KRISTIANSAND: – Jeg ble kontaktet før lærlingtida var over, og de sa at jeg hvis jeg besto fagprøven så ville de ha med meg videre, oppsummerer Kevin Fossnes (23) fra Fevik med et stort smil.

1. mars skal 15-åringene i fylket velge videregående skole. For Fossnes var det yrkesfag som ble den rette veien.

Etter at han fullførte grunnfag i teknikk- og industriell produksjon på Dahlske videregående skole i Grimstad, tok han videre kjemiprosess-faget på Kvadraturen skolesenter.

– Det var absolutt riktig av meg å velge yrkesfag. Jeg var lei av å sitte og skrive, og det var gøyere å skru på motorer og jobbe med kjemi, mimrer han.

I dag, 28. januar, arrangerer vi digital yrkesmesse her på fvn.no. Her kan du stille oss spørsmål og få svar fra vårt ekspertpanel.

Lærling på rett sted

Kevin Fossnes (23) i kontrollrommet på Glencore Nikkelverk i Kristiansand. Foto: Kristian Hole

Gjennom Kvadraturen skolesenter ble han utplassert hos Glencore Nikkelverk, en bedrift som på videregående hadde vekket hans interesse gjennom flere samarbeid med skolen.

I dag har han jobbet på nikkelverket i fem år og et halvt år, hvis man også regner med lærlingtida.

– Hvordan er en vanlig jobbdag for deg på på Glencore Nikkelverk?

– Det er varierte arbeidsoppgaver. Eksempelvis tar jeg inspeksjonsrunder for å se om alt er det som det skal på nikkelverket. Og andre dager sjekker jeg ulike nivåer og temperaturer i kontrollrommet, sier han.

Kevin Fossnes (23) har flere varierte arbeidsoppgaver på Glencore Nikkelverk. I kontrollrommet følger han nøye med på blant annet nivåer og temperaturer på nikkelverket. Foto: Kristian Hole

– En viktig del av teamet

HR-direktør for Glencore Nikkelverk, Agnete Rieber-Mohn, sier til Fædrelandsvennen at bedriften tilbyr lærekontrakter innenfor 13 forskjellige fagretninger som eksempelvis automasjon, kjemiprosess og mekaniske fag.

HR-direktør for Glencore Nikkelverk, Agnete Rieber-Mohn. Foto: Kristian Hole

– Vi har et samfunnsansvar for å gi ungdommer en god start på arbeidslivet. Lærlinger er viktige for oss, siden de bidrar med nye tanker og innspill til miljøet vårt. Vi tar inn cirka 15 lærlinger hvert år på et toårsløp og rundt halvparten av disse ansetter vi fast, sier Rieber-Mohn.

– Hvordan er det å være lærling hos dere?

– Lærlinger blir en viktig del av teamet fra starten og får tett oppfølging side om side med erfarne og dyktige folk. Det første året går de sammen med en veileder, men på andreåret forventer vi at de har blitt mer selvstendige, sier hun.

– Skulle gjerne hatt flere søkere

Glencore Nikkelverk i Kristiansand tar inn cirka 15 lærlinger hvert år. Foto: Kristian Hole

Videre sier Rieber-Mohn at bedriften samarbeider godt med opplæringskontorene i fylket, som står for selve utdanningsløpet.

Men hun skulle gjerne sett at enda flere ungdommer søkte om å bli lærlinger hos Glencore Nikkelverk.

– Ungdommer som er teknologi-interessert og praktisk orientert er alltid ettertraktet hos oss. Vi skulle gjerne hatt enda flere søkere, sier hun om behovet.