Barn kalles mye mer enn Paris og Brooklyn - se listen

— Er du skikkelig patriot, kan du kalle ungen din Bergen, det er lov, ifølge navneforsker.

Publisert: Publisert:

Navnekartet har ingen grenser, heller ingen geografiske grenser. Flere stedsnavn er inne på amerikanske navnetopplister, ifølge Huffington Post.

Det er navn som Sienna og Sierra, Camden og Trenton, London og Paris, for ikke å glemme Brooklyn, Austin, Sydney, Kingston, Hudson og Georgia.

Se listen over stedsnavnene du kanskje ikke hadde tenkt på kunne brukes som personnavn nederst i saken.

Kanskje har stedsnavnet en romantisk eller følelsesmessig betydning, eller lyden i navnet høres eksotisk ut?

Kjendisene viser vei også her:

Du har Paris Hilton og Paris Jackson, så er det eldste sønn i familien Beckham, Brooklyn. Skuespiller Reese Witherspoon kalte sønnen sin Tennessee, hun er selv oppvokst der. Videre er det kjendisbarn som heter Camden, India, Ireland, Dakota, Zahara og Kenya.

— Storbyer som klinger som navn

— Velger foreldre stedsnavn, vil de ha noe som skiller seg ut. De lar seg nok inspirere av kjendiser og filmstjerner og velger seg storbynavn som kan klinge litt som et navn, sier navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.

Det blir ikke det samme med Drammen, Lillestrøm og Hamar. Navneforsker Ivar Utne

Det er ikke mange vi snakker om, neppe mer enn ti i året. At stedsnavn som personnavn har økt noe de senere årene, har trolig like mye med økt innvandring å gjøre som at etniske norske foreldre henter inspirasjon fra utlandet. Ikke bare er dette mer vanlig i USA, det er det også i deler av Afrika.

At trenden med stedsnavn som personnavn kommer fra USA, mener han ikke er overraskende.

— Amerikanere har alltid likt å sprenge grenser for hva som kan være navn. På femtitallet var tradisjonelle fornavn som sluttet på ie og y, som Billy/ Billie, Freddy/Freddie og Johnny/Johnnie i vinden.

Så kom en periode på 1980- og 90-tallet der flere trender virket sammen, det å kalle opp etter smykkestener, blomster og stedsnavn.

— I den senere tid ser vi ellers tendensen med nye varianter av allerede etablerte navn. Man bytter ut konsonanter, eksempelvis Cathrin blir til Cathlin eller Cathlyn, Jayden blir til Jaiden - eller man finner opp nye navn som ligner eksisterende navn. Dette har vi også sett i Norge, sier Utne.

206 Sienna-er

Et raskt søk hos Statistisk Sentralbyrå på noen populære internasjonale stedsnavn viser følgende:

13 kvinner har Paris som første fornavn

206 kvinner har Sienna som første fornavn

41 kvinner har Verona som første fornavn

8 kvinner har Elba som første fornavn

27 menn som har Austin som første fornavn

5 menn som har Sydney som første fornavn

og 6 menn har Washington som første fornavn.

Washington overrasker ikke navneforskeren.

— Jeg har sett navnet på norske navnelister for hundre år tilbake, da dukket det opp noen ved navn Washington, trolig etter presidenten mer enn stedet, sier han.

Mangler «schwung»

- Hva med norske stedsnavn?

Navneforsker Ivar Utne Foto: Universitetet i Bergen

— Jeg kjenner ikke til at barn har fått navn etter norske steder, sier navneforsker Ivar Utne.Når man ser trenden med stedsnavn som personnavn ute i verden, kunne man kanskje forvente en lignende trend også her hjemme, men forskeren tror rett og slett foreldre tenker at norske stedsnavn ikke har nok «schwung» over seg.

— Det blir ikke det samme med Drammen, Lillestrøm og Hamar, sier han lett humrende.

Når det er sagt, det er store sjanser for at det vil være lov å ta en stedsnavn eller gårdsnavn som fornavn, mellomnavn eller etternavn.

Slik er reglene

I utgangspunktet er det lov å ta hvilket som helst stedsnavn med unntak av svært viktige stedsnavn i Norge, muligens som Galdhøpiggen. Hvis det ellers allerede er brukt som etternavn er det beskyttet og vil ikke bli godkjent av Folkeregisteret. En regel som overstyrer sistnevnte er likevel denne: Dersom navnet brukes som fornavn andre steder i verden, er det igjen tillatt.

— Slik er det med Bergen. Om noen heter Bergen til etternavn, det betyr ikke noe så lenge Bergen også er et fornavn for både menn og kvinner i USA. Bergen er derfor fritt frem å velge, forteller Utne.

- Hvis et stedsnavn klinger som et pent navn kan det være en god kandidat. Alta kunne vært et gangbart og tillatt jentenavn, legger han til.

Dette gjelder også for stedsnavn inspirerte av fjernere strøk.

— Har foreldre gode minner fra reisen til Himalaya, er det ikke noe i veien for å kalle for eksempel en datter det. Men for å få tillatelse, kan som sagt ikke noen i Norge allerede hete Himalaya til etternavn, sier Utne.

STEDSNAVN BRUKT SOM PERSONNAVN:

Ailsa

Andorra

Cashel

Elba

Geneva

Guernsey

Juneau

Laredo

Macon

Memphis

Verona

Vienna

(Kilde: Huffington Post)

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.