Sørlendinger bruker både mest og minst på julegaver

Vest- og Aust-Agder befinner seg i hver sin ende av skalaen på hvor mye penger man planlegger å bruke på julegaver.

Publisert:

Vestegder planlegger å bruke nesten fire tusen kroner mer på julegaver enn sine naboer i aust, ifølge en fersk undersøkelse. Bildet er fra Markens en førjulsdag i fjor. Foto: Illustrasjonsfoto: Kjartan Bjelland

  • Richard Nodeland

KRISTIANSAND: – Forskjellene er oppsiktsvekkende store, og det er åpenbart en forskjell i bruken av penger på julegaver mellom de to fylkene. Forskjellene er også så store at det må gjenspeile mer enn økonomi. Antakelig ligger ulike holdninger bak, sier Heidi Skaaret, konserndirektør personmarked i Storebrand, til Fædrelandsvennen.

Hun referer til den ferske undersøkelsen Norstat har gjort for Storebrand, der nordmenn er spurt om hvor mye de planlegger å bruke på julegaver.

– Ulike holdninger

For mens vestegdene planlegger å bruke 8778 kroner hver på julegavehandel, er tilsvarende sum for austegdene 4865 kroner. Det utgjør topp og bunn blant landets atten fylker.

Se oversikt over alle fylkene her:

– Vi så nylig en undersøkelse fra Finn avdekke at folk i Aust-Agder var langt mer positive til å gi bort brukte julegaver enn man var i Vest-Agder. Det kan være en av mange ulike holdninger til julegaver som slår ut her.

– Kan man stole på at resultatene i undersøkelsen stemmer?

– Ja, universet i fylkene er store nok til at forskjellene er statistisk signifikante, svarer Skaaret.

Eldre bruker mest

I snitt planlegger nordmenn å bruke i overkant av 6000 kroner hver på julegaver i år. Femten prosent av de spurte skal kjøpe for mer enn 10.000 kroner, og beløpet man bruker på julegaver øker jevnt og trutt med alderen.

– Besteforeldregenerasjonen bruker soleklart mest penger, og det må være mange barnebarn som får vel raust med pakker under treet. Å bruke nær 9000 kroner på julegaver er veldig mye og kan også for flere stå i veien for å få hjulene til å gå rundt i hverdagsøkonomien, sier Skaaret som håper de voksne også passer på å spare opp penger i hverdagen.

Les våre siste Aktuelt-saker:

Les også

Nærbutikkene som holder liv i bygda

Les også

Driver butikk med egen pub

Les også

«Du er verdens beste Joker-dame, altså»

Heidi Skaaret, konserndirektør personmarked i Storebrand. Foto: Storebrand

– Både besteforeldre og andre bør planlegge for å få ned utgiftene. Gjør gaveinnkjøpene i løpet av året, følg med på salg og vurder om opplevelser sammen kan være et alternativ til dyre forbruksvarer.

Beløpet nordmenn bruker på julegaver har ifølge Skaaret steget år for år.

– Vi er jo redd for at mange i for stor grad også føler et kjøpepress og bruker mer penger enn de strengt tatt har, mener Skaaret.

Bruker mer enn de har råd til

Og skal vi tro en fersk undersøkelse fra Lindorff, er det stor grunn til å frykte nettopp det.

Der kommer det fram at flere enn én av tre bruker mer på jula enn de har råd til, mens én av fire bekymrer seg for om de i det hele tatt har råd til å kjøpe julegaver.

– Det bekymrer oss at stadig flere bruker mer på julefeiringen enn de har råd til. Vi ser konsekvensen av dette etter nyttår med en markant økning i antall inkassosaker, skriver Siv Hjellegjerde Martinsen, administrerende direktør i Lindorff i en pressemelding som følger undersøkelsen.

Vestegder planlegger å bruke nesten fire tusen kroner mer på julegaver enn sine naboer i aust, ifølge en fersk undersøkelse. Bildet er fra Markens en mandags ettermiddag i desember. Foto: Kjartan Bjelland

– Skremmende

Konserndirektøren i Storebrand mener det er skremmende at så mange handler for mer enn de faktisk har råd til.

– Her lyser varsellampene, for det er åpenbart en dårlig start på det nye året med minus på konto. Forbruk er sparingens verste fiende, så her bør flere dempe kjøpepresset og heller legge penger til side så de har en buffer mot dårlige tider, sier Skaaret og legger til:

– Flere bør huske at veldig ofte er det tanken bak gaven som teller, ikke beløpet på gaven i kroner og øre.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Julehandel
  2. Vest-Agder
  3. Aust-Agder
  4. Forbruker
  5. Økonomi