketchup) og nypresset hekseblod (rød saft), sier Jenna.

Liker å kle seg ut

afp000788884-w0zHPPt17V.jpg

Storesøster Thea (13) er begynt på ungdomsskolen, men synes likevel det er gøy å feire halloween med vennenesine og vennenetil småsøstrene.— Mange på ungdomsskolen feirer halloween, men på en litt annerledesmåte. Noener bare hjemme og spiser godteri og ser på skrekkfilm.

Flere burde kleseg ut på halloweensiden det erveldiggøy, sier Thea

— Jeg synes halloween er den aller, aller morsomste dagen i året. På de neste plassene kommer jul, bursdag, påske og 17. mai, sier Jenna.

Les også:

Halloween-stemning på fem minutter

10 spørsmål og svar om halloween

Mange gleder seg til torsdag, for da er det halloween. Da foreldrene dine var barn, var det ikke vanlig å feire denne dagen i Norge. Hvorfor feirer man egentlig halloween?

1. Hva er halloween?

Halloween er en fest som markerer overgangen fra sommer til vinter. Vi sier velkommen til vinteren og farvel til sommeren. Sommeren fortjener en takk, og vi ønsker at den skal komme tilbake neste år og være fruktbar. Det er altså en kjempegammel fest hvor man takker for det naturen gir oss.

2. Hvorfor heter det halloween?

Fordi det er kvelden før allehelgensdag, som på engelsk heter «All Hallows Day». Før var allehelgensdag den 1. november, men nå er den flyttet til første søndag i november. Allehelgensdag er en dag man bruker til å tenke på døde slektninger og venner. Den markeres med lys, blomster på kirkegårdene.

3. Hvor lenge har halloween blitt feiret?

Den moderne feiringen begynte for cirka 150 år siden i USA, men kom først til Norge rundt år 2000. Den feires først og fremst i USA, Mexico og Europa, men er i ferd med å spre seg til hele verden.

4. Hvorfor er halloween så stort i USA?

Det er her man har feiret halloween lengst. Og butikkeiere har stadig kommet på nye ting de kan selge til festen. Halloween er USAs nest største fest, bare julefeiringen er større.

5. Feirer voksne også halloween?

Ja, Halloween begynner å bli en like stor fest for voksne som for barn. I USA er halloween årets siste utendørsfest for voksne.

6. Hvorfor kler man seg ut på halloween?

Halloween har alltid lignet litt på karneval. På denne kvelden er det kostymer som minner om død som gjelder: zombier, skjeletter, død brud, djevler og lignende.

7. Har halloween noe med hekser å gjøre?

Ja, før trodde folk at de magiske kreftene var på sitt sterkeste denne kvelden. Før i tiden kunne hekser og trollfolk bli brent levende på bål for å ha drevet med farlig magi på halloween.

8. Hvorfor pynter man med gresskar?

De passer godt til å bruke som lykter for å lyse opp på en mørk kveld. Dessuten er gresskar og andre frukter forbundet med fruktbarhet.

9. Har man alltid spist så mye godteri på halloween?

Nei, det er nytt. Før i tiden skulle man gi barn nøtter og frukt på halloween. I Irland får barn fortsatt frukt, ikke godteri.

10. Hvorfor er det noen som kaster egg og ødelegger ting når de går «Knask eller knep». Er det greit?

Siden halloween er en fest hvor det er lov å være litt vill og gal, er det noen som benytter anledningen til eggkasting, tagging og hærverk. Det har ingenting med halloween å gjøre og bør unngås.

FAKTA: Visste du?

Det var innvandrere fra Irland og Storbritannia som først begynte å feire halloween i USA.

Det skjedde for ca. 150 år siden.

Artikkelen er skrevet av Aftenposten Junior

Les også:

Halloween fører til priskrig på smågodt

Grusomme retter til Halloween