Det store amerikanske navnenettstedet Nameberry har gjennomgått søk fra sine mer enn seks millioner brukere.

Listen de presenterer er navn som har opplevd en økning på 50 prosent eller mer sammenlignet med tilsvarende periode året før.

Det interessante er at Astrid ligger helt på topp, med en økning på 101 prosent.

Navneforsker: Det er noe med Astrid

— Det er noe med Astrid, sier navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.

NOE I EMNING: Utfra hva det amerikanske navnenettstedet Nameberry har funnet ut for 2015, kan det tyde på at noe er i emning for Astrid, mener navneforsker Ivar Utne. Foto: Universitetet i Bergen

— Oversikten bygger på hvilke navn foreldre lurer på og søker på, ikke hva de faktisk kaller barna sine. Likevel er det interessant. Et nettsted som dette kan være en viktig barometer for hva som kommer, og seks millioner besøkende skal man ikke kimse av, legger han til.Når Utne kjører Astrid i den offisielle navnestatistikken i USA, finner han at navnet ligger og vaker rundt plass nummer 1000.

I 2013 lå det på en 975. plass, det var 256 barn som ble kalt Astrid. I 2014 hoppet det opp til en 913. plass og 293 amerikanske barn fikk navnet.

— Det er jo ikke et kjempehopp, men sammen med hva Nameberry har funnet ut for 2015 så kan det tyde på at noe er i emning for Astrid.

Medieomtale?

- Hvorfor tror du det fenger?

- Det er etnisk. Mange amerikanere liker det etniske. Med etniske mener jeg at de vil hente navn fra kulturer der USA-borgere har etnisk bakgrunn.

MEDIENE PÅVIRKER. Navneforsker Ivar Utne forteller at man tidligere har sett at navn fra mediene har påvirket navnetrender. Artisten Astrid S har gjort seg bemerket i USA den siste tiden. Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB/ Scanpix

— Har du hørt om den norske artisten Astrid S som topper musikklister i USA? Tror du det kan spille inn? - Jeg har ikke hørt om henne, men man skal ikke se bort fra at det spiller inn. Vi har sett det tidligere at navn fra mediene, skuespillere eller medlemmer av kongehus spiller kan påvirke navnetrender, sier Utne.

Vakker gud

Astrid er et norrønt navn. Det er en sammentrekning av «ás» som betyr «gud», og «frídr» som betyr «vakker».

Det var på første plass på norske navnelister i 1932 og 1933 da prinsesse Astrid ble født. Drøye 17.500 har Astrid som første fornavn, og det ranker på plass nummer 43 blant fødte i 2015. I Sverige lå det på en 18. plass blant fødte i 2014.

Skrivemåtene Astrid og Astri er talt sammen.

TIDLIGERE TOPPNAVN: Navnet Astrid var på første plass på norske navnelister i 1932 og 1933 da prinsesse Astrid ble født, ifølge navneforsker Ivar Utne. Foto: NTB/ Scanpix

Internasjonalt preg

Flere av navnene på den amerikanske listen har klare internasjonale preg. Fra 11. plass og nedover ligger navn som Anouk, Amara, Annelise, Xanthe, Kai, Aryan og Eamon.

På en tilsvarende navn-i-tiden-liste fra i sommer dukket også et par andre «norske» navn opp.

«Hvis du kaller babyen din «de-fremdeles-uvanlige»: Tove, Meilani, Leif eller Leon i dag, ikke bli overrasket hvis du oppdager at det er mye mer populært i morgen», skrev Nameberry.

— Leif var synkende på 1980-tallet i USA, men tilbake i 2014 på en 998. plass. Blant Nameberry-leserne var det inne på en 343. plass i fjor. Tove er ikke blant de 1000 vanligste for fødte, sier Utne.

Fått med deg disse artiklene?