— Hvis man overbeskytter barna, mister de frihetsfølelsen, og trygghetsfølelsen også. Da kan de bli redd for alt, sier Victoria Campbell, mamma til Oliver (2).

Hun har i likhet med mange andre foreldre vært opptatt av debatten som har oppstått i kjølvannet av VGs gransking av Norges barnehager.

Mandag skrev programsjef Karianna Bjellås Gilje at avisen hadde gjort seg «til nyttige idioter for tryggehetstyranner og helikopterforeldre».

Helikopterforeldre er en merkelapp som er blitt satt på foreldre som er overbeskyttende (se fakta).

Tror det er medieskapt

Debattinnlegget ble svært mye delt på Facebook og har skapt debatt om hvordan foreldre skal forholde seg til alle ekspertkommentarene og medieoppslagene.

afp000499348-a4CHQhmu7j.jpg Foto: Mathias Vedeler

Når Aftenposten treffer Campbell i Kværnerdalen barnehage, er det mange som er opptatt av spørsmålet.— Det er veldig mye snakk om trygghetstyranner, curlingforeldre, tigerforeldre og andre merkelapper. Man er opptatt av å sette forskjellige foreldreroller i bås. Men jeg tror det er veldig medieskapt, sier Campbell.

— Alt blir mye skarpere i mediene. Man er ikke enten tigerforelder eller curlingforelder. Man er en blanding av hvordan man er oppdratt selv, sunn fornuft og det man leser i mediene og bøker, legger hun til.

LES OGSÅ: Raundalen: Dette er den beste foreldregenerasjonen noensinne

Advarer mot polstring

Flere eksperter har gått ut i pressen og advart foreldre mot at for mange foreldre polstrer inn barndommen til ungene sine.

Dette er noe Campbell slutter seg til.

— Man vil gjerne være flinke forelder, men å være flink forelder er ikke det samme som å være en trygghetstyrann. Det er kanskje for lett å falle i fellen og trekke parallell mellom trygghet for barna og det å være en god forelder. Man tanker bedre «safe than sorry», sier Campbell.

Hun tror også at for mye polstring kan utløse en motreaksjon når barna kommer i tenårene.

— Da blir det kanskje for mange av dem som blir basehoppere. Det må vi passe oss for, sier Campbell.

---- ## FAKTA:

Curlingforeldre: Gjør alt for å feie foran barna sine slik at de raskt, lett og smertefritt skal kunne møte verden og komme seg fram i livet. Begrepet ble lansert av den danske barnepsykologen Bent Hougaard. Han mener at foreldre forveksler omsorg med service, og at resultatet blir hjelpeløse barn.

Helikopterforeldre: Svever over barna sine hele tiden, er som et helikopter. Mamma og pappa ordner alt, selv når barna er store. De ringer meglere og finner et sted å bo til barna som skal på høyere studier, de fyller opp fryseboksen, gjør avtaler for jobbintervju og så videre.

Nanny-foreldre: Bruker metoder som familieråd og belønningssystemer, og griper inn direkte når barnet gjør feil, tar time-out og bruker skammekrok.

Tigerforeldre: Krever at barna skal være fremgangsrike og alltid prestere maksimalt. De presser barna hardt på skolen, nøyer seg ikke med middelmådighet og bare gullmedalje er godt nok.