BRØD MYNTET PÅ BARN: I denne testen har vi sett på brødenes innhold av protein, fiber og salt. I tillegg har vi tatt hensyn til brødenes grovhetsprosent. Høyt innhold av salt har trukket ned, mens høyt innhold av proteinfiber samt grovhetsprosent har trukket opp. Foto: Erik Helgeneset

Test av brød rettet mot barn

Hvorfor er ikke brødene grovere? — Produsentene gjør barna en bjørnetjeneste.

  • Bramat.no
  • Lise Von Krogh
  • Cathrine Borchsenius
Publisert:

Mange nordmenn spiser mye brød, og nettopp derfor er det viktig at vi velger sunt og grovt brød.

En god regel er å velge brød som har så mye fiber og så høy grovhetsprosent som mulig.

De aller fleste av oss, ikke minst barn, får nemlig i seg altfor lite fiber. Fiber er viktig for fordøyelsen, og gir dessuten en god metthet og et jevnt blodsukker.

Dette virker positivt inn på overskudd, konsentrasjon, og vektregulering.

Denne testen er ikke en smakstest, hvis dulurer på hvilket brød som er folks favoritt sjekk her.

Fargen sier ingenting om hvor grovt brødet er

Grovt brød kan være mørkt på farge. Men fargen sier ikke alt om innholdet av fiber.

Lyst brød kan også inneholde en del fiber. Fullkornshvete og havre kan være lys på fargen, og nye måter å male kornet på gjør at også andre kornslag blir lysere.

En del brød kan se grove ut, uten at de egentlig er det. Årsaken kan være at de er tilsatt malt eller sirup som gir brødet en mørk farge.

Opptatt av sunn og næringsrik kost på matbordet i familien? Her er flere tester:

Les også

Ernæringstest av salami: Ingen får terningkast seks.

Les også

Test av fiskeboller: Stor forskjell på hvor mye fisk de inneholder

Les også

Test av 15 tortillalefser

Les også

Test av innholdet i 18 typer spekepølse

Les også

Test av 25 kjeks: Hva inneholder de egentlig?

Les også

Test av ferdigrevet ost

Sjekk grovhetsprosenten

For å vite om brødet er grovt nok, kan du se på brødskalaen og grovhetsprosenten. Et skikkelig grovt brød bør ha en fullskravert brødskala, og en grovhetsprosent over 75. Slik finner du det groveste brødet

Gi barna grovere brød

Mange tror at barn ikke liker grovt brød, men dette er absolutt ingen regel. Jo tidligere du innfører grovt brød i et barns kosthold, desto raskere vil barnet bli vant til å spise grovt brød.

Produsentene gjør derfor barna en bjørnetjeneste ved kun å produsere barnebrød som har en forholdsvis lav grovhetsprosent.

Har du et småspist barn som ikke ser ut til å like grovt brød, skal du selvfølgelig ikke presse på med grove brødsorter. Men har barnet ditt god appetitt, er det lurt å innføre grove brødsorter så tidlig som mulig.

Fakta og myter om brød

Testresultater

Coop Dyreparkenbrødet

Litt mer fiber enn de andre og ok grovhetsprosent.

Les hele testen

TERNINGKAST 5

Coop Sjiraffbrød

Høyest grovhetsprosent, litt mer fiber enn de andre.

Les hele testen

TERNINGKAST 5

REMA 1000 Pøbelbrød

Lite salt, grovhetsprosent og innhold av fiber kunne vært høyere.

Les hele testen

TERNINGKAST 5

Coop Løvebrøl

Ikke spesielt høyt grovhetsprosent.

Les hele testen

TERNINGKAST 4

Norgesgruppen Julius Favorittbrød

Ok grovhetsprosent men ikke spesielt mye fiber.

Les hele testen

TERNINGKAST 4

Coop Superbrød

Lav grovhetsprosent, ikke spesielt mye fiber.

Les hele testen

TERNINGKAST 3

REMA 1000 Istid

Lite fiber, ikke spesielt høy grovhetsprosent.

Les hele testen

TERNINGKAST 3

Her er flere relevante tester:

Les også

Ernæringstest av brunost: To av disse skiller seg særlig ut

Les også

Test av muffins: Mye sukker og kalorier.

Les også

Test av 11 iskaffe-drikker

Les også

Test av halvstekte rundstykker

Les også

Test av porsjonspizza: Mindre salt og fett enn mange tror

Artikkelen er levert av Bramat, en uavhengig kunnskapsbedrift som driver nettstedet bramat.no og har rådgivende tjenester innen kosthold, trening og helse.

Publisert: