Vi skriver i dag om at bedrifter betaler opptil 50.000 kroner i måneden mot at far sier fra seg hele eller deler av pappapermen. Familier får bonus betalt av fars arbeidsgiver slik at far kan jobbe og mor kan være hjemme i ulønnet permisjon. Flere kilder bekrefter trenden, vi kjenner til rundt femten tilfeller.

LES OGSÅ : Bedrifter betaler seg ut av pappapermen med bonus

— En «flying start» når pappa er hjemme

Familiepolitisk talskvinne i Høyre, Linda Cathrine Hofstad Helleland har sett utviklingen og er bekymret.

— Fra ikke å ha fått noen henvendelser om dette tidligere, har jeg det siste halve året fått høre om flere. Det er arbeidsgivere og arbeidstakere som forteller at de opplever regelverket som så rigid og detaljstyrt at de blir tvunget til å finne andre løsninger. Får en slik trend bre om seg, rammes de som ikke har råd til å betale seg ut av det, sier Helleland.

— Det handler ikke om uvilje. Det er mange fedre som er fortvilte, som ønsker å ta ut permisjon, men av mange ulike grunner får de det ikke til. Men det er tydelig at dette er en praksis man ikke ønsker å stå åpent frem med. Folk har fortalt meg sine historier, men etterpå sagt: «Glem at vi har hatt denne samtalen».

- Ikke for barnet

Partiet ønsker at det skal bli lettere enn i dag å overføre permisjonsuker fra den ene forelderen til den andre. Nylig la de frem forslag om dette i Stortinget, men forslaget ble nedstemt.

riks000488351-tf2dRvJUdl.jpg

— For oss er dette det synligste beviset på at permisjonsordningen ikke er for barnet, men er blitt Regjeringens fremste likestillingsverktøy. Det blir helt feil, sier Helleland.Audun Lysbakken og SV har designet en fedrekvote som er perfekt for Grunerløkkapappaen der begge foreldrene jobber i offentlig sektor. Utfordringen er mye større i familier der far bidrar med den høyeste inntekten inn til husholdningen og gjerne driver en liten bedrift, sier Helleland.

— Dessuten er vi bekymret for likestillingsperspektivet, ofte har mor lavest inntekt, med dagens kvotesystem taper hun pensjonsrettigheter når hun må gå hjemme med ulønnet permisjon, legger Helleland til.

Kjønnsrollemønster

— Høyre bruker enhver anledning til å sette pappakvoten i miskreditt. De bør heller bekymre seg for hva som skjer hvis det igjen blir den sterkeste som skal avgjøre fordelingen av et så viktig gode for barn og foreldre, sier Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen.

— At noen ikke benytter seg av sine rettigheter, er ikke noe argument for å gjøre det vanskeligere for alle andre, mener hun.

Thorkildsen peker på statistikken som viser at 90 prosent av fedrene tar ut permisjon, og tendensen er at flere og flere tar ut mer og mer, i takt med fedrekvoten.

— Det er bra! Vi ønsker å legge til rette for god kontakt mellom fedre og barn, mer likestilling og et arbeidsliv som ikke diskriminerer gravide og småbarnsforeldre. Det krever endring av kjønnsrollemønstre, sier Thorkildsen.

— Det er ingen tvil om at pappakvoten gjør det lettere for menn å stå imot tradisjonelle forventninger fra arbeidsgivere - og fra mødre, legger hun til.