Voksne som tenner opp en sigarett i bil når barn er til stede, kan i fremtiden vente seg bot. 1. oktober innførte England og Wales en ny lov, meldernyhetsbyrået AP.

— Dette er en dag verdt å feire for alle som bryr seg om helsen til fremtidige generasjoner, sa Penny Wood, leder av British Lung Foundation.

— Viktigste siden røykeloven

Helsemyndigheter og anti røykeorganisasjoner løfter frem loven som den viktigste siden røykeloven fra 2007 som forbød røyking på arbeidsplasser og alle offentlige steder.

Ifølge den britiske organisasjonen mot lungeskader utsettes mer enn 430.000 barn for passiv røyking i bil hver uke.

Kritikere på sin side har kalt loven «ugjennomførbar». Nasjonale politimyndigheter sier i en uttalelse at de vil stå for en «pedagogisk, rådgivende og ikke-konfronterende tilnærming» i det minste de første tre månedene etter at forbudet trådde i kraft.

— Folk vil bli gitt advarsler snarere enn bøter, heter det.

Bot på 50 pund

Forbudet innebærer at alle som røyker i bil med barn under 18 år til stede kan bli ilagt en bot på 50 pund. (drøye 600 NOK)

Sjåføren kan bli ilagt boten til tross for at den ikke selv er den som røyker.

SPØRSMÅL OM TID: - Det er bare et spørsmål om tid når dette kommer til Norge også, sier generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel. Foto: Ann Kristin Engebakken/ Kreftforeningen

Det spiller heller ingen rolle om vinduer eller soltak er åpne. Loven omfatter ikke e-sigaretter.Forbudet er ikke blitt innført i Skottland og Nord-Irland.

Norske barn har rett på røykfritt miljø

Fra 1. juli 2013 fikk barn rett til et røykfritt miljø. Retten gjelder alle steder, også i bilen og hjemme. Den som har ansvaret for barna skal sørge for at denne retten blir opprettholdt. Men, loven er bare såkalt normativ, det vil si den kan ikke håndheves med straff.

— Alle vet at det utgjør en stor helserisiko å utsette barn for passiv røyking. Når nesten 90 prosent av nordmenn allerede i 2013 sa at de ønsket dette, og når England nå har innført det, er det bare et spørsmål om tid når dette kommer til Norge også, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen.

IKKE AKTUELT: Helseminister Bent Høie sier i en kommentar at tilsvarende røykeforbud ikke blir aktuelt i Norge. Foto: Terje Pedersen, NTB/ Scanpix

Kreftforeningen utfordrer helseministeren til å starte utredingen av et slikt forbud.Også organisasjonen Røykfritt Miljø Norge stiller seg helt og holdent bak det samme.

— Røyking i bil bør slås ned på på lik linje med andre forseelser i trafikken, sier Åslaug Kåsin i Røykfritt Miljø Norge.

Høie: Ikke aktuelt i Norge

Hun mener et røykeforbud i bil er det eneste riktige:

— Barn får dosene med passiv røyking enda mer konsentrert i en bil, der luften er så fortettet. Foreldre kan ikke styres utenfra, men vi håper at voksne vil forstå alvoret og ikke ødelegge ungene sine, sier hun.

Helseminister Bent Høie sier et lignende forbud ikke blir aktuelt for Norges del:

— Det viktigste for oss i kampen mot tobakk er å hindre at unge mennesker begynner å røyke. Det gjør vi blant annet med å innføre standarisere tobakkspakker, sier han.

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppeog Twitter-profilfor Familie og oppvekst.