KRISTIANSAND: Det beste med å gå på idrettslinja er at vi har fysisk aktivitet hver eneste dag. Jeg får alltid en kickstart på dagen og blir i bedre humør, sier Mathias Gjone (16), som går førsteåret.

For Mathias Gjone (16) og Mina Sofie Pedersen (19) var linjens gode rykte blant venner og muligheten for fysisk aktivitet ved siden av andre fag, hovedgrunnene til at de begge valgte idrettsfag ved Kristiansand katedralskole Gimle (KKG).

Aktive skoledager

Mathias Gjone (16) går førsteåret på idrettslinja på KKG, og Mina Sofie Pedersen (19) går på tredjeåret. Her er de i Gimlehallen. Foto: Kristian Hole

For fotballspiller Mina Sofie Pedersen (19), som går tredjeåret på idrettslinja, var det også viktig å ha daglige økter med fysisk aktivitet for å skape en motiverende og variert skolehverdag.

– På barneskolen og ungdomsskolen var det de samme fagene hele tida, men det å kunne trene på morgenen og ha idrettsfag i tillegg – gjorde at jeg synes idrettslinja virket nytt og spennende for meg, sier Pedersen og legger til:

– Jeg tror mange har godt av en forandring, etter mange år med de samme fagene, sier Pedersen videre.

Mathias Gjone (16) og Mina Sofie Pedersen (19) i Gimlehallen. Foto: Kristian Hole

203 primærsøkere i fjor

Vegard Witzøe, avdelingsleder for idrettsfag på Kristiansand katedralskole Gimle, sier til Fædrelandsvennen at det var 203 primærsøkere til idrettslinja i fjor – hvor 120 fikk plass.

Det vil si at idrettslinja ved Kristiansand katedralskole Gimle er det utdanningsprogrammet på videregående skoler i Agder som har flest søkere fordelt på antall plasser.

Vegard Witzøe, avdelingsleder for idrettsfag på Kristiansand katedralskole Gimle Foto: Kristian Hole

– Hvorfor tror du idrettslinja på KKG er blitt så populær?

– Det å kombinere idrett med å få studiekompetanse er nok en av hovedgrunnene. I tillegg er dette den eneste offentlige skolen i kristiansandsområdet som tilbyr fag i toppidrett, sier Witzøe.

Witzøe trekker også fram at idrettslinja har et godt rykte blant ungdommer og at linja har dedikerte og engasjerte lærere.

Han nevner også at elevene på idrettslinja holder et høyt nivå.

– Og da er det vår jobb å klare å opprettholde læringstrykket, sier Witzøe.

Det siste årene har snittet for å komme inn på idrettslinja vært mellom 3,8 og 4,5. For elever med gode idrettsresultater er det mulig å søke om tilleggspoeng, og antallet elever som får disse tilleggspoeng vil påvirke inntakssnittet.

På grunn av lavere idrettsaktivitet i koronaåret, antar Witzøe at årets snitt blir lavere enn i fjor.

Idrettstilbud på Kvadraturen videregående

Kvadraturen videregående tilbyr også utdanningsprogrammet idrettsfag.

På linja er det et variert tilbud som for eksempel helse-fitness, ballspill og elevene får prøve seg på mange forskjellige idretter, samt ekstremsporter som surfing og klatring - både innendørs- og ute.

Per dags dato er det totalt 149 elever som går på idrettslinja.

– Vi har 57 elever på vg1, 57 elever på vg2 og 35 elever på vg3. Mange elever tiltrekkes av det brede tilbudet av idretter og aktiviteter som vi har på idrettslinja vår, sier Benjamin Vium Olesen, idrettslærer på Kvadraturen videregående.

Mange velger studiespesialisering

Når det kommer til studiespesialisering på KKG i fjor var det 235 primærsøkere. Totalt 270 elever kom inn i fjor.

Torbjørn Witzøe har følgende råd til de som er usikre på om de skal søke studiespesialiserende eller idrettslinja på KKG.

– De elevene som ønsker å få studiekompetanse og samtidig er glad i å være fysisk aktiv bør søke idrettslinja. Studiespesialisering er for dem som kanskje ønsker en større valgmuligheter når det kommer til programfag, sier Witzøe.