Monica Frøsaker har fått det til å koke i sosiale medier det siste døgnet.

Tirsdag kom hun hjem til Ulnes i Valdres etter å ha vært på stølen. I postkassen lå et håndskrevet brev fra en anonym avsender, der det blant annet står: «Send mongon på spesialskole. Det er der han hører hjemme».

— Jeg ble helt satt ut. Jeg ble tom og lei meg. Samboeren min reagerte med sinne. Nå kjenner jeg at sinnet har tatt med også, forteller Frøsaker.

Hun er mor til tre, og sønnen Casper (8) har dobbeltdiagnosen Downs syndrom og autisme.

— Man kaller ikke noen «mongo». Det er helt uforståelig at noen kan ha slike holdninger, sier hun oppgitt.

LEI SEG. Casper med søsteren Cathrine Silver Frøsaker (23) - Det er helt forferdelig, sier søsteren. Foto: PRIVAT

To hatbrev på to måneder

Brevet var frankert, og det så ut som om det ble postet i Fagernes tidligere i juli. Det er nå anmeldt til politiet, og Frøsaker håper det finnes nok informasjon til at de kan finne ut hvem avsenderen er. Hun skulle gjerne ha snakket med vedkommende.

— Jeg lurer på hvorfor noen kan sende et slikt brev, og vil vår familie så vondt, sier hun.

Familien fikk også et hatbrev for to måneder siden. Også det ble anmeldt til politiet, men saken ble henlagt ettersom de ikke hadde nok å gå etter.

Frøsaker tror brevet er fra samme avsender, hun kjente igjen skriften med en gang.

Har du tips om denne saken? Send oss en epost!

Mer om saken:

— Styggeste hatbrevet lensmannen hadde sett

— Da jeg så dette brevet gikk det kaldt nedover ryggen på meg. I det første brevet sto det så mye stygt at jeg ikke kan vise det til noen. Det var et av de styggeste brevene lensmannen hadde sett i sitt liv, sier hun.

Denne gangen valgte hun å dele brevet. Med hjelp fra venner har det blitt spredd i sosiale medier,der det har blitt delt og kommentert flere hundre ganger.

Før jul i fjor kom det sterke reaksjoner da Radioresepsjonen harselerte med downs, og Aleksander Helmersberg skrev innlegget «Hvorfor kødder dere med at datteren min har Downs, Radioresepsjonen?» i Bergens Tidende.

Også Sigrid Bonde Tusvik har tidligere lagt seg flat etter å ha fleipet om Downs syndrom.

Støtte fra hele landet

Frøsaker opplever nå massiv støtte. Kjente og ukjente landet rundt har ringt, sendt meldinger og kontaktet henne på Facebook for å vise sin støtte.

— Det betyr utrolig mye. Da har vi fått frem budskapet, sier hun.

Hun forteller de i utgangspunktet opplever holdningene i Valdres som bra, og Casper er godt likt.

— Casper er en herlig gutt. Han er positiv og gir mye av seg selv. I vinter fikk han vandrepokalen for sin innsats i bygdas skirenn, forteller Frøsaker om sønnen som skal begynne i 4. klasse etter sommeren.

Les også: En mor skrev et bekymret brev til organisasjon for Downs syndrom da hun fikk at hennes ufødte sønn hadde diagnosen. Se svarene hun fikk fra hele verden.

Mener holdningene gjenspeiler samfunnet

Forbundsleder i Norsk Forbund for Utviklingshemmede, Jens Petter Gitlesen, forteller at han ikke kjenner til tilsvarende hatbrev.

— Slike hatbrev er sjeldne. Det første som slår meg er at de trenger hjelp selv, de som har skrevet dette, sier han.

Gitlesen mener også at holdningene gjenspeiler samfunnet. På 80- og 90-tallet var likeverdet for utviklingshemmede høyt. Da forsvant spesialskoler, og mange var involvert i å lage et samfunn for alle, forteller Gitlesen.

— Det har blitt glemt. Nå har det blitt legitimt å diskutere alt om utviklingshemmede, legger han til.

Gitlesen mener at det er veldig få som vil utviklingshemmede noe vondt, men problemet er at diskusjonen rundt utviklingshemmede i kommunene ofte er knyttet opp mot økonomiske problemer.

— Det er få som er så avhengige av støtte som uviklingshemmede, legger han til.

Et annet problem er at alle er snille mot utviklinghemmende, men mangler forståelse for at de også skal delta i samfunnet. Idealet om å trekke dem med mangler, mener han.

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebookgruppe og Twitterprofil for Familie og oppvekst

Les også:

«Jeg hadde takket nei til et annet barn enn Jonas»

Vi ble med da Emma (4) skulle smitte Eline (2)

Mener Norge har blitt et sorteringssamfunn

En helt spesiell tvilling — Hva skjer når en av tvillingene blir født med Downs syndrom? Vi har møtt tre tvillingpar på 3 år, 13 år og 20 år.

Marte Wexelsen Goksøyr: «Vi er utrydningstruet»

Australier nekter for å ha forlatt baby med Downs