TV 2 Hjelper deg har sjekket renholdet på solarier i Oslo. Rester av sæd ble funnet ved alle.

Sædflekkene ble funnet både på vegger og utenpå solsengen.

— Det er ekkelt. Jeg syns det er trist at folk betaler penger for å legge seg inn her. Her blir man ikke brun og blid, men brun og møkkete. I verste fall kan man bli syk, sier rengjøringsekspert Lena Furuberg.

Spesialrådgiveren i Bygg og Facility Consult AS har lang erfaring i å kontrollere renhold og var med på testen.

Listen over hva de ikke kan spise i familien Neergård er lang.

I tillegg til å teste for sæd ved hjelp av UV-lampe og en test som kan påvise dette, ble det også brukt en ATP-måler, et avansert måleapparat for å undersøke det generelle renholdet.

— Det eneste som er rent er glassplaten der du skal ligge. Hodeputen ville jeg ikke ha ligget på, den var ganske skitten. Tastaturet er vel det som er verst, sier Furuberg.

Her blir man ikke brun og blid, men brun og møkkete. Lena Furuberg

— Det er flere som har sex der enn det vi var klar over

Bransjen er overrasket over funnene og legger seg dessuten helt flate.

— Det burde vært mye bedre. Vi visste ikke det var så ille. Vi har undervurdert hvor møkkete det er. Vi har daglig renhold, men det er tydelig at vi har noen blindsoner som blir oversett. Det er flere som har sex der enn det vi var klar over. Så vi må skjerpe rutinene der, sier direktør i Brun og Blid, Thorbjørn Frantzen.

Også Bahamas og Sun Lounge sier at funnene TV 2 Hjelper deg har gjort er beklagelige, men at solstudioene rengjøres hver dag.

De påpeker imidlertid at solstudioene er selvbetjente og at de ikke kan kontrollere hvem som kommer inn eller hva de gjør inne i båsene. De oppfordrer kundene til å rengjøre sengene godt selv, både før og etter bruk. Sun Lounge sier imidlertid at de helt sikkert kan bli bedre på renholdet.

Bilratt og handlevogner

Det kommer jevnlig studier fra inn— og utland som avslører bakteriefunn i miljøet vi beveger oss i.

Handlevogner for eksempel. Tilfeldige stikkprøver fra 85 supermarkeder i USA avslørte funn av bakterier fra avføring i halvparten av prøvene.

I 2009 ble 39 butikker sjekket på Nordmøre, skriver NRK:

— Vi tok såkalte ATP-tester, som viser om overflaten er skitten eller ren etter en bestemt skala. Bare to av butikkene hadde rene vogner, sa seniorinspektør Kjell Jensen i Mattilsynet på Nordmøre til nettstedet.

Forskere ved Queen Mary University i London foretok en analyse av bilrattnoen år siden. De fant blant et tilfeldig utvalg biler at det i gjennomsnitt er 280 forskjellige bakterier per kvadratcentimeter. Til sammenligning er det ifølge forskerne rundt 32 bakterier per kvadratcentimeter på offentlige toalettseter.

Mange felles kontaktpunkt med andre fremmede

Seniorrådgiver Øivind Nilsen ved avdelig for tuberkolose, blod og seksuell smitte ved Folkehelseinstituttet får daglig slike studier i mailboksen sin.

- Hele verden er full av mikrober, noen er patogene som kan gi sykdommer, men vi lever i et miljø fullt av bakterier, mater vi spiser, avføringen, i jorden. De er overalt, sånn skal det være.

— Man må huske på at man i hverdagen har felles kontaktpunkt med andre fremmede i veldig mange situasjoner. På treningssenteret, personen før deg på treningsbenken har lagt igjen bakterier fra kanskje svette, sår, kviser eller blødninger. På det offentlige toalettet må du forholde deg til at en fremmed har sittet med naken hud der før deg. I en svømmehall, i en badstu, legger han til.

Han mener det er en trend at folk er mer fokusert på hygiene.

— Jeg er enig i at det er ekkelt med rester av sæd på solarier. Men utfra et smittevernhensyn er det en grunnløs bekymring, man kan i praksis ikke risikere å få seksuelt overførbare sykdommer for eksempel. Når det er sagt, ønsker vi selvsagt at solarier, som andre, følger gjeldende retningslinjer for rengjøring og hygiene.

Ekkelt, men ikke farlig

Leder for avdeling for smittevern på Rikshospitalet, Egil Lingaas, er på samme linje.

— Selv om det er ekle funn TV 2 Hjelper deg har gjort, er det ikke farlig med hverken sædrester eller mye mikroorganismer, sier han.

Han forteller at i utgangspunktet tåler huden det godt. Men i noen tilfeller kan bakteriene være sykdomsfremkallende. Det blir likevel på lik linje med andre offentlige steder.

— Jeg ville ikke vært spesielt bekymret, men som alle steder burde du vaske hendene dine og har du sår burde du dekke dem til med plaster, sier han.

Her er russemødrenes råd.