Helsemyndighetene anbefaler at alle som skal delta i russefeiringen, vaksinerer seg mot den farlige sykdommen, men de fleste må betale for stikket selv.

Noen er likevel heldige og får vaksinen sponset av lokale myndigheter. Andre steder har lokallagene til Norske Kvinners Sanitetsforening bestemt seg å betale regningen for bygdas ungdommer. Orkdal Sanitetsforening er et av dem.

— Vi ser at dette er viktig. Det er helt klart et forebyggende helsetiltak, som er et av hovedsatsingsområdene til Norske Kvinners Sanitetsforening, sier lokallagsleder Lisa Ofstad.

Foreningen mottok en søknad om å betale for vaksine mot hjernehinnebetennelse for rundt 140 elever ved Orkdal videregående skole.

Ofstad sier flere velger bort vaksinen på grunn av kostnaden, noe helsesøster Guri Bjørkli i Orkdal bekrefter.

— Etter at russen fikk støtte til vaksinen og den ble gratis for dem, kom dobbelt så mange og skrev seg på lista for vaksinering. Dette viser at prisen på vaksinen har veldig stor betydning, sier Bjørkli i en pressemelding.

Utsatt gruppe

Smittsom hjernehinnebetennelse sprer seg gjennom nærdråpesmitte, for eksempel ved kyss og drikking av samme flaske.

— Ungdom i alderen 16-19 år er én av de aldersgruppene som har høyest forekomst av hjernehinnebetennelse. En kombinasjon av tett samvær med andre, festing og lite søvn kan øke risikoen for alvorlig sykdom. Dette gjelder både russ og andre ungdommer som fester mye, heter det på helsedirektoratets nettside helsenorge.no.

Til tross for at myndighetene anbefaler ungdom å ta vaksinen, så vet de ikke hvor mange som følger rådet, ei heller hvor mange som har fått tilbud om gratis vaksine.

— Folkehelseinstituttet har ikke oversikt over hvor mange kommuner som helt eller delvis dekker utgiftene til vaksine mot hjernehinnebetennelse til denne ungdomsgruppen, sier seniorrådgiver Jeanette Stålcrantz i vaksineavdelingen i Folkehelseinstituttet (FHI) til NTB.

Dødsfall

I fjor døde en 19 år gammel russ fra Nittedal av sykdommen. En kvinnelig russ fra Drammen ble også alvorlig syk med hjernehinnebetennelse, men ble frisk igjen. Det gjorde at Buskerud fylkeskommune tilbød alle 17-19-åringer gratis vaksine dette skoleåret.

Også i kommunene Tromsø og Stranda har elever på videregående skoler fått tilbud om gratis stikk, mens russ som kommer fra Aurland kan få refundert utgiften til vaksinen i hjemkommunen.

En vaksine mot hjernehinnebetennelse koster rundt 450 kroner. Tidligere har NRK fortalt at flere vaksinerer seg i rikere Oslo-bydeler enn i fattige. Det tyder på at økonomi har betydning for om ungdom velger å vaksinere seg.

For ungdom som ennå ikke har vaksinert seg, men som ønsker å beskytte seg før russefeiringen setter inn, begynner det virkelig å haste. Det tar cirka to uker fra vaksinen settes til den gir beskyttelse.