Les hva lege og spaltist i Aftenposten Junior, Elisabeth Eggen, svarer. Denne artikkelen er fra Aftenposten Junior — Norges eneste avis for barn og unge.

Brenneslen vil ikke bli spist av sultne dyr i naturen. Derfor har den laget en lur forsvarsmekanisme.

Den har masse små hår på seg med saft inni. Når vi kommer borti brenneslen, knekker hårene og tuppen blir sylskarp. Den stikker bitte små hull i huden så saften kommer inn.

Surere enn kroppen liker

Saften inne i hårene er en syre, så den er mye surere enn kroppen liker. Og så har den stoffer i seg som lager smerte og kløe. Kløen kommer av akkurat samme stoffet (histamin) som de som er allergiske lager for mye av. Smart av brenneslen, ikke sant?

Elisabeth Eggen, lege Foto: Morten Uglum

Ikke hør på alle de rare rådene!

Det finnes mange rare råd for hva som hjelper når man har brent seg på brennesle.

Noen forskjellige råd er: Å ta på eddik, Zalo, salmiakk, sitronsaft, tannkrem, spytt. Noen sier man skal gni med noe annet, noen sier løvetannblader, jord eller solbær.

Brenneslebrenning går over på noen minutter helt av seg selv uansett.

Og da tror man ofte at det var det man gjorde i mellomtiden som hjalp. Men kanskje det bare var tiden?

Hvordan finne ut hva som hjelper?

Hvis man skal finne ut om noe VIRKELIG hjelper mot brennesle, så må man gjøre et kontrollert forsøk. Da må man få tak i mange frivillige mennesker som må gni begge armene i brennesle.

På den ene armen smører eller gnir man med forskjellige ting, mens den andre armen lar man være i fred. Så spør man hele tiden hvor mye det svir og klør, og skriver det opp på et skjema.

Til slutt kan man se om det var forskjell på hvor fort det gikk over på de to armene.

Tipset mitt er at ingen av de rare rådene hjelper noe mer enn bare å vente.

Skylle med kaldt vann

Det eneste som hjelper helt sikkert er å skylle der man har brent seg med litt kaldt vann som kjøler ned huden. Da lurer vi nerveledningene så de ikke sender AU— og KLØ-signaler til hjernen.

Les flere spørsmål og svar fra Junior her: