Sparer du til det du har lyst på, eller drar du kredittkortet? Svar i vår meningsmåling lenger ned i saken

Vil studenter foretrekke å betale 2000 ekstra for en telefon mot å få den med én gang — eller vente, spare opp penger og kjøpe mobilen kontant?

I et eksperiment ble de ledet ut i «kredittkortfristelsen». Funnene viser at de fleste unge studenter med kredittkort ikke gidder spare til ny mobiltelefon. De foretrakk å betale nesten 40 prosent i rente i stedet for å vente.

— Mange studenter ser en klar nytteverdi av å få mobilen med en gang, selv om den da blir dyrere totalt. Vi fant at rentekostnaden hadde en minimal innvirkning på beslutningen for noen av studentene, sier forsker Asle Fagerstrøm ved atferdslaben på Westerdals Oslo School of Arts, Communication and Technology til forskning.no.

Studien er publisert itidsskriftetPsychological Record.

Vanskelig å motstå fristelser

Resultatene viser at de som var vant til å bruke kredittkort var mer lystne på å «kjøpe på krita» enn andre.

Videre viser funnene at studentene som normalt ikke brukte kredittkort foretrakk å utsette kjøpet til de hadde spart nok.

Fagerstrøm er grunnlegger av atferdslaben ved skolen, og utførte studien i samarbeid med psykolog og spesialist i atferdsøkonomi Donald A. Hantula ved Temple University i USA.

Deltagerne ble også spurt om hvorfor de valgte som de gjorde. En av deltakerne svarte slik:

«Siden det tok lengre tid å spare opp, var jeg villig til å betale mer på kreditt».

Fagerstrøm mener studien viser tydelig at unges kredittkortbruk ikke er rasjonelt betinget, og viser at unge på 18 år kanskje er for unge til å stå imot fristelsene til å leve på forskudd som et kredittkort medfører.

Den yngre generasjonen vil ha ting her og nå og mange låner derfor til forbruk. Silje Sandmæl, DNB

Unge med betalingsanmerkning øker

RÅD: Unge under 25 år skylder i gjennomsnitt 10.000 kroner. - Det er en overkommelig sum. Vi råder unge til å ta kontakt med dem de skylder penger, sier Anette Willumsen, administrerende direktør i Lindorff. Foto: Lindorff

Stadig flere unge får betalingsanmerkninger. Fem prosent flere av dem under 25 år har fått anmerkning ved utgangen av første halvår i år, sammenlignet med samme tidspunkt i fjor, ifølge tall fra Lindorff.Det vil si at han eller hun har én eller flere regninger som er betydelig misligholdt. Beløpene de skylder har økt med 16,5 prosent.

Dette er den største økningen for noen aldersgruppe bortsett fra de over 70 år.

— Vi ser videre at unge som sliter med å betale regningene har fått flere krav å stri med det siste året. I aldersgruppen 20–25 år har hver person i snitt 3,9 betalingsanmerkninger mot 3,6 saker i slutten av 2014, sier Anette Willumsen, administrerende direktør i Lindorff.

— Vår erfaring er at vaner som etableres i ung alder, dras med videre. Studien viser til telefonkjøp, det er svært relevant fra det vi ser gjelder for unge. Langt oftere enn hos eldre aldersgrupper misligholder unge regninger og avbetalinger knyttet til telefon og telefontjenester.

Overkommelige summer

Tall fra selskapet viser at unge under 25 år skylder i gjennomsnitt 10.000 kroner, mens eldre aldersgrupper i snitt skylder 25.000. — 10.000 er mulig å ta tak i, det er en overkommelig sum. Vi råder unge til å ta kontakt med dem de skylder penger, om det er telefonselskapet, banken eller kravet er nådd oss. Sammen finner vi løsninger, deler opp beløpet i mindre deler etc. Det er ikke flaut å ta den telefonen, dette skjer med mange. Det gjelder bare å ta affære før det vokser seg for stort, sier Willumsen.

— Vi sparer ikke lenger til det vi har lyst på

— At stadig flere unge får betalingsanmerkning, er bekymringsfullt. Kjøp nå og betal senere er en fallgrube mange unge går i. Dette er noe jeg kjenner igjen som programleder i Luksusfellen, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

Å starte voksenlivet med betalingsanmerkninger sammenligner hun med å sette livet sitt på vent.

— Er du under 33 år og har betalingsanmerkning, har du mellom to og ti prosent sannsynlighet for å kunne få boliglån hos oss, sier Sandmæl.

— Vi kjøper dobbelt så mye varer og tjenester som på 80-tallet. Vi sparer ikke lenger til det vi har lyst på. Den yngre generasjonen vil ha ting her og nå og mange låner derfor til forbruk. Jeg synes det er en negativ utvikling. Manglende impulskontroll kan få alvorlige økonomiske følger, legger hun til.

Sliter du med å få boliglån?

Unge er fremtidspositive, men uvitende

Samtidig viser en undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB at unge er den aldersgruppen som er mest positiv til egen økonomisk fremtid.

BEKYMRINGSFULLT: At stadig flere unge får betalingsanmerkning, er bekymringsfullt, mener forbrukerøkonom Silje Sandmæl. Foto: Dnb

Hele 51 prosent av dem mellom 18 og 29 år mener økonomien skal bli bedre de neste 12 månedene. Til tross for lavere inntekt enn de eldre, har de et høyt forbruk.En fersk undersøkelse gjennomført av YouGov for Luksusfellen viser at unge ikke klarer å svare på enkle spørsmål om rente.

Derfor er lommepenger viktig læring. Ett av funnene er at 25 prosent av studentene tror at boliglån og studielån har høyere rente enn kredittkort.

— Funnene er sjokkerende, men ikke overraskende. Her ser vi resultatet av at unge ikke lærer mer om privatøkonomi på skolen. Da blir kompetansen lav, sier Sandmæl.

Mens studielån har en rente på under to prosent, kan kredittkortene ha renter på opp til 30 prosent dersom du ikke klarer å betale i tide.

Kilde:

A. Fagerstrøm, D. Handula: Buy it now and pay for it later: An experimental study of student credit card use. Sammendrag. The Psycological Record, 23. 2013.

Sjekk om du har krav på det.