Barn elsker å utforske naturen, og det er koselig når små barnehender rekker frem en selvplukket sommerbukett. Men hva gjør du hvis den inneholder planter du har hørt er giftige?

Planter

— Bare noen få planter er veldig giftige. Det er ikke noe problem å la barna ta på, plukke og lukte på blomstene. Bare ikke putt dem i munnen, sier fagdirektør Mari Tosterud ved Giftinformasjonen.

  • Sikkerhet for barnet utendørs På terrassen, i hagen og utenfor hjemmet er det flere ting som bør kontrolleres for å forhindre unødvendige ulykker og skader.

Vanligvis er det heller ikke farlig dersom barnet slikker seg på hendene etterpå.

Må i munnen

— Det er det å spise blomster og planter som kan være farlig. Det kan ses reaksjoner i huden ved kontakt med en del planter, men for å få forgiftning må det inn i munnen. Og selvfølgelig har det betydning hvilken mengde barnet har fått i seg. Med liljekonvall må du for eksempel kontakte Giftinformasjonen eller lege hvis barnet har spist flere enn fire bær eller blomster, eller spist en bit av bladet, sier Tosterud.

GIFTIG: Liljekonvall er svært giftig. Kontakt Giftinformasjonen eller lege hvis et barn har spist flere enn fire bær eller blomster, eller spist en bit av bladet. Foto: Illustrasjonsfoto NTB/ Scanpix

Det er også lurt å gjøre hvis du ikke vet hvor mye barnet kan ha fått i seg eller barnet er hjertesykt.Giftinformasjonen får mange henvendelser fra foreldre som er bekymret for om barna kan ha fått i seg noe som er farlig.

Stor oversikt:

Typiske— gjengangere er barlind, eføy, hortensia, liljekonvall, ulike mispelarter, orkideer, rododendron og rødhyll. Revebjelle er også en plante mange vet er giftig, og det kommer også en del telefoner fra fortvilte foreldre som oppdager at barnet har drukket blomstervann, forteller Tosterud.

: — Det er ekstra gledelig at bilstolen som gikk til topps i år også er bakovervendt. - I oppslagsverk står det at noen planter kan virke irriterende, mens andre er giftige. Hva er forskjellen?

— Noen planter er kraftig irriterende, og kan føre til at en hovner opp, får blemmer og mye smerter. Rødhyll kan for eksempel gi mye oppkast i flere timer. At noen planter og blomster er giftige, betyr at de enten er irriterende eller kan

I LUFTVEIENE: - Dersom barnet svelger tennvæske, kan det bre seg utover i luftveiene. Resultatet kan bli kjemisk lungebetennelse, advarer fagdirektør Mari Tosterud ved Giftinformasjonen. Foto: Illustrasjonsfoto NTB/ Scanpix

gi symptomer andre steder i kroppen. Liljekonvall kan for eksempel påvirke hjertet, og en vil derfor ofte ha barnet til sykehus – slik at barnet kan få god oppfølging, sier Tosterud.

— Kan det være dødelig?

— I mine 13 år ved Giftinformasjonen har jeg aldri sett eller hørt om at det har gått så galt etter inntak av planter eller sopp hos barn. Det finnes god behandling for det meste og barn spiser sjelden mye av de giftige plantene, sier han.

Tennvæske, whitesprit og bensin

Grillsesongen er allerede i full gang, og en farlig gjenganger er tennvæske.

— Dersom barnet svelger tennvæske, kan det bre seg utover i luftveiene. Resultatet kan bli kjemisk lungebetennelse. Så hvis barnet får kraftig hoste eller blir tungpustet, skal du ringe 113 så barnet kommer til sykehus. Som regel vil symptomene komme ganske raskt etter at barnet har svelget væsken, symptomene kan også la vente på seg, så du bør følge med en stund – bare for sikkerhets skyld. Etter en slik episode kan barnet bli liggende en stund på sykehus, sier Tosterud.

Dersom barnet får i seg større mengder eller det får disse stoffene i lungene, kan det også gå ut over bevisstheten. Det samme kan også skje dersom barnet får i seg whitesprit eller bensin. Men bare litt væske på fingrene, er ikke nok til å skape reaksjoner.

— En viktig oppfordring er at dere beholder slike typer væske i originalemballasjen. Kjøper du en dunk med fem liter, bør du ikke helle de siste restene for eksempel over på en tom brusflaske. Både du og barnet må være helt sikre på hva som er i flaskene. Dersom det er noe blankt i en brusflaske, kan barnet fort tro det er noe det kan drikke. Tennvæsker er nå for eksempel alltid i svarte flasker, slik at du skal vite sikkert at den skiller seg ut, sier Tosterud.

Utvendig vask

Vår og sommer er også høysesong for vask av hus og terrasser.

— Svært mange produkter inneholder lut og kan være etsende. Men midler som dreper alger og sopp er giftige på en annen måte, og er både etsende og farlige. Dette er rett og slett skummelt. Har barnet fått i seg noe av dette, er det fryktelig lav terskel for å få barnet rett på sykehus, sier Tosterud.

Alge- og soppdrepende væsker kan være etsende på huden. Hvor store skadene blir, kan være avhengig av hvor mye fortynnet det er.

VASK: lAge- og soppdrepende væsker kan være etsende på huden. - Barn bør holdes helt unna når dere holder på med slik vask, råder Tosterud. Foto: Illiustrasjonsfoto NTB/ Scanpix

— Barn bør holdes helt unna når dere holder på med slik vask. Men når midlene har fått virke, og er blitt spylt bort, bør det ikke lenger utgjøre noen fare, sier Tosterud.

Artikkelen er skrevet av Babyverden. Babyverden eies og drives av forlaget Sandviks AS som holder til i Stavanger.

Er du opptatt livet med småbarn, her er flere nyttige artikler: