Tomatsuppe på pose er alle barnas favoritt, og er dessuten et enkelt og billig middagsalternativ. Men hvor sunn er egentlig tomatsuppe på pose?

Vi har testet suppene ut fra næringsinnhold. Smak er ikke en faktor, lurer du på hva folk mener om smaken på de ulike suppene, sjekk resultatet her.

Sunt med tomater

Tomater er stappfulle av den helsefremmende antioksidanten lykopen, så jo mer tomater det er i en tomatsuppe, jo bedre er det.

Noen av posesuppene har et helt greit innhold av tomater, men det vil aldri være like mye tomater i en posesuppe som i suppe på boks eller hjemmelaget tomatsuppe.

Les også: Derfor bør menn spise tomater

Tomater uten vann

Produsentene reklamerer med at tomatsuppe på pose er laget av ferske tomater, og det stemmer faktisk. Forskjellen på tomatene du finner i en fersk suppe og tomatene i en posesuppe, er bare at vannet er trukket ut av tomatene i posesuppen.

Når vannet trekkes ut av tomatene på denne måten, får suppen en naturlig lang holdbarhet. Det er kun vannet som er borte, ingen av de andre næringsstoffene.

Tomatene du finner i en posesuppe er altså like sunne som ferske tomater og hjemmelaget tomatsuppe. Forskjellen er bare at det er mindre tomater i posesuppen.

Sunnere enn tidligere

Mange har dårlig samvittighet når de serverer tomatsuppe til middag, men det trenger vi altså ikke å ha. Det var noe annet for en del år siden, der posesupper inneholdt massevis av salt, og mange var også tilsatt smaksforsterker som nå er fjernet fra de fleste suppene.

Saltinnholdet er betydelig redusert, og Toro har også fjernet palmeolje fra alle sine supper. Knorr derimot har palmeolje i sine typer. Det er ikke snakk om store mengder, men ettersom bruken av palmeolje verken er bra for helsa eller miljøet, er det noen som stiller spørsmål ved akkurat dette.

Les også: Bekymret for hudkreft? Spis tomater!

Slik gjør du suppen sunnere

Tomatsuppe på pose er altså et helt greit valg til middag. Men, vil du ha et enda sunnere og mer komplett måltid kan du blande i litt ekstra ingredienser. Har du for eksempel i en boks eller to med hakkete tomater, øker du innholdet av lykopen betydelig. Ha gjerne også i urter og hvitløk, som også er fulle av antioksidanter.

Siden tomatsuppe er rimelig fattig på protein, kan du ha i kokt egg, stekt kylling, kylling boller, linser, bønner, eller noen skjeer med cottage cheese på toppen. På den måten får du et sunt og balansert måltid.

Les også: Supersunn tomatsuppe

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater

Toro Vår beste tomatsuppe

Bra innholda av tomat, greit med salt og mettet fett.

Les hele testen

TERNINGKAST 5

Raske retter Økologisk tomatsuppe

Greit innhold av tomat, salt og mettet fett.

Les hele testen

TERNINGKAST 5

Knorr Tomatsuppe med basilikum

Testens høyeste innhold av tomat, greit med salt, men mer mettet fett enn vinnerne. Minus for palmeolje.

Les hele testen

TERNINGKAST 5

Toro Original tomatsuppe

Ikke spesielt høyt innhold av tomat, men greit mht salt og mettet fett.

Les hele testen

TERNINGKAST 4

Toro Meksikansk tomatsuppe

Lavt innhold av tomat.

Les hele testen

TERNINGKAST 3

Knorr Tomatsuppe med mozzarella

Innholdet av tomater kunne vært høyere og saltinnholdet lavere. Minus for palmeolje.

Les hele testen

TERNINGKAST 3

Rimi Tomatsuppe

Lite tomater, og mer salt enn de andre typene.

Les hele testen

TERNINGKAST 3

Coop Tomatsuppe

Får ikke terning pga ingen næringsdeklarasjon for ferdiglaget suppe.

Les hele testen

TERNINGKAST -