Nybakte mødre, som alle andre, har lett for å trekkes mot mobiltelefonen. Det handler om å sjekke Facebook, Instagram, sende en tweet kanskje og gå kjapt innom jobbmailen eller nettavisene.

De siste årene har det også dukket opp en rekke apper spesielt myntet på spedbarnstiden. Det finnes apper hvor du kan logge amming og flaskemåltider, samt eventuelle medisiner. Det finnes også dem som varsler når bleien er våt, og dessuten registrerer hvor mange bleier du har brukt, hvor mange som er igjen og når du trenger å kjøpe nye.

ninahelsesoester-kYWk1c62An.jpg

— Det er veldig mye god, tilgjengelig informasjon på smarttelefonen, men det kan vippe over noen ganger og bli altoppslukende, advarer helsesøster Nina S. Borgnes.

- Ta ammetåken tilbake

— Vi ser det på de minste. Hvis mor sitter og surfer på telefonen mens barnet ligger til brystet, kan hun gå glipp av de små mulighetene for samspill. Mamma må være tilgjengelig for barnet sitt, det er viktig at hun tenker: «Det er vi to, her og nå», sier helsesøster Nina S. Borgnes.

Hun og andre helsesøstre i Akershus slår nå et slag for ammetåken.

- Ammetåken har fått et ufortjent dårlig rykte. Mødre, dere må ta ammetåken tilbake, det er der dere skal være rett etter en fødsel. Den er noe naturlig og fysiologisk som sier noe om at man verner om og gir samspillet med babyen det fokuset det bør ha, sier hun.

Nytt tema på barselgruppene

På et møterom på Bekkestua helsestasjon i Bærum sitter mødre som alle har det til felles at de fikk barn i løpet av de første ukene dette året. Borgnes veileder gruppen i de vanlige helsesøsterfaglige temaene som amming, barnets utvikling, kosthold og sikring av hjemmet.

Men i det siste har faggruppen til Akershus helsesøstergruppe, som hun er en del av, i tillegg blitt opptatt av å snakke med barselkvinnene om skjermbruk og hvordan det kan forstyrre for samspillet den første tiden.

Det gjelder å være tilstede i de gylne øyeblikkene når hun er der og klar for samspill. Helsesøster Nina S. Borgnes

— Vi vil ikke komme med noen moralsk pekefinger, men synes det er ok å benytte barselgruppene til å bringe tema på banen og få i gang litt diskusjon rundt dette, sier hun.

— For barn som vokser opp nå, vil den digitale hverdagen uansett komme tidlig nok. Men hvis de som spedbarn mange ganger i løpet av dagen ser på mamma, og mamma ser bort eller på noe annet, hvordan tror dere det vil påvirke dem , spør hun.

Får vondt av datteren

— Vi er blitt mye mer bevisst på dette nå med nummer to enn hva vi var med nummer én. Nå har jeg skrudd av epostvarsler og er mer tilstede. Jeg prøver å begrense mobilbruk til periodene hvor han sover, sier Miriam Agnese, mamma til Theo Alexander.

Når mannen min kommer hjem fra jobb og er sliten, så skjønner jeg godt at han vil drømme seg litt bort og stikke nesen i skjermen. Miriam Agnese

Hun forteller at hun merker det særlig på husets fireåring, og når hun fra sidelinjen ser at datteren må stille pappaen det samme spørsmålet både tre og fire ganger uten å få svar.

— Når mannen min kommer hjem fra jobb og er sliten, så skjønner jeg godt at han vil drømme seg litt bort og stikke nesen i skjermen. Jeg har gjort det selv også, men han blir litt vel oppslukt, og jeg får så vondt av datteren vår. Derfor jobber jeg med å innføre en regel i hjemmet om at mobil og ipad skal gjemmes bort mens ungene er våkne, sier hun.

Har du innspill til denne saken? Si din mening i kommentarfeltet eller send oss en epost!

Gylne øyeblikk

— Det er jo om morgenen og på formiddagen hun er mest opplagt, da prøver jeg å ha fullt fokus på henne, sier Mari Skaar Okstad som har Emilia lett søvnig på fanget.

— Ja, ikke sant. Det gjelder å være tilstede i de gylne øyeblikkene når hun er der og klar for samspill. Som for eksempel i det øyeblikket babyen slipper puppen og er mett, da kikker den gjerne opp på deg og vil møte blikket. Det er også den avstanden hvor den ser ansiktet ditt best, sier Borgnes.

— Jeg opplever de mest gylne øyeblikkene med Lilly Helena ved stellebordet, og det er ikke da du sitter med mobiltelefonen i nærheten akkurat, sier Christine Kihl.

Flere nikker gjenkjennende, gylne øyeblikk kan plutselig være over og man fikk ikke vært helt tilstede fordi man var opptatt av å dra opp telefonen og dokumentere det.

De fire babyene rundt bordet, som kun har to måneders livserfaring å skilte med, har ifølge mødrene allerede blitt bevisste på denne firkanten av en skjerm som stadig kommer til syne foran øynene deres.

— Før registrerte hun det ikke, men nå merker hun at jeg kommer med den mobilen oppi ansiktet hennes. Da slutter hun å le eller smile, det jeg jo skulle ta bildet av. Hun er allerede blitt bevisst på den, sier Helene Eikeland og ser på datteren Esther.

— Jeg har tenkt litt på det, jeg er glad jeg har vokst opp i en analog verden og har opplevd hvordan det er. Det kommer ikke disse babyene her til å gjøre, legger hun til.

Datteren min er ganske urolig på kveldene, da blir det til at jeg tar med meg Netflixen rundt når jeg skal prøve å roe henne. Jeg holder ut litt lenger med den. Christine Kihl

Måtte henge opp lapp

Helsestasjonen på Bekkestua i Bærum opplevde at mange foreldre satt og snakket i mobiltelefon på venterommet, det fikk dem til å gå til det skritt å henge opp en lapp med teksten: Begrens mobilbruken.

Bak ligger en tankegang om at når man er med barnet sitt på helsestasjonen, så bør man være mentalt til stede for barnet sitt. Da bør man skru av mobiltelefonen.

— Hva syns dere om den lappen, er det frekt, spør helsesøster Nina mødrene.

Nei, det synes mammaene slettes ikke.

— Det er egentlig veldig greit. Folk trenger ikke snakke i mobiltelefon overalt, jeg irriterer meg over høylytte og personlige telefonsamtaler på t-banen for eksempel. Det er greit med bevisstgjøring, sier Eikeland.

Bevisstgjøring er én ting, men Christine Kihl synes det kanskje kan bli litt mange velmenende råd å forholde seg til som mor.

— Jeg merker jeg blir litt matt. Datteren min er ganske urolig på kveldene, da blir det til at jeg tar med meg Netflixen rundt når jeg bærer, bysser og skal prøve å roe henne. Jeg holder ut litt lenger med den, enn jeg ville gjort om jeg skulle gått rundt i et mørkt rom alene, sier hun.

Les også:

Her får julegjestene mobilkurven

Slik hånterer IT-eksperten barnas skjermbruk

Satte opp skilt med mobilforbud, virket ikke

Du lovte å se på! Hun fortjente applaus, men må ta til takke med trøst