Ribbe, pinnekjøtt, lutefisk, torsk og burger – her er julens beste oppskrifter

For mange er maten det viktigste i julen. Med disse oppskriftene er du garantert et godt resultat.

Publisert:

JULEBURGER: En burger med surkål, tyttebær, ribbe, julepølse og medisterkake er langt fra tradisjonell julemat – men like fullt godt. Foto: Knut Whist

  • Knut Whist, kulinarisk.no
Denne artikkelen er over to år gammel

Variasjonen på norsk julemat er stor. Den beveger seg i alt fra de mest populære klassiske rettene som svineribbe, pinnekjøtt, lutefisk, til torsk, lam, kalkun, reinsdyr og flere andre retter.

I tradisjonens tro handler julemåltidet om å oppleve det samme som tidligere er blitt opplevd rundt middagsbordet på julaften. Det er flere sider som spiller inn; det skal lukte slik det har luktet tidligere år fra kjøkkenet, det skal se slik ut det alltid har sett ut og maten skal være tilberedt på nøyaktig samme måte.

Her har du oppskriften på julemiddager med juleribbe, pinnekjøtt, lutefisk, juletorsk og en utradisjonell tradisjonell juleburger.

Sjekk også disse oppskriftene:

Les også

Seks sikre pastavinnere

Les også

Fem sauser som garantert løfter smaksopplevelsen

Les også

Glem posesuppen. Her er fem supper som varmer i høst

Oppskrifter

Ribbe

  • 3 kg ribbe
  • 3 ss salt
  • 2 ss grovknust sort pepper
  • 1 ss smør

RIBBE: Pass på når du steker ribben. Svoren vil blåse seg opp og blir raskt brent. Foto: Monica Friedrich Johannesen

  1. Snitt svoren i ruter med en skarp kniv.
  2. Pass på at du ikke skjærer i selve kjøttet.
  3. Gni ribben inn med salt og pepper.
  4. Gjør dette gjerne dagen før, slik at krydderet får tid til å trekke godt inn.
  5. Varm stekeovnen til 230 grader.
  6. Smør en langpanne med smør og legg ribben med svoren ned.
  7. Hell 1 dl vann i langpannen.
  8. Dekk ribben med aluminiumsfolie og stek den i 20 minutter.
  9. Ta ut langpannen og legg ribben på stekerist med langpannen under.
    Legg en tallerken eller en ball av aluminiumsfolie under midten av ribben, slik at svoren får en jevn høyde.
  10. Hell en halv liter vann i langpannen slik at kraft og fett kan renne ned i den.
  11. Stek ribben ved 230 grader i 30 minutter.
  12. Senk temperaturen til 170 grader og stek videre i to timer.
    Hvis du bruker steketermometer skal kjernetemperaturen nå 75 grader. Er svoren likevel ikke sprø setter du ribben opp på midtre rille og steker den under grillelementet på 230 grader.

Når ribben er ferdig, la den hvile i 30 minutter før du skjærer den i biter.

Surkål

  • 1,5 kg hvit kål
  • 1 l vann
  • 2 dl 7 % eddik
  • 2 dl sukker
  • 2 ss salt
  • 2 ss karve
  • 1 ts. nykvernet hvit pepper
  • 1 dl ribbefett
  1. Finsnitt kålen, den harde kålmargen kaster du.
  2. Legg kålen i en kjele sammen med vann, eddik, sukker, salt, karve og pepper.
  3. Kok kålen i en time til den er mør og en del av vannet har fordampet.
  4. Tilsett ribbefettet rett før servering.

RØDKÅL: Rødkålen blir enda bedre hvis den lages dagen i forveien. Foto: kulinarisk.no

Rødkål

  • 1 helrødkål på ca. 1 kg
  • 2 røde epler
  • 1 dl ripssaft
  • 1 dl eddik, helst bringebær eller rødvin
  • 1 ss sukker
  • nykvernet salt og pepper
  • 100 g ripsgelé
  1. Fjern det ytterste laget og skjær rødkålen i tynne strimler.
  2. Skjær eplene i skiver.
  3. Legg kål og epler i en stor gryte og tilsett saft, eddik og sukker.
  4. Når det koker, skrur du varmen ned, og lar kålen småkoke i 45 minutter.
  5. Rør inn ripsgeleen og smak til med salt og pepper.

RIBBESAUS: Server juleribbe med saus, sur- eller rødkål, kokte poteter og gjerne medisterkaker og julepølse. Foto: kulinarisk.no

Ribbesaus

  • 1 1/2 l stekekraft ispedd vann og en buljongterning
  • 4 ss ribbefett fra langpannen etter ribbesteken
  • 1 ss hvetemel (kan sløyfes)
  • 1 dl portvin eller ev. rødvin
  • 1 ss ripsgelé
  • 1 ss saft av sitron
  • Salt og nykvernet pepper
  1. Hell stekefettet fra langpannen over i et litermål.
  2. Skum bort fettet, men ikke kast det.
  3. Hell på vann og tilsett buljongterningen. Det skal bli tilsammen 1 1/2 liter.
  4. Fres stekefett og hvetemel i en kjele til det får en nøttebrun farge.
  5. Spe på med kraft, litt om gangen og rør godt slik at det ikke danner seg klumper. Tilsett portvin, ripsgelé og sitronsaft, og smak til med salt og nykvernet pepper.

Pinnekjøtt

Oppskrift etter Hellstrøms metode (4 personer)

  • 2 kg pinnekjøtt

Buljong

  • 3 gulrøtter
  • 3 løk
  • ½ sellerirot
  • 1 purre
  • 5 laurbærblad
  • 1 kvist timian
  • 15 einerbær
  • ½ ts. malt hvitt pepper
  • 1 knivspiss kajennepepper

PINNEKJØTT: La kjøttet ligge i vann i minst tolv timer før tilberedning. Foto: Monica Friedrich Johannesen

  1. Pinnekjøttet må legges i vann for at kjøttets riktige struktur skal komme tilbake. Her kan det holde med tolv timer, men optimalt så lar du den ligge i et døgn. Skal du ha mindre salt i kjøttet kan du skifte til nytt vann etter tolv timer.
  2. Skrell og grovhakk løken, gulrøttene, purren og sellerien.
  3. Legg alt sammen med laurbærbladene, sort pepper, einebær, timian og kajennepepper i en kjele med fem liter vann og la det koke i en time.
  4. Sil av alt, slik at du kun sitter igjen med en fin buljong.
  5. Kok så pinnekjøttet i buljongen, og sørg for at alt kjøttet er dekket med væske.
  6. La det koke/trekke i en time.

Kålrotstappe

Oppskrift (4 personer)

  • 1 kg kålrot
  • 2 gulrøtter
  • 250 g smør
  • Salt og nykvernet pepper
  1. Rens kålroten og gulrøttene og skjær dem i terninger.
  2. Kok terningene i saltet vann til de er møre.
  3. Legg grønnsakene i en kjøkkenmaskin sammen med smøret, og kjør det sammen til en fin puré.
  4. Smak til med salt og pepper.

Saus

Oppskrift (4 personer)

  • 1 dl vann
  • 250 g smør
  • 1 potte fersk persille, hakket
  1. Kok opp vannet i en kjele og visp inn smøret, (det skal bli tyktflytende smør).
  2. Visp inn persillen i smøret.

Tilberedes og serveres nylaget sammen med kjøttet.


Lutefisk

Oppskrift (6 personer)

  • 3 kg lutefisk
  • 3 ss salt
  • 200 g bacon

Ertepuré

  • 500 g fryste selskapserter
  • 1 ts. sukker
  • 2 ss smør
  • 2 ts. fersk timian
  • Salt og nykvernet pepper

Tilbehør

  • 1 kg poteter
  • 500 bacon i et helt stykke, eller i terninger
  • 150 g smeltet smør
  • Sennep
  • Sirup

LUTEFISK: Server lutefisk med bacon, ertepuré, kokt potet og smeltet smør, samt sennep og sirup som gjestene kan forsyne seg selv med hvis de ønsker det. Foto: Monica Friedrich Johannesen

  1. Forvarm stekeovnen til 200 °C.
  2. Legg lutefisken med skinnsiden ned i en langpanne eller i en ildfast form.
  3. Dryss på godt med salt og dekk langpannen/formen med aluminiumsfolie.
  4. Bak lutefisken midt i stekeovnen til den er gjennomkokt, i ca. 40 minutter.
  5. Fjern overflødig salt fra lutefisken.
  6. Skjær bacon i små terninger og legg de i en kald stekepanne.
  7. Stek på lav varme til det er gyllen, sprøtt og fettet er stekt ut.
    Tilsett ekstra smør dersom baconet er magert.
  8. Kok potetene møre i lettsaltet vann.
  9. Kok ertene møre i vann tilsatt et par teskjeer sukker. Ca. 1–2 minutter.
  10. Hell av overflødig vann og mos ertene.
  11. Rør inn smør og timian, og smak til med salt og pepper.

Juletorsk

Oppskrift (4 personer)

  • 8 stykker torsk à ca. 200 g, enten i skiver eller av loin
  • Salt

Sandefjordsmør

  • 2 dl kremfløte
  • 150 g smør
  • 1 ts. salt
  • 1 ts. hvit pepper
  • 2 ss hakket persille

Tilbehør

  • 4 gulrøtter
  • 50 g smør
  • 1 ts. sukker
  • 1 kg poteter
  • 1/4 potte dill

TORSK: Server juletorsk med sandefjordsmør, gulrøtter og dillpoteter. Foto: Monica Friedrich Johannesen

  1. Kok potetene til de er møre.
  2. Hell av vannet og legg dem over i en serveringsbolle.
  3. Hakk dillen og dryss den over potetene.
  4. Del torsken i serveringsstykker og strø litt salt over.
  5. Kok opp vann med salt (1 ss salt pr. liter kokevann).
  6. Legg fisken i det kokende vann og sett kjelen til side.
    Fisken skal trekke i 10–12 minutter for perfekt resultat.
  7. Skjær gulrøttene i skiver og kok dem i vann tilsatt smør og sukker.

Saus

  1. Kok fløte på over middels høy varme uten lokk i ca. 5 minutter.
  2. Pass godt på slik at det ikke koker over.
  3. Skru ned varmen og visp smøret inn i små terninger.
  4. Sausen må ikke koke mens smøret vispes inn, da vil den skille seg.
  5. Smak til med salt og hvit pepper og rør inn finhakket persille.
  6. Ta fiskestykkene ut og legg dem på varme tallerkener eller fat.

Juleburger

Oppskrift (4 personer)

  • 600 g svineribbe uten ben og svor
  • 4 medisterkaker
  • 1 julepølse
  • 100 g surkål
  • 4–8 salatblader
  • 250 g grønnkål
  • rapsolje (til fritering)
  • 4 hamburgerbrød, gjerne brioche
  • 200 g tyttebær
  • 60 g sukker
  • 2 cl akevitt

BURGER: Server gjerne juleburgeren med ekstra grønnkålchips, tyttebærblanding og surkål i skåler ved siden av. Foto: Knut Whist

Tyttebær med akevitt

  1. Bland tyttebær med sukker i en kjele og rør godt til du ikke ser sukkeret lenger.
  2. Kok så opp blandingen til du får en tykk konsistens, blandingen skal reduseres til ca. halvparten.
  3. Ta blandingen av platen og rør i akevitt og la den stå i 10 min.

Grønnkålchips

  1. Varm opp rapsoljen til fritering i en kjele.
  2. Oljen skal ha en temperatur på 130 grader.
  3. Legg grønnkålbladene forsiktig i frityren.
  4. Friter de i 8–10 minutter.
  5. Fordel bladene utover på en rist og smak de til med litt salt.
  1. Del opp julepølsen i fire biter.
  2. Varm opp og stek ribben, medisterkakene og julepølsen i en stekepanne.
  3. Del hamburgerbrødene i to og varm de i ovnen til de har fått en sprø overflate.
  4. Ta så bunnen av hamburgerbrødet og legg på 1 ss med surkål, samt 1 ss med tyttebær og akevittblandingen.
  5. Legg gjerne på et eller to salatblader.
  6. Legg så på svineribben og fest julepølsen og medisterkaken med en cocktail pinne eller lignende.
  7. Pynt burgeren med grønnkålchips og tyttebær.

Artikkelen er laget og levert av kulinarisk.no–matoppskrifter.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Oppskrift
  2. Julemat
  3. Lam